Miercuri 18 Decembrie

Acuzatii de ”metode securiste” la USR Cluj: ”Camelia Salcudean, discipola și invenția lui Sergiu Hossu, a învățat repede”


O scrisoare ”Armaghedon” dezvăluie tensiunile mari pe care le are filiala Cluj a USR. Președintele USR Cluj, Camelia Sălcudean, vrea să o schimbe din funcția pe președinta USR Cluj-Napoca, Manuela Petrescu.

În USR Cluj a început războiul. Președinta filialei județene este în război cu președinta filialei Cluj Napoca.

Camelia Salcudean, discipola și invenția lui Sergiu Hossu, a învățat rapid de la Hossu ce înseamnă sa fii dictator.

Prin metode securiste își dorește sa controleze în totalitate fiecare filială.

De când a ieșit președinte, Camelia Salcudean nu a alocat nici un ban pt filialele din judet, nu sunt semnate contracte cu presa clujeana.

Culmea nesimțirii a fost când Camelia Salcudean a certat-o pe Manuela Petrescu fiindcă aceasta din urma și-a permis să-l contacteze pe Dacian Cioloș. Deranjată ca și-a permis sa nu respecte ierarhia, Salcudean pune de un puci intern cu scopul de a o da jos pe Manuela Petrescu.

Până nu demult Manuela Petrescu a fost un locotenent fidel. Când d-na Salcudean a dat ordin ca fostul președinte USR Cluj-Napoca, Iakob Attila, sa fie executat, Manuela Petrescu a executat.

Ce nu știe Dna Salcudean este faptul ca noi știm despre tot ce face în filială. Știm de slugile fidele: Anca Serban (voi veni cu detalii despre dansa,(..). Ciprian Rus (expertul în toate, omul care nu are nici o problema sa te jignească, indiferent ca ești femeie sau bărbat, un grobian), Cornel Botoroaga (un om de care partidul a avut grija sa fie numit într-un loc călduț).

Mesajul dnei președinte este clar, “Trebuie terminati sau izolați toți membrii din vechiul USR și bineînțeles toți cei care nu sunt pe aceeași lungime de undă cu d-na Salcudean și gașca ei”.

Pentru foarte mulți din conducerea filialei USR Cluj, funcțiile din biroul județean sunt cele mai mari realizări din viața lor, astfel vor face orice să-și păstreze pozițiile.

Oamenii capabili din USR Cluj sunt marginalizați, pe ideea omoară-i sa nu devină vizibili (Anca Marcu, Eleonora Vinteler, Ciprian Rigman, Carol Szasz și pe mulți alții îi așteaptă soarta Manuelei Petrescu și cea a Simonei Cristea).

Pe rețeta Simona Cristea, aceeași actori Anca Serban, Cipri Rus și Cornel Botoroaga sub bagheta d-nei Salcudean își pun în aplicare execuția Manuelei Petrescu.

Dragi clujeni, moraliștii de la USR sunt niște fățarnici. Pe ideea, fa ce zice popa și nu ce face, în plină pandemie cei de la USR s-au distrat la microrevelion in Decembrie, fără măști și pe banii contribuabililor. Unde, simplu la univers T (o sa revin cu mesaj sa va explic de ce la univers T- știe Anca Serban și Camelia Salcudean și bineînțeles cineva de la PNL). După cheful de la univers T (nefiind de ajuns) petrecerea s-a mutat la sediul USR”.

Conducerea USR Cluj nu a reacționat la aceste acuzații.

Presedinta filialei USR Cluj-Napoca Manuela Petrescu, le-a trimis o scrisoare colegilor

Dragi colegi din USR PLUS,

După cum probabil unii dintre voi ați auzit, în acest weekend în urma disensiunilor cu Biroul Județean USR Plus se pregătește convocarea unei Adunări Generale pentru alegerea unui nou președinte de Birou Local al USR Plus Cluj-Napoca. Mai jos găsiți principalele realizări în mandatul curent. Postarea este mai lungă, îmi cer scuze pentru asta, dar vă rog să o citiți. 

Comunicare – probleme și soluțiile găsite

Cu toții știm că partea de comunicare nu funcționează cum am vrea. Inițial am încercat să lucrăm cu colegi, pe bază de voluntariat. Am reușit apoi să găsesc un jurnalist cu experiență care a fost contractat part-time pentru elaborarea mesajelor oficiale (comunicate de presă, postări Facebook, etc). 

