700.000 de lei! Atât vor plăti clujenii pentru un proces pierdut de Primăria Cluj pentru „furt intelectual” la centura Calea Turzii-Mănăștur
Clujenii vor plăti aproape 700.000 de lei pentru utilizarea ilegală de către Primăria Cluj-Napoca a unui proiect de infrastructură
Primăria Cluj-Napoca, deci implicit noi toti, va trebui să plătească aproape 700.000 lei pentru folosirea neautorizată a unui proiect de infrastructură, conform unei sentințe judecătorești definitive. Suma reprezintă valoarea unui contract semnat în 2006 cu firma Proinvest din Târgu Mureș pentru realizarea unui proiect ce viza construirea unui tronson din centura ocolitoare Calea Turzii – Mănăștur, parte a planului mai amplu pentru descongestionarea traficului în municipiu.
În 2006, Primăria Cluj-Napoca a încheiat un acord cu Proinvest pentru proiectarea unei secțiuni a acestei centuri, însă lucrările nu s-au mai realizat din cauza respingerii Planului Urbanistic Zonal (PUZ) de către consilierii locali, în 2014. Deși proiectul nu a fost implementat și autorizațiile necesare nu au fost obținute, documentația realizată de firma Proinvest a fost, fără acordul acesteia, inclusă în Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului. În plus, Primăria nu a achitat niciodată suma de aproximativ 700.000 lei datorată pentru proiectul realizat, potrivit Transilvania Press.
Astfel, în 2014, când PUZ-ul a fost respins, Primăria a argumentat că nu putea avansa cu documentația din cauza unor înscrisuri lipsă, iar proiectul a fost abandonat. Cu toate acestea, proiectul realizat de Proinvest a fost inclus în Planul Urbanistic General al Clujului, aprobat de Consiliul Local și Ministerul Mediului, fără a se menționa că acesta a fost realizat de firma Târgu Mureșeană și fără a fi obținut acordul autorilor.
Folosirea neautorizată a acestui proiect a fost considerată „furt intelectual”, iar firma Proinvest a intentat un proces împotriva Primăriei Cluj-Napoca, cerând plata sumei de aproximativ 700.000 lei pentru munca sa neplătită. În 2021, instanța a dat o sentință favorabilă pentru Proinvest, iar procesul a continuat pe parcursul anilor următori.
În 2023, după o rejudecare a dosarului, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat utilizarea ilegală a proiectului și a dispus rejudecarea cauzei, stabilind în final că Primăria Cluj-Napoca a folosit documentația fără consimțământul autorilor, iar firma Proinvest a avut dreptul să fie plătită pentru lucrarea efectuată. În urma deciziei, Primăria va fi obligată să plătească suma de aproximativ 700.000 lei pentru această lucrare, sumă care va fi achitată din fondurile municipiului Cluj-Napoca.
01.11.2021
Ora estimata: 08:30
Complet: Complet 6F - NCPC
Tip solutie: Admite in parte cererea
„Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei PROINVEST S.R.L. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Municipiul Cluj-Napoca. Admite în parte acţiunea civilă formulată de reclamanta PROINVEST S.R.L cu sediul procesual ales la av. Gogolak H. Csongor situat în Târgu-Mureş, str. Gh. Doja, nr.67, jud. Mureş în contradictoriu cu pârâtul Municipiul Cluj-Napoca, cu sediul în Cluj-Napoca, str. Moţilor, nr.1-3, jud. Cluj şi pe cale de consecinţă: Obligă pârâtul Municipiul Cluj-Napoca la plata în favoarea reclamantei PROINVEST S.R.L a sumei de 662.316,96 lei cu titlu de despăgubiri pentru încălcarea de către pârât a dreptului de proprietate intelectuală a reclamantei asupra documentaţiei Planului Urbanistic Zonal pentru obiectul de "Centuri ocolitoare ale municipiului Cluj - Napoca, tronsonul Calea Turzii - Mănăştur" realizat de reclamantă pe baza contractului de servicii nr. 61144 din 07.08.2006. Obligă pârâtul Municipiul Cluj-Napoca la plata în favoarea reclamantei PROINVEST S.R.L a sumei de 38 400 lei cu titlu de cheltuieli de judecată parţiale reprezentate de onorariu avocaţial şi onorariu expert. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel şi motivele de apel se vor depuse la Tribunalul Cluj-Secţia civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 01 noiembrie 2021.
Document: Hotarâre 737/2021 01.11.2021”
Proiectul realizat de Proinvest studia traseul pentru tronsonul Calea Turzii – Mănăștur din centura ocolitoare a orașului, parte dintr-o viziune mai largă privind descongestionarea traficului din Cluj-Napoca. Acesta prevedea o arteră de gradul II, cu două benzi pe fiecare sens, piste pentru bicicliști, trotuare și plantații perimetrale de protecție, precum și racordarea la principalele artere de circulație ale orașului, inclusiv Calea Turzii, Borhanci și Calea Mănăștur.
Proiectul a fost pus într-un „sertar” timp de aproape 10 ani, fără a fi implementat, dar periodic a fost prezentat ca o soluție pentru aglomerarea traficului din oraș. În perioada respectivă, subiectul centurii a fost mai mult folosit în scopuri politice și electorale decât ca o măsură reală de infrastructură, scrie Transilvania Press. Chiar și după respingerea PUZ-ului în 2014, când proiectul a fost abandonat oficial, Primăria nu a achitat firma Proinvest pentru lucrările deja executate.
Sentință reprezintă o victorie importantă pentru firma Proinvest, dar și o lecție pentru autoritățile locale, care trebuie să plătească acum suma de 700.000 lei, bani ce vor fi suportați de către cetățenii Clujului.
5 Comentarii
Piticul e și hoțoman? Oraș de cinci stele fura de la mureșeni urata lucrătură piticule
Nu a fost nimic pierdut, a fost înțelegere unde s-a făcut, arunc, fifti-fifti. Stați liniștiți e luată din lumea bună, civilizată. Sînt gheșefturi.
@Tudor: pai tu crezi ca noi ne-am nascut azidimineata? se pierd doar procesele care trebuie. in rest nu ii poti atinge nici cu o pana. dna este agatatoare de cearceafuri unt0ld iar tribunalul e al baetilor mafia boksekuristaneza
NE PERMITEM SĂI CHIȘĂM ÎN CHIUR
i se rupe. ni se rupe. fara numar