Vineri 22 Noiembrie

VIDEO - Un general ucrainean a prezentat „arma spațială” folosită de soldații lui împotriva atacurilor aeriene ale rușilor


Valerii Zaluzhnyi, șeful armatei ucrainene care e supranumit „Generalul de Fier”, a prezentat ceea ce internauții au numit „arma spațială”, pe care soldații lui o folosesc împotriva atacurilor aeriene ale rușilor, scrie Onet, care a preluat imaginea de pe rețelele de socializare.

La fel ca în Războiul Stelelor, mai lipsesc doar săbiile laser”, comentează internauții. „Armata ucraineană se transformă în soldați spațiali”, adaugă alții. Iar arma, care chiar arată ca una din filmele SF, e prezentată chiar de comandantul Forțelor Armate Ucrainene, generalul Valerii Zaluzhnyi. Dincolo de aspectul de film, ofițerul ține în mâini un „vânător de drone” lituanian.

Dronele au devenit o amenințare majoră pe câmpul de luptă modern și, ceea ce este mai rău, sunt greu de eliminat. Sunt rapide, manevrabile, iar cele folosite doar pentru supraveghere sunt foarte mici. În lupta împotriva lor se folosesc tehnologii din ce în ce mai avansate. 

Vezi și: VIDEO - Cum funcţionează Switchblades, dronele kamikaze furnizate de SUA în Ucraina

Compania lituaniană NT Service a dezvoltat un dispozitiv portabil pentru a lupta cu dronele inamice, denumit EDM4S. Interesant este că EDM4S nu doar că luptă cu dronele, dar le și detectează. Este un întreg sistem conceput să le anihileze. Și se află acum în dotarea forțelor armate ucrainene, care se apără astfel de atacul cu drone din partea rușilor.

Arma cântărește doar 5,5 kg și are o autonomie de 3-5 km. Și deși a fost conceput pentru a proteja instalațiile publice, infrastructura critică, VIP-urile etc împotriva amenințărilor grave din partea dronelor, s-a dovedit perfect în timpul războiului.

Când o aeronavă operată de la distanță intră în raza de acțiune, aceasta este detectată în câteva secunde și semnalul este trimis către sistemul de monitorizare. Aceasta, la rândul său, alertează personalul asupra intruziunii și locației dronei. Ținta poate fi departe, chiar și în afara vederii. Operatorul EDM4S îndreaptă dispozitivul spre pericol și apasă trăgaciul, la fel ca în cazul armelor de foc tradiționale.

Apoi semnalul electromagnetic generat de EDM4S blochează controlul și navigarea dronei într-o fracțiune de secundă. Drona, după ce pierde contactul cu operatorul său, aterizează în regim de urgență și poate fi preluată sau distrusă.

În cel mai rău caz, dacă drona are funcția „Return to Home”, după pierderea semnalului de control se va întoarce la punctul de plecare. Potrivit producătorului, EDM4S este un sistem testat în luptă și în misiuni și este, de asemenea, inclus în catalogul principal de referință al NATO.

Și tocmai „vânătorul de drone” a fost predat de președintele lituanian Gitanas Nauseda comandantului suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei de atunci, generalul colonel Ruslan Chomczak, în martie anul trecut, la Ambasada Republicii Lituania în Ucraina. Și e acum folosit cu succes de ucraineni împotriva armatei ruse.


Comentarii Facebook