Vinerea Mare, tradiţii şi superstiţii. Ce este interzis să facem în această zi


Vinerea Mare mai este cunoscută și ca Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor și este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce.

Este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi şi în această zi se face pomenire de sfintele şi mântuitoarele Patimi ale lui Iisus Hristos. Este ultima vineri din Postul Paştilor şi, potrivit tradiţiei, este o zi de post negru.

Două alimente, interzise în Vinerea Mare

În Vinerea Mare, pentru cei care totuşi nu postesc negru, trebuie să ştie că nu e bine să mănânci urzici şi nici să foloseşti oţet, pentru că, pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele lui au fost udate cu oţet, potrivit crestinortodox.ro.

În biserică, Vinerea Mare este o zi de post negru, urmată de Denia Prohodului Domnului, în care se cântă Prohodul și se înconjoară biserica de trei ori.

La încheierea slujbei de seară din Vinerea Mare, femeile obişnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări. La sfârşitul slujbei, preotul împarte uneori florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac. 

În trecut, în seara de Vinerea Mare, lumea pleca acasă cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle şi morţii de venirea zilelor mari. Aceştia ocoleau casa de trei ori şi, atunci când intrau, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereţi sau doar la grinda de la intrare şi păstrau lumânarea pentru vremuri negre.

Gospodinele e bine să ştie că în Vinerea Mare nu se fac copturi. În dimineaţa acestei zile, înainte de răsărit, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau în apă curgătoare pentru a fi sănătoşi tot anul.

Ce să nu faci în Vinerea Mare

Tot în Vinerea Mare, nu se lucrează, nu se spală, nu se coase, nu se sacrifică păsări sau animale. În unele zone se dă cu tămâie în jurul copacilor şi caselor pentru a le feri de dăunători, boli, trăznet şi animale sălbatice.

De asemenea, în Vinerea Mare nu este bine să te tunzi sau să speli haine ori să coşi, mai spun tradiţiile.

În Vinerea Mare trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodeşte. În această zi, nu se sacrifică păsări și animale.

O veche superstiție spune că dacă plouă în Vinerea Mare, va fi un an mănos, iar dacă nu plouă, anul nu va fi roditor.


Comentarii Facebook