Sambata 14 Septembrie

Viața la bloc nu e mereu simplă și ușoară. Proprietară, nedumerită de solicitarea unei vecine: Taxă pe câine și să se uite pe cameră ce oameni vin la mine


Se spune că viața la bloc nu e mereu simplă și ușoară, căci mereu se mai găsește câte un vecin nemulțumit de ceva. Locatara unui bloc a rămas fără cuvinte atunci când vecina i-a făcut reclamație la administratoare, să plătească la întreținere și pentru prietena care a locuit la ea câteva zile.

Nu i-a picat prea bine nici „taxa pe câine”. Vecina tinerei fiind ferm convinsă că cei care au câini trebuie să plătească mai mult pentru că „folosesc mai des liftul și lasă păr”. 

„Sunt proprietara unui apartament, bloc peste jumate de bătrâni, mutată de 1 an de zile, timp în care n-am avut cam nicio interacțiune cu vecinii mei, doar cu administratoarea, o doamnă de vorbă lungă, de pe vremea comunismului, dar nu neapărat (sper eu) viperă.

Eh, acum e acum. De-a lungul anului administratoarea mi-a recunoscut că se uita pe camere “că de ce le-am cumpărat altfel”, și așa dulcea și grijulia doamnă G a aflat că am nevoie de cartela la interfon și ca am venit la 3 dimineața cu o prietenă, ultimul fapt fiindu-mi adus la cunoștiință că a deranjat vecina de dedesubt (ok, înțeleg, nu se mai repetă).

Dar am fost luna aceasta plecată 2 săptămâni și am rugat o prietenă să vină sa aibă grijă de câinele meu. Întâmplarea se face că o altă prietenă o să stea la mine 2 săptămâni (motive personale). Și în acest timp vecina de dedesubt a fost inundată și așa a descoperit ea că la mine în apartament stau 134678 de persoane. Nu a ajutat nici faptul ca atunci când m-am întors acasă, în prima seară, am dormit 4 persoane la mine. Acum sunt rugată să fac o cerere în care să pun persoana care o să stea 2 săptămâni la mine la întreținere, ca apoi să fac altă cerere să o scot.

Și ultima, aparent se dorește taxa pe câine căci “cei care aveți câine folosiți liftul mai des și lasă păr”. N-am auzit vreodată de asta până acum. Am scris rândurile astea căci simt că ceva e mega dubios și abuziv, administratoarea (mă înțeleg bine cu ea) mi-a spus că dacă mai continua “sesizările” legate de oamenii care vin/stau la mine, o să se uite pe camere să vadă care-i faza. Camerele alea nu sunt folosite doar în anumite contexte? De asemenea, taxa pe câine?”, a relatat femeia, disperată de problemele cu „vecina băgăcioasă”.

Deși cerințele păreau total deplasate, se pare că și alți proprietari s-au confruntat cu situații similare:

„Citește legea 196/2018 actualizată despre asociațiile de proprietari. Faza cu camerele - GDPR și poliția zic că te poți uita pe camere doar în anumite ocazii. Prietena care stă două săptămâni - da, ar trebui declarată. Citește și regulamentul intern al blocului dacă există așa ceva. Taxă câine - da, se poate pune în urma unei întruniri ale proprietarilor. Minim 50% + 1 prezenți la ședința și votat majoritar parcă. Sau câți sunt prezenți la reconvocare. Dar cum zici că sunt mulți pensionari, posibil să fie și mulți câini. Mă îndoiesc că va trece de vot taxa pe câini”, explică un proprietar.

Unii chiar au venit cu articolele ca să confirme că cerințele vecinei sunt absolut legale: „Art. 82 (5) Dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște în acest sens, comitetul executiv stabilește cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună, și stabilește perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriașii, au dreptul de a solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană și care trebuie să fie de cel puțin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale. — L 196/2018”.

„Taxa pe câine” a fost confirmată și de alții: „La mine la bloc este taxă animal companie, vreo 10 lei/luna și pe tabelul de întreținere exista coloana speciala pentru aceasta taxa denumită "Fond animale companie". Pe deasupra și aici s-au spionat vecinii care au persoane netrecute la întreținere și s-a trimis înștiințare cu legea în cauză prin mail:

Având în vedere: - Legea196/2018 ” Art. 30. (1) Proprietarii din condominii au obligaţia să notifice preşedintelui orice schimbare intervenită în structura şi numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau naşteri, persoanele luate în spaţiu, precum şi locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinţei. (2) Notificarea prevăzută la alin. (1) se face în scris în termen de 10 zile de la schimbarea intervenită, de la luarea în spaţiu, respectiv de la semnarea contractului de închiriere/comodat” - DeciziaAG/30.03.2024, art 5(b) referitor la introducerea persoanelor la cote de întreținere”. 

Comentarii Facebook