76% dintre clujeni sunt nemulțumiți de situația locurilor de parcare. SONDAJ făcut de sociologi clujeni. Cum s-a ajuns aici și ce e de făcut


Alături de traficul auto și costul chiriilor, locurile de parcare sunt printre cele mai mari bătai de cap pentru majoritatea clujenilor. La polul opus, clujenii sunt mulțumiți de transportul în comun, interacțiunile cu alți oameni și siguranța în oraș.

Acesta este unul din rezultatele unui studiu făcut de sociologi și studenți clujeni, sub coordonarea lui Valentin Rațiu, de la Active Reasearch. Studiul a fost făcut pe 800 de respondenți și are o marjă de eroare de 3.5%

Astfel, 42% dintre clujeni se declară foarte nemulțumiți de locurile de parcare iar alți 34% spun că sunt „mai degrabă nemulțumiți”. Doar 3% sunt foarte mulțumiți, în timp de 21% consideră că sunt „mai degrabă mulțumiți”

image.png

Situația locurilor de parcare (atât în centru cât și în cartiere) s-a înrăutățit în ultimii ani, din motive cum ar fi:

  • eliminarea mașinilor de pe marginea drumului pentru a face loc benzilor de autobuz sau pistelor de biciclete (de exemplu Bdul Nicolae Titulescu)
  • oprirea investițiilor în parkinguri centrale sau în cartiere (dacă în urmă cu 10 ani crearea de parkinguri supraterane era o preocupare majoră, în ultimii ani nu au mai fost date în folosință astfel de facilități).
  • practicarea unor prețuri exorbitante pentru parcările publice din centrul orașului (ȘtirideCluj a publicat recent o analiză care arată că o zi de parcare în centrul Clujului costă cât două luni de parcare în centrul Oradiei)
  • creșterea numărului de mașini 

Au existat și îmbunătățiri, dar clujenii consideră că nu sunt suficiente:

  • desființarea unor garaje și înlocuirea lor cu un număr sporit de locuri de parcare
  • crearea de sensuri unice, care permit păstrarea de parcări pe o parte sau chiar ambele părți ale unor drumuri 
  • asigurarea unui transport în comun de calitate, pentru a reduce nevoia de a folosi mașina personală

Chiar dacă transportul în comun este foarte apreciat de clujeni, el nu se pretează tuturor deplasărilor, există situații în care mașina este un mijloc de transport mai potrivit. Spre exemplu, tot mai mulți clujeni fac drumeții în afara orașului, iar deplasarea până la destinație implică folosirea unui autoturism, care ulterior necesită un loc de parcare.

Din acest motiv, este nevoie de investiții suplimentare în parcări mai ales în cartiere, dar și în centrul orașului. O investiție mult așteptată de clujeni este și cea în Park&Ride-uri, cum va fi cel de la aeroport, în care clujenii din zona metropolitană vor putea lăsa mașinile și să continue spre centru cu transportul în comun.

Să sperăm că autoritățile vor înțelege nemulțumirea transmisă de clujeni și vor investi și în extinderea locurilor de parcare, în paralel cu dezvoltarea transportului public sau cu biciclete. 


Comentarii Facebook