Vestul Europei, amenințată de fenomenul meteorologic extrem numit „vortex polar”. Ce este și cum are loc
Fenomenul meteorologic de „încălzire stratosferică bruscă” poate elibera o explozie de aer polar către vestu Europei.
Fenomenul meteorologic, cunoscut drept „anticiclonul Hartmut”, ar putea lovi curând Insulele Britanice. „Avem aproximativ 4-8 evenimente de încălzire stratosferică bruscă (SSW) pe deceniu. Modelele prevăd ca un eveniment SSW (încălzire stratosferică bruscă) va avea loc până la sfârșitul lunii ianuarie. Evenimentele SSW au nevoie de câteva săptămâni pentru a avea un efect la suprafață, dar atunci când au loc, cresc probabilitatea apariției unor focare de aer rece arctic care să afecteze Regatul Unit” a declarat pentru Daily Star un reprezentant al Met Office, serviciul de meteorologie din Marea Britanie.
Meteorologii au avertizat că un „vortex polar”, fenomenul care a contribuit la provocarea furtunii de iarnă „Beast From the East” din 2018, ar putea lovi Marea Britanie la sfârșitul lunii ianuarie sau la începutul lui februarie.
Ce este vortexul polar
Fenomenul meteorologic rar este provocat de o masă de aer foarte rece care se află deasupra Polului Nord și Sud al Pământului.
Acest aer dens și rece este controlat de un „buzunar mare” de presiune scăzută care se rotește în sensul invers al acelor de ceasornic la Polul Nord și în sensul acelor de ceasornic la Polul Sud.
Puterea unui vortex polar variază de la an la an. Când este puternic, vortexul este concentrat deasupra zonei arctice sau antarctice. În schimb, când este slab, ceea ce este mai frecvent, se poate împărți în două sau mai multe „vârtejuri înghețate”, scrie Independent. Aceste vârtejuri se pot muta spre sud, în Canada, Statele Unite și Europa, crescând astfel riscul ca temperatura aerului să scadă la un nivel potențial periculos.
Anticiclonul Hartmut
Ultimul val de frig cu adevărat semnificativ care a lovit Marea Britanie a fost „Beast From the East”. Fenomenul a fost atunci intitulat „anticiclonul Hartmut”. Format dintr-un vârtej polar dezordonat care iese din Arctica, în Europa Centrală, anticiclonul a fost format la 22 februarie 2018, a ajuns la uscat în Marea Britanie pe 2 martie și s-a disipat în cele din urmă pe 5 martie.
Au avut loc ninsori abundente, vânturi puternice și depuneri de gheață. Cel puțin 17 persoane au murit doar în Marea Britanie. Numărul total de decese înregistrate în acea perioadă, în Europa, este de 95.
2 Comentarii
Ce draq ii Arctica. Ii continentul ala de o fost amu multi ani? Sau nu stim sa facem o traducere din engleza in romana mai nou? Ca de scris articole....
Oricum e la moda la jurnalistii romani sa preia articole si sa le traduca pt ca apoi sa le faca a lor.
Doar is colegi la facultate cu politicienii. Invata unii de la altii.
asa se manifesta incalzirea globala