VIDEO - Doi pescari au publicat imagini cu suprafața apei acoperită de pete negre, lângă Portul Constanța: „E lipicioasă, frate, păcură!”
Poluare în zona Portului Constanța. Mai multe pete uriașe de culoare neagră au apărut în larg de câteva zile, fără ca nimeni să ia măsuri sau să își pună întrebări în legătură cu proveniența acestora.
Autoritățile nu sunt încă sigure de unde provine această poluare, cred însă că de vină ar fi cele două nave scufundate acolo în urmă cu 30 de ani. Pescarii sunt de altă părere: spun că petele de combustibil ar proveni de la navele care așteaptă să intre în port. Cine ar trebui să ia măsuri rămâne în continuare un mister.
Cum reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că nu au competențe decât pe uscat, iar Apele Române întârzie cu o decizie, coordonarea unei eventuale anchete rămâne să o facă Autoritatea Navală Română.
„Mamă, e lipicioasă, frate, păcură! Păcura, exact păcură, uite! Mer Noir! Nenorocirea la Marea Neagră! Mamă s-a murdărit barca!”
E descoperirea îngrozitoare pe care au făcut-o doi pescari în zona digului de Nord al Portului Constanţa. Bărbaţii au alertat imediat autorităţile.
„Ia uitați, e plin, nenorociții! Bătaie de joc la adresa mediului și autoritățile române dorm, dorm pe ele”, spun cei doi. „Cel mai probabil navele din radă, pentru că nu e prima oară cand găsim astfel de pete”.
O echipă mixtă formată din inspectori de la Apele Române, dar și reprezentanți ai Autorității Navele au cercetat zona. Cei din urmă cred că poluarea provine de la cele două nave scufundate aici în urmă cu 30 de ani. „Au găsit o pată relativ compactă, au spus că nu avea miros specific, nu avea irizatii metalice, ar fi o poluare mai veche și am zis că provin de la navele Paris și You Xu scufundate la digul de Nord”, spune Cosmin Dumitrache, director ANR.
„Poluarea provine de la navele care așteaptă în port”
Pescarii au însă altă părere. Spun că poluarea ar proveni mai degrabă de la navele care aşteaptă în rada portului şi ale căror echipaje spală tancurile de combustibil, iar mai apoi aruncă apa murdară în mare.
„Există doar două variante. Ori navele din radă, ori cele militare scoase pentru paradă. Cel mai probabil navele din radă, pentru că nu e prima oară cand găsim astfel de pete”, spun aceștia. Problema este însă că această poluare afectează grav mediul marin, mai ales că în zonă sunt şi foarte mulţi delfini care ar avea de suferit.
Nu e vina războiului, e vina poluării
„Avem tot mai multe cazuri de delfini eșuați, pescari nemulțumiți de numărul redus al peștilor. Am dat vina pe război, dar se pare că e vorba de poluare, mai ales în zona navelor din rada din port care pierd, voit sau nu, substanțe petroliere ce pot intoxica apele, le pot otrăvi. Trebuie sa fim responsabili”, a explicat, la Antena 3, Adrian Bîlbă, Doctor în Științe.
O anchetă a Autorităţii Navale va stabili dacă petele de combustibil provin de la cele două nave scufundate pentru a stopa fenomenul dacă se va dovedi că acestea sunt sursa poluării.
De asemenea, vor fi verificate și navele aflate în rada portului, iar dacă poluarea provine de la una dintre ele atunci comandantul va fi amendat.
0 Comentarii