Duminica 22 Decembrie

Actorii și arhitecții vor avea un nou statut în România. Ministrul Culturii: „Trebuie să trăiască fără emoţia zilei de mâine”


Actorii, artiștii și arhitecții vor avea un nou statut în România și vor beneficia de noi drepturi.

Actorii, artiștii și arhitecții se vor numi lucrători culturali și vor beneficia de noi drepturi precum concedii medicale, îndemnizații pentru creșterea copilului și șomaj.

Împinși de mijloacele de trai precare, unii actori renunță la profesie. Noul statut de lucrător cultural profesionist ar urma să vină cu o serie de beneficii.

Acest statut e născut din situația din pandemie, în care Statul Român stătea și se uita precum căprioara în lumina farurilor pentru că ar fi vrut să ajute sectorul cultural, dar nu știa cine este în sectorul cultural. Mai exact, este efectiv toată puterea în mâinile oamenilor din sectorul cultural, dacă vor să-și facă sindicate, dacă vor să își negocieze aceste drepturi, pot acum să o facă”, este declarația unei actrițe.

Lucrătorii culturali profesioniști vor avea dreptul la concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli sau de accidente în afara muncii, concedii și indemnizații pentru maternitate și pentru îngrijirea copilului bolnav, concedii și indemnizații de risc material sau șomaj”, a declarat Valentin Savu, manager proiect.

Ministrul culturii speră că modificările legislative să intre în vigoare anul acesta.

Vom scoate un act normativ care, urmat fiind de o modificare în același sens a ordonanței 21, să pună în fața oamenilor care lucrează în cultură tot ce au nevoie, toate drepturile de care trebuie să se bucure pentru a avea o carieră, fără emoția permanentă a zilei de mâine. Avem foarte puțini lucrători culturali, artiști, actori și așa mai departe, care sunt prinși într-un sistem care să le asigure un contract individual de muncă pe durată nedeterminată. Foarte mulți din ceilalți sunt freelanceri, dar chiar și freelancer fiind, ai nevoie de mai mult decât poate să îți ofere codul muncii în acest moment”, a declarat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

Proiectul inclus în PNRR tocmai a fost lansat în dezbatere publică.


Comentarii Facebook