Miercuri 18 Decembrie

ADI Zona Metropolitană Cluj va mai achiziționa minim 30 de apartamente pentru romii de la Pata Rât


Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ADI ZMC), controlată în mare parte de Primăria Cluj-Napoca, va mai cumpăra cel puțin 30 de apartamente de pe piață pentru a-i muta pe romii de la Pata Rât. 

Zona Metropolitană Cluj anunță acum că este în căutarea unui ”administrator chibzuit, pentru cele minimum 30 de apartamente pe care le va achiziționa în cadrul unui proiect social. El va trebui să preia „din mers” și administrarea altor 35 de apartamente, achiziționate printr-un proiect anterior, precum și cele două sedii ale ZMC”, precizează cei de la Zona Metropolitană Cluj.

Organizația a primit, în 2017, patru milioane de euro din fonduri norvegiene, pe care le-a cheltuit în cadrul proiectului ”Pata Cluj”, de desegregaţie a celor 300 de familii care trăiesc în zona gropii de gunoi a oraşului.

Banii s-au dus spre două obiective: mutarea a 35 de familii din Pata Rât şi salariile angajaţilor proiectului - câte 1,3 milioane de euro fiecare obiectiv. Cu 942.000 de euro s-au cumpărat 23 de apartamente la un cost mediu de circa 40.000 de euro astfel: 11 apartamente la Cluj-Napoca, 3 în comuna Baciu, 9 în comuna Floreşti. Cu restul de bani, circa 400.000 de euro s-au cumpărat două terenuri în Apahida, comună învecinată cu municipiul, şi s-au construit pe acestea două locuinţe colective a câte 6 apartamente.

Salariile celor 47 de angajați din proiect = 1,37 de milioane de euro

Circa jumătate din finanţare s-a cheltuit pe ceea ce reprezentanţii proiectului numesc „salarii şi servicii”. Suma de 1,37 de milioane de euro s-a cheltuit pentru a asigura salariile celor 47 de angajaţi în proiect pentru o perioadă de 31 de luni.

Un pic peste 500.000 de euro au fost alocaţi echipei de management formată din 9 persoane, – un salariu mediu net lunar fiind de 987 de euro. 

Alţi 680.000 de euro au fost plătiţi către cei 38 de membri ai echipei de implementare, care au obţinut un salariu mediu net de circa 466 de euro. Ce făceau aceşti oameni? Pe de o parte, echipa de management avea: manager de proiect, doi manageri de proces, un manager financiar, un coordonator dezvoltare, un coordonator educaţie, un coordonator ocupare, un consilier juridic şi un asistent proiect.

De cealaltă parte, echipa de implementare de 38 de persoane era formată din: echipa managerilor de caz, echipa de facilitatori, echipa de educaţie, echipa de ocupare, echipa de comunicare, echipa de acte de identitate, echipa administrativ.

Pe lângă aceştia, 190.986 euro s-au plătit echipei de experţi, adică: ”expert pe scriere de proiect, psihopedagog, experţi independenţi pentru evaluarea familiilor, consultant în achiziţii, supervizor, evaluatorii pentru terenuri şi apartamente, experţi internaţionali participanţi la conferinţa internaţională, formatorii care au oferit training-urile în proiect, facilitatori de afaceri precum şi taxele de autorizare şi avize aferente construcţiilor inclusiv centrului de tineret”, se arată într-un răspuns publicat de ziarul Adevărul, în 2017. 

28.000 de euro s-au plătit pentru o casă de avocatură pentru a-i consilia pe romii de la Pata Rât. Timp de 4 ore pe săptămână, un jurist al firmei asigura consilierea acestora.

Reprezentanţii ADI ZMC susţin că nu s-a exagerat cu sumele acordate pentru salarii şi consultanţă deoarece: ”fiind un proiect cu numeroase componente soft, acest lucru este normal. La proiectele similare POSDRU procentul salariilor este şi mai mare”. 

Proiectul „Pata Rât” a fost demarat în toamna lui 2014 de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ADI ZMC), ai cărei  membri sunt Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj şi primăriile din 19 comune din judeţ şi a fost finalizat în luna aprilie.  

Comentarii Facebook