Duminica 22 Decembrie

VIDEO - Un băiat de 17 ani a filmat de sub dărâmături ceea ce credea că este ultimul său mesaj: „Dumnezeu să mă ierte de toate păcatele”


Taha Erdem, de 17 ani, a cucerit inimile turcilor și nu numai, după ce a supraviețuit dezastrului din 6 februarie. Băiatul a arătat o rezistență remarcabilă în timp ce se filma cu telefonul mobil sub casa prăbușită de cutremur. Într-un mesaj adresat celor dragi, crezând că vor fi ultimele lui cuvinte, tânărul a vorbit despre regretele sale și despre lucrurile pe care spera să le facă dacă iese în viață.

Un elev de liceu în vârstă de 17 ani a cucerit inimile turcilor, după ce a filmat un mesaj de adio celor dragi, în timp ce era prins sub dărâmăturile casei sale. 

Taha Erdem și familia sa dormeau adânc atunci când primul cutremur cu magnitudinea 7,7 a lovit orașul lor natal, Adiyaman, la primele ore ale zilei de 6 februarie. Taha a fost trezit brusc când clădirea cu patru etaje a început să fie zguduită puternic. În 10 secunde, băiatul de 17 ani, mama, tatăl și fratele și sora lui mai mici se prăbușeau cu tot cu imobilul.  Adolescentul s-a trezit singur, prins sub tone de moloz, cu valuri de replici puternice care mișcau bucățile de beton și oțel răsucit. 

Taha și-a scos telefonul mobil și a început să înregistreze un ultim rămas bun, în speranța că va fi descoperit după moartea sa. „Cred că acesta este ultimul videoclip pe care îl voi filma vreodată pentru voi”, spune băiatul din spațiul strâmt, cu telefonul tremurând în mână, în timp ce tremurul continua să zguduie clădirea prăbușită.

Atenție, imagini cu puternic impact emoțional!

Dând dovadă de rezistență și curaj remarcabile pentru un adolescent care crede că își spune ultimele cuvinte, el își enumeră rănile și vorbește despre regretele sale și despre lucrurile pe care spera să le facă dacă iese în viață. În timpul videoclipului, se aud țipetele altor persoane prinse sub ruine. „Încă tremurăm. Moartea, prieteni, vine în momentul în care te aștepți mai puțin”, continuă Taha, înainte de a recita o rugăciune musulmană în arabă, scrie TRT World. „Sunt multe lucruri pe care le regret. Dumnezeu să mă ierte de toate păcatele mele. Dacă voi scăpa de aici viu astăzi sunt multe lucruri pe care vreau să le fac. Încă tremurăm, da. Nu îmi tremură mâna, este doar cutremurul”. 

Adolescentul continuă să povestească despre faptul că el crede că familia lui este moartă, împreună cu mulți alții din oraș și că li se va alătura în curând. Doar că Taha era destinat să fie printre primii salvați din clădirea distrusă. Vecinii au fost cei care l-au scos din dărâmături două ore mai târziu și l-au dus la o mătușă acasă. La zece ore după cutremur, părinții și frații săi au fost și ei salvați de localnici, care au săpat cu mâinile goale prin moloz, pentru a-i găsi. 

Când Associated Press a vorbit joi cu familia, ei locuiau într-un cort al AFAD, împreună cu alte sute de mii de persoane care au supraviețuit cutremurelor care au lovit sud-estul Turciei și nordul Siriei, ucigând peste 46.000 de persoane.

Aceasta este casa mea”, a spus mama lui Taha, Zeliha, în vârstă de 37 de ani, în timp ce privea cum excavatorul încarcă vechea viață și o aruncă în camioane. „Clădirea a coborât etaj cu etaj deasupra noastră”, și-a amintit femeia, care a tot strigat numele fiului ei în timp ce era prinsă sub dărâmături.

Copiii mai mici ai familiei Erdem – fiica Semanur, 13 ani, și fiul Yigit Cinar, în vârstă de 9 ani – dormeau în camera părinților lor când a avut loc cutremurul. Dar Taha nu putea auzi strigătele mamei sale prin tonele de beton. La fel cum nici ea nu putea auzi strigătele fiului ei în întuneric. Amândoi credeau unul despre celălalt că zace mort în clădirea distrusă. Abia când Zeliha, soțul ei Ali și ceilalți copii au fost duși la casa surorii ei și-au dat seama că Taha a supraviețuit. „Lumea era a mea în acel moment. Nu mai am nimic, dar îi am pe copiii mei”.

Turcia a oprit operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor

Turcia a decis duminică, în cea de-a 14-a zi după seismul din 6 februarie, să oprească operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor, mai puţin în cele mai afectate două provincii ale ţării, Kahramanmaras şi Hatay, a anunţat Agenţia guvernamentală pentru managementul dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD). „Într-un număr mare de provincii, eforturile de căutare s-au terminat. Ele vor continua în provinciile Kahramanmaras şi Hatay, în jurul a 40 de clădiri”, a declarat Yunus Sezer, directorul AFAD.

Bilanțul dezastrului a ajuns la 41.020 de morți în Turcia și la 5.814, în Siria, ducând astfel numărul total al deceselor în ambele țări la cel puțin 46.834.


Comentarii Facebook