Vineri 27 Septembrie

Viitura de pe Dunăre ajunge în România pe 1 octombrie


Administrația Națională „Apele Române” a anunțat că data de intrare a viiturii s-a decalat pentru 1 octombrie, datorită atenuării.

Debitele Dunării la intrarea în țară sunt miercuri, 25 septembrie, la valoarea de 6600 mc/s (aproape dublu față de media multianuală a lunii septembrie, 3800 mc/s) și vor fi în creștere ajungând până la valoarea maximă de 8000 mc/s în data de 1 octombrie, conform prognozei emise de reprezentanții Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. 

Prognoza a fost elaborată pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor şi a informaţiilor suplimentare primite în urma consultărilor avute cu experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum şi a modificării atenuării acestei viituri în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo. De aceea, atenuarea este mai mare faţă de condiţiile anterioare (ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei de viitură)”, a transmis ANAR. 

Hidrologii de la nivelul celor 7 Administrații Bazinale de Apă -  Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeș-Vedea, Apele Romane Buzau-Ialomita, Apele Române Prut-Bârlad și Apele Romane Dobrogea-Litoral transmit permanent informațiile despre nivelurile Dunării în vederea reactualizării prognozelor și după caz a emiterii unor noi avertizări/atenționări hidrologice. Au fost informați deținătorii de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare pentru a verifica subtraversările la diguri, precum și stadiul de funcționare a stațiilor de pompare”, au mai spus reprezentanții ANAR. 



Comentarii Facebook