Am încercat să creștem vizibilitatea în presa locală. Am trimis timp de 3 săptămâni puncte de vedere către presa locală, scrise de persoana contractată, nici unul nu s-a publicat. Din păcate, unii dintre ei condiționează publicarea articolelor/comunicatelor de partea financiară, așadar presa locală ne-a preluat mai rar, cu excepția unor luări de poziție făcute de consilieri. După ce am avut discuții cu reprezentanții presei locale, soluția găsită de mine a fost să merg spre publicații naționale, așa că am publicat la Hotnews/Contributors și Economedia.

Am constatat că partea de promovare pe Facebook nu funcționează: aveam reach mic și nu puteam face promovare pe anumite segmente. Am început o colaborare cu colegul nostru Daniel Szomboti care ne-a ajutat cu promovarea unor proiecte și am reușit să creștem reach-ul paginii BL cu peste 600%. Ulterior, într-o ședință comună pe departamentul de comunicare din BL și BJ, Daniel a propus a propus o strategie de împărțire pe subiecte a postărilor precum și cumpărarea unui soft care să ne ajute cu programarea postărilor (softul e folosit în prezent).

În ce privește comunicarea internă cu membri, Mihai Cazan a fost responsabil de minutele ședințelor BL și de comunicarea prin e-mail. Am anunțat proiecte și apeluri de implicare pe Facebook, am ținut cont de recomandările voastre pe care le-am implementat (de exemplu, folosirea calendarului pentru evenimente din e-usr, ședințe lunare cu membri, etc)

E adevărat că au existat divergențe în cadrul BL, dar pe majoritatea le-am rezolvat prin discuții directe, oneste și transparente. Am venit în întâmpinarea colegilor și i-am contactat încercând să înțeleg dacă există probleme sau dacă au nemulțumiri. Am fost întotdeauna deschisă la propuneri de soluții, pe care le-am discutat în cadrul BL unde decizia s-a luat în urma votului membrilor.

Financiar - greutăți întâmpinate

Deși am preluat conducerea BL în iunie 2021, biroul nu a dispus de un buget decât în luna ianuarie 2022. Ca urmare multe activități, în special de comunicare și promovare nu putut fi implementate, deoarece nu se putea face nici o planificare în lipsa unui buget clar stabilit.

După promovarea făcută de Daniel pentru sondajul cu problemele clujenilor, am avut 537 de răspunsuri și am luat legătura cu Barbu Mateescu care ne-a trimis o ofertă pentru interpretarea rezultatelor. Deși oferta a fost votată în BL și trimisă către BJ, în momentul de față nu am primit bani, așa că proiectul e în “stand by”.

Am mai votat și proiectul “La cafea cu USR” care a fost trimis pentru fonduri spre BJ. Și acest proiect e în momentul de față în așteptare din cauza fondurilor. 

 În ciuda greutăților am reușit:

1) Să fac pași înainte pe comunicare (știu că mai e de lucru). De la încercări pe local, la 2 restructurari de echipe, la articole la nivel național. Suntem în căutare de consultanță pe partea de comunicare. Strategia de comunicare are la bază două direcții: păstrarea și fidelizarea membrilor și atragerea de membri noi/ieșirea din bulă. 

Pentru prima parte - am inițiat proiectul “Dialoguri pentru Cluj” care viza discuții cu specialiști pe diferite probleme din orașul nostru. Primul dialog a fost despre mobilitate, i-am avut invitați pe Radu Mititean, director executiv al Clubului de Cicloturism Napoca, președintele Federației Bicicliștilor din România și pe Măcicăşan Tudor, inginer specializat în transport public Totodată, luarea de poziție prin pagina de BL referitoare la anumite proiecte din CL se încadrează tot în această direcție.

Pentru a atrage noi membri, a comunica eficient, trebuie să aducem informații importante pentru ei, așa că am făcut cu sprijinul unor colegi cu experiență în domeniu sondajul care a avut ca scop identificarea problemelor clujenilor. Rezultatele trebuie folosite în discuțiile și postările către anumite grupuri  din oraș (sportivi, mame, mănăștureni, etc).

