Duminica 22 Decembrie

40 de localități montane din județul Cluj vor fi susținute printr-o strategie ca în Austria, Italia și Franța- Alexandru Cordoș, candidat PSD Cluj


Oamenii de la munte știu că PSD nu i-a uitat niciodată

Dezvoltarea a 40 de localități din județul Cluj va fi susținută prin strategia națională a  Zonei Montane , anunță Alexandru Cordoș


Dezvoltarea a circa 40 de localități montane din județul Cluj ar urma să fie susținută prin  Strategia de Dezvoltare a Zonei Montane, a cărei elaborare ar urma să fie finalizată  până la mijlocul anului următor, a anunțat Alexandru Cordoș, candidatul PSD Cluj pentru Senatul României.

Parlamentul României a aprobat în iulie 2018, Legea Muntelui (Legea 197/2018)  prin care se reglementează modalitățile de protecție și dezvoltare durabilă a zonei montane.

România este una dintre puținele țări europene care a reușit să elaboreze și să dezvolte un cadru legislativ și instituțional dedicat sprijinirii, dezvoltării și creșterii rezilienței comunităților din Carpați.

”Prin Forumul Montan din România, organizație de utilitate publică cu 30 de ani de experiență în promovarea dezvoltării durabile a zonelor montane am contribuit la elaborarea Legii Muntelui. Zona montană este considerată ca defavorizată din multe puncte de vedere, dar este și un spațiu cu un potențial imens, ce oferă foarte multe oportunități”, a declarat Alexandru Cordoș, candidatul PSD Cluj pentru Senatul României.


Screenshot 2024-11-06 113747.png


Până acum la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost elaborată, cu susținerea specialiștilor Băncii Mondiale, o schiță de proiect a Strategiei de Dezvoltare Integrată a Zonei Montane care a fost supusă procedurii de dezbatere publică în vara anului 2024. (https://e-consultare.gov.ro/w/2024/08/strategia-pentru-dezvoltarea-integrata-a-zonei-montane/)

Partidul Social Democrat susține dezvoltarea durabilă a zonei montane prin șapte piloni  de bază: punerea în valoare a resurselor naturale și umane, creșterea nivelului de trai, stabilizarea populației, menținerea identității culturale, creșterea puterii economice la nivel local și național, în condițiile păstrării echilibrului ecologic și protecției mediului natural.

PSD consideră că zona montană are nevoie de politici publice adecvate căci este vorba de circa 38% din suprafața țării, cu o populație de 4,89 milioane de locuitori, adică peste 25% din populația României.  Sunt peste 900 de localități montane cu un specific aparte.

În județul Cluj, sunt 40 de localități montane, reprezentând jumătate din numărul total de localități ale județului. Subiectul dezvoltării durabile și integrate a acestor comunități este important pentru candidații  PSD Cluj.

”Oamenii de la munte știu că PSD nu i-a uitat niciodată”, a subliniat Alexandru Cordoș, care a adăugat că va susține în Parlamentul României creșterea calității vieții și a bunăstării locuitorilor de la munte.

”Voi susține punerea în practică a tuturor prevederilor Legii Muntelui, dezvoltarea cadrului instituțional existent, sprijinirea cercetării și inovării în zonele montane, și voi propune înființarea în Parlamentul României a unui Grup de sprijin pentru zona montană, după modelul celor existente în Franța, Austria și Italia (“Gruppo Parlamentari Amici della Montagna / Grupul Parlamentar Prietenii Munților”)”, a mai arătat liderul social democrat clujean.

CMF: 11240017

Comentarii Facebook