Miercuri 18 Decembrie

250 de case construite ilegal pe Valea Fânațelor și încă se construiesc. Boc: Nu am cum să îi ajut. Nu ai autorizație, duci o viață de mizerie


Primarul Emil Boc a fost întrebat ce poate face pentru cele 250 de de familii care au ridicat case în mod ilegal pe Valea Fânațelor, fără autorizații de construcție. Alte case se ridică chiar acum. 

Oamenii de acolo i-au reclamat consilierului Sergiu Hossu, pentru că nu au nici nume la străzi.

Pe Valea Fânațelor sunt 250 de case construite fără autorizație. Altele se ridică acum 

Sunt 250 de case construite fără autorizație de construcție, unde locuiesc aproximativ 600 de oameni, din care undeva la 100 de copii. Știu că terenul este în extravilanul Clujului. Știu că au construit fără autorizație de construcție, dar sunt niște probleme pe care le-ar putea rezolva Primăria până la găsirea soluției de intrare în legalitate sau demolare, oricare va fi aceasta. Oamenii de acolo nu au numere la case, nume la străzi. Ambulanța nu știe unde să ajungă, Isu nu știe unde să meargă. Nu beneficiază de servicii de salubrizare. Firmele ajung p dată la 2 săptămâni. Peste 50 de copii nu beneficiază de transport pentru a merge la școală. Care este soluția pentru rezolvarea problemei? Ce este și mai alarmant este că în acea zonă se construiește în continuare, fără autorizație de construcție. Ce se poate face?”, a întrebat consilierul local Sergiu Hossu.

Casele de pe Valea Fânațelor nu pot fi ”legalizate”. Sunt procese în justiție de demolare a lor

Domnule consilier vă întreb pe dvs ce se poate face! Cum să pui nume la o casă care nu este legală? Cum să legalizezi un lucru care nu e legal? Cine în statul român poate da un nume oficial la o chestiune care este ilegală? Cum să extindă Primăria serviciile de salubritate pe o stradă care este complet ilegală și se află în proces de desființare la Tribunal? Cum să plătești din banii clujenilor să se deszăpezească pe o zonă care este complet ilegal făcută? Cum? Dați-mi dvs o problemă magică la aceste probleme, pe care cu adevărat le sesizați? Cine construiește ilegal ar trebui să se gândească înainte ca un consilier local să meargă să le plângă pe umăr. Problema de legalitate trebuie privită cu respect de toți cetățenii Clujului. Legea-i una pentru toți. Și dvs și noi nu putem acționa în afara cadrului legal. Noi am aplicat amenzi! Poliția locală e pe fir în acest moment. Am trimis în permanență controale și am oprit tot ce am putut în fașă orice construcție. Soluțiile vor veni de la instanță. La capătul liniei este desființarea. Va fi un nou plan urbanistic peste câțiva ani și dacă atunci va fi un cadru legal, când se va extinde extravilanul Clujului, vom vedea. Noi avem un intravilan neconstruit încă, care nu are utilitățile făcute. Cum să te gândești că poți investi peste noapte bani într-o zonă care nu este în baza legii parte a zonei unde poți investi. Eu nu voi susține și nu voi încuraja niciun comportament ilegal. Eu nu am cadrul legal să rezolv problemele”, a spus primarul Emil Boc. 

Ai construit fără autorizație, la capăt de linie te așteaptă demolarea și o viață de mizerie între timp. Fără utilități, fără canalizare, fără lumină, fără număr poștal, fără contract de salubrizare, fără, transport public. Repet. Intravilanul Clujului a fost stabilit raportat la capacitatea de finanțare a infrastructurii din intravilan. Când va fi realizată, atunci ne vom extinde. Cine a construit își asumă riscul demolării. Procesele merg mai departe. Când va veni noul PUG vom vedea dacă ce e acolo are șansă să intre în intravilan, dar nu astăzi. În viitor, nu se știe ce legi vor apărea. Trasmiteți-le să respecte legea”, a mai spus Emil Boc.

Primarul a spus că  nu îi poate opri să construiască, dar că sunt aplicate amenzi și se fac acte.

Un consilier local a cerut instituirea unei liste a rușinii arhitecților

Legal, noi nu putem emite o hotărâre prin care să interzicem arhitecților să proiecteze. Ei sunt o profesie liberală, pot să proiecteze la cerința clientului ce îi cere. Dar, așa cum am început o listă a rușinii firmelor care nu și-au îndeplinit obligațiile legale, să face o listă a rușinii și a arhitecților care au promovat și susținut proiecte de construcție în afara intravilanului municipiului Cluj-Napoca, știind din start că sunt ilegale.

Căutăm o listă a firmelor de arhitectură, care să fie lista rușinii. Acolo să apară cei care au avizat lucrări în extravilan, știind că acest lucru nu este legal. Practic acești arhitecți au încurajat tacit, pentru niște bani în plus, aceste construcții. Salut ideea realizării unei liste a rușinii”, a spus Emil Boc.

Comentarii Facebook