ABUZ INCREDIBIL al CNA asupra unui celebru jurnalist român! După ce ne-au anulat votul, ne-au anulat și dreptul la opinie!


Consiliul Național al Audiovizulului (CNA) a decis ștergerea din spațiul online a unui videoclip de opinie al lui Marius Tucă, intitulat „Democraţia a fost călcată în picioare”. Membru CNA, desemnat de Guvern: „a contrazice o instituție în deciziile ei nu face parte din fișa postului unui jurnalist obiectiv

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis, în urmă cu câteva zile, eliminarea de pe platforma YouTube a unei înregistrări cu un comentariu live al jurnalistului Marius Tucă cu titlul „Democraţia a fost călcată în picioare”. În înregistrare, Marius Tucă consideră „lovitură de stat” decizia BEC de a nu-i permite lui Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidenţiale din mai. 

Este un articol de opinie, în care Marius Tucă își prezintă propria interpretare asupra deciziei profund controversate a BEC, susținută de CCR, dar criticată inclusiv de specialiști în drept (vei aici opinia critică a fostului judecător Cristi Danileț). Fiind un articol de opinie, el nu poate fi adevărat sau fals, ci este părerea unui jurnalist, conform dreptului la liberă exprimare garantat de Constituție (articolul 30).

Decizia CNA de a șterge din spațiul public opinia lui Marius Tucă este o formă de cenzură, strict interzisă de același articol 30 din Constituție și a fost aspru criticată de organizațiile pentru protejarea drepturilor omului, cum ar fi APADOR-CH sau Active Watch.

APADOR-CH consideră că această decizie este greșită, întrucât opinia nu poate fi judecată în binomul fals-adevărat, fiind o judecată de valoare, o apreciere subiectivă. În plus aceasta a avut și o bază factuală rezonabilă, întrucât decizia BEC a reprezentat o premieră surprinzătoare, în ultimii 35 de ani, și a fost contestată de o parte relevantă a opiniei publice, inclusiv de juriști.” a transmis organizația.

Într-un alt comunicat „ActiveWatch și Apti constată cu îngrijorare că CNA și-a lărgit de facto jurisdicția la tot conținutul video online, într-un mod abuziv, dincolo de baza legală și, mai mult, a ajuns să ia decizii care echivalează cu acte de cenzură, dispunând ștergerea din online a unor conținuturi protejate de dreptul la libertatea de exprimare sau dreptul la libertatea presei.

Combaterea legitimă și necesară a discursului urii sau a instigărilor la violență nu trebuie folosite drept pretext pentru cenzurarea opiniilor incomode sau extravagante. Astfel de excese nu fac decât să compromită lupta pentru apărarea democrației și protejarea drepturilor omului, alimentând discursul conspiraționist și contribuind la șubrezirea încrederii în instituțiile statului.

Critica adusă deciziilor autorităților statului este un drept constituțional și trebuie să fie protejată” a transmis Active Watch


Reacția șocantă a unui membru CNA

De parcă nu era destul de șocantă decizia CNA de a șterge opinia unui român, chiar a unui jurnalist cunoscut, un șoc suplimentar a generat reacția membrului CNA Vasile Bănescu, care a spus că jurnaliștii nu ar trebui să contrazică deciziile unei instituții: „Personal, consider că a contrazice o instituţie în deciziile ei nu face parte din fişa postului unui jurnalist obiectiv”. Cu alte cuvinte, o decizie a autorităților române, indiferent că e bună sau rea, trebuie acceptată și nu trebuie criticată. Lăsând la o parte dreptul constituțional la liberă exprimare, ultimii 30 de ani au arătat că de multe ori presa a fost ultima „redută” pe care se pot baza cetățenii când instituțiile le încalcă drepturile. Ce s-ar întâmpla dacă o decizie abuzivă nu ar mai putea nici măcar să fie criticată?

În urma acestei declarații, mai mulți ziariști și organizații civice care au cerut demisia lui Vasile Bănescu, pe care îl consideră incapabil să exxercite această funcție:

„APADOR-CH consideră că un membru CNA care spune că nu intră în atribuţiile unui jurnalist 'contrazicerea' instituţiilor statului este incapabil profesional să ocupe o astfel de funcţie şi de aceea a cerut Parlamentului retragerea imediată a acestuia din funcţie. (...)

Un membru CNA, cum este cazul domnului Vasile Bănescu, care susţine că presa nu are în 'fişa postului' să critice deciziile instituţiilor, face dovada, prin chiar aceste afirmaţii, că nu este în măsură să exercite funcţia de membru CNA, fiind lipsit de cunoştinţele minime necesare pentru exercitarea funcţiei.”

Reamintim că Vasile Bănescu este propus în CNA de Guvern, cu toate că anterior a activat într-o instituție în care deciziile nu se contrazic și în niciun caz nu se critică în public, mai exact a fost purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe. Nu era greu de prevăzut că mutarea sa într-un domeniu care necesită o deschidere spre acceptarea opiniilor contrare, cum este reglementarea audiovizualului, ar putea fi nepotrivită.

Ca urmare a presiunii jurnaliștilor și a ONG-urilor Vasile Bănescu a revenit și a spus că regretă dedclarația făcută, pe care o consideră nepotrivită. De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a luat atitudine împotriva deciziei CNA. Reamintim că membrii CNA sunt desemnați de partide politice, Guvern și Președinție, deci în marea lor majoritate au fost propuși de PSD și PNL.

Vă prezentăm înregistrarea videoclipului postat de Marius Tucă pentru care CNA a luat decizia ștergerii din online.

Comentarii Facebook