VIDEO Povestea emoționantă a lui Radu, un tânăr cu autism, care a spart barierele și a ajuns filosof: ,,Aveam o problemă și trebuia să compensez”
Pe data de 25 și 26 octombrie, la Universitatea Titu Maiorescu din București, a avut loc cea de-a XIII-a ediție a Conferinței Internaționale ABA, un eveniment de referință în domeniul analizei comportamentale aplicate. În cadrul acestuia a vorbit și Radu, un tânăr de 25 de ani, filosof neurodivergent. Acesta a fost diagnosticat cu autism la vârsta de 3 ani, însă a realizat că este diferit față de ceilalți și a renunțat rapid la a da vina pe sine pentru dificultățile de interacțiune.
Tânărul a avut un discurs emoționant despre viața sa și a dat mai multe sfaturi despre cum oamenii pot să își creeze anumite tipare mentale pe care el le folosește pentru a naviga prin viață. De fiecare dată când acestea nu funcționează, creează o regulă nouă pentru a reuși. Dificultățile îi aduc adesea anxietate, iar structurile rigide devin un mecanism de apărare.
Pe parcursul discursului Radu a povesti mai multe etape din viață, de la copilărie până la adoleșcență și facultate, explicând cum a reușit să gestioneze fiecare obstacol. În timp ce se afla la facultate în Leuven, Belgia unde a studiat filosofia, spre exemplu, tânărul își amintește: ,,Pentru prima oară a trebuit să îmi curăț întreg apartamentul unde stăteam, mai exact un studio, să îmi pregătesc singur de mâncare și așa mai departe. Este o senzație de putere, autonomie, atunci când faci toate aceste lucruri singur."
Radu descrie gândirea sa repetitivă ca pe un proces cognitiv prin care detaliile mici, pixelate, alcătuiesc o imagine de ansamblu, dar fără flexibilitatea de a vedea alternative. „Acționez pe baza unei singure opțiuni, sunt rigid”, explică el, confruntându-se constant cu maleabilitatea pe care o observă la persoanele tipice. Tânărul a realizat și o teză de master în autism. Acesta recunoaște că „sunt deștept pentru că aveam o problemă și trebuia să compensez”.
0 Comentarii