Vineri 22 Noiembrie

Violul, ca armă de război. Femei și copile, unele de doar 14 ani, au fost violate de soldații ruși în Ucraina


Ororile din Bucha au îngrozit o lume întreagă, după ce o serie de imagini cutremurătoare, ce înfăţişează masacrul provocat de soldaţii ruși, au fost publicate şi distribuite pe rețelele de socializare. Potrivit unui oficial ucrainean, 25 de fete şi femei au cerut ajutorul autorităţilor, povestind că au fost violate de ocupanţi, relatează BBC.

Violul ca armă de război, am crezut că asemenea practici țin de trecut, că asemenea războaie nu se mai poartă, nu acum, într-o lume civilizată. Am greșit, organizațiile care luptă împotriva violenței sexuale în Ucraina au raportat o creștere în numărul de apeluri, dar din păcate a fost aproape imposibil să ajungă la victime să le ofere asistență. Violul și agresiunea sexuală au fost folosite ca armă de război de armata rusă în Ucraina. 

Ludmila Denisova, înalt comisar pentru Drepturile Omului în Parlamentul Ucrainei, a declarat miercuri că 25 de fete şi femei, cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani, au cerut ajutorul autorităţilor după ce soldaţii ruşi le-au violat. Aceasta a menţionat că Ucraina are dovezi consistente ale „genocidului poporului ucrainean”, precum şi ale crimelor de război comise de soldaţii ruşi. Oficialul a adăugat că violul este „noua armă” a armatei lui Vladimir Putin.

„The Guardian a documentat poveștile unor femei care după ce a început războiul au încercat să facă provizii de metode de contracepție - mai ales contracepție de urgență:

În orele în care era permisă circulația am căutat contracepție de urgență în loc de o trusă de prim ajutor.”

Mama a încercat să mă liniștească: „Ăsta nu este un asemenea război, nu mai există, sunt din filme vechi”. 

Sunt feministă de opt ani și am plâns în tăcere, toate războaiele sunt așa”, notează Centrul FILIA pe pagina de Facebook.

Potrivit datelor ONU, peste 20% din ucrainencele strămutate în interiorul ţării susţin că au fost supuse violenţei sexuale. Şefa agenţiei ONU pentru populaţie a declarat că este „extrem de îngrijorată” de posibilitatea ca războiul să provoace o creştere a numărului de sarcini nedorite, în timp ce se intensifică îngrijorările legate de violenţele sexuale împotriva femeilor din Ucraina, atât în ţară cât şi în afara ei.

În afară de incapacitatea de a le oferi femeilor serviciile de care au nevoie, cum ar fi serviciile lor obişnuite de contracepţie, există, de asemenea, problema coerciţiei, care este foarte legată de femeile şi fetele care sunt vulnerabile. Aşadar, temerile legate de traficul [de femei refugiate], temerile legate de faptul că sunt strămutate, legate de violenţa sexuală este o preocupare pe care o avem”, a declarat Natalia Kanem, director executiv al UNFPA.

Comentarii Facebook