2) Am reușit să trec primul proiect de HCL (Hotărâre de Consiliu Local) de la ultimele alegeri – Vouchere pentru cadrele didactice din preuniversitar (proiect inițiat de Alin Dinca). Am susținut proiectul, am lucrat cu echipa care l-a scris (feedback pe sondaj, pe documentul trimis la primărie, pe strategie, etc), l-am rugat pe Arpad Sebesi să îl depună la primărie. În paralel am cerut numărul lui Boc, i-am prezentat proiectul, am discutat cu el, a afirmat că îl susține. Astfel în ultimele luni, am trecut primul HCL prin care s-au alocat aproximativ 500.000 EUR pentru cursuri de digitalizare, iar proiectul e în faza de dezbatere la primărie.

3) Recent am făcut un sondaj pentru problemele clujenilor care a implicat atât colegi din Cluj-Napoca, cât și din București. Sondajul e parte a strategiei, să ne ajute să ieșim din bulă, să vedem care sunt problemele oamenilor care locuiesc în oraș și să încercăm să le rezolvăm. Din păcate nu am reușit încă să ne folosim de rezultatele sondajului (motivul a fost explicat mai sus).

4) Am reușit să găsesc o soluție și să ajut oamenii a căror case o luau la vale în cartierul Europa (str. Victor Papilian) în ciuda faptului că inițial nu am primit suport din partea consilierilor locali, a biroului județean sau a parlamentarilor. Probabil cunoașteți situația apărută anul trecut, pe str. Victor Papilian, unde din cauza unui șantier câteva case din zonă au fost avariate grav, drumul s-a surpat cu 70 cm, nu se mai putea intra în garaje. Oamenii erau de peste 2 ani în procese și petiții, au vorbit și cu subprefectul din partea UDMR, dar fără să obțină rezultate notabile, lucrările/săpăturile continuau, surpând și mai tare dealul. Am apelat la colegii consilieri și parlamentari să ajute, inițial răspunsul a fost negativ: nu exista pârghii legale. Atunci am luat inițiativă pe partea civică. Am ajutat-o pe Cristina Ciupercă (proprietara unei case avariate) să ia legătura pentru a scrie o petiție Declic, am share-uit petiția în grupurile USR Plus dar și pe pagina personală. După ce a început scandalul și conștientizarea problemei s-au implicat V. Băltărețu și C.Sălcudean (care era subprefect), Viorel a aflat de o soluție prin implicarea comitetului pentru situații de urgență, ca atare, din postura de președinte de filială  am făcut  o cerere la Prefectură pentru a convoca comitetul pentru situații de urgență de acolo. În după-masa anterioară convocării comitetului de urgență de la Prefectură a convocat Boc comitetul de urgență de la primărie, și a dat undă verde umplerii gropii/șantierului care a cauzat surparea caselor. S-a rezolvat… cu presiune și conștientizare publică s-a găsit o soluție după 2 ani în care oamenii erau în procese!

5) Am făcut dezbateri cu tineri legate de Ziua Democrației (organizatori Manuela Petrescu și Mihai Cazan)

6) Am inițiat, apoi cu ajutorul Vioricăi Bold am coordonat proiectul de donații de Crăciun. S-au adunat donații sub forma de cărți, haine, papuci, jucării, dar și imprimante pentru copiii defavorizați din Vâlcele (le mulțumim și colegelor din Feleac pentru implicare, ele au mai avut proiecte prin care îi ajutau pe copiii de acolo).

7) În cadrul BL a fost și un proces de mapare (sunat de membri), în acel proiect nu m-am implicat, însă am crezut întotdeauna că oamenii trebuie încurajați să-și asume proiecte și decizii, ca atare, l-am susținut din postura de președinte.

Am fost votată ca președinte al filialei Cluj-Napoca, iar principala mea datorie este către membrii de partid și implicit, către locuitorii orașului. Asta înseamnă transparență, înseamnă să cunoașteți faptele, înseamnă să facem proiecte în folosul comunității. Am reușit o premieră la nivelul primăriei Cluj-Napoca (primul HCL aprobat în acest mandat legislativ), am reușit să ajut  oamenii din cartierul Europa, am făcut strategia de creștere și lucrăm pe comunicare, am făcut și proiecte mai mici. 

Ca orice om, recunosc că am făcut unele greșeli, dar am considerat că, în spiritul transparenței și al democrației, colegii din partid care m-au votat inițial (în procent de peste 80%), să fie cei care decid dacă vor să aibă alt președinte de filială.

Manuela Petrescu”.

Comentarii Facebook