Miercuri 30 Octombrie

Adriana Cristian, Candidat Europarlamentare - Despre viitorul tinerilor noștri în era Inteligenței artificiale (AI)

Adriana Cristian, Candidat Europarlamentare - Despre viitorul tinerilor noștri în era Inteligenței artificiale (AI)

Ultimele luni, chiar ani, au însemnat nenumărate întâlniri cu tineri, cu părinți, cu studenți, majoritatea îngrijorați de cum va arăta viitorul, dacă vor mai avea locuri de muncă, dacă vor putea sa își facă o familie, o carieră.

Frica de necunoscut, de tehnologia nouă și de efectele ei, apare recurent în multe dintre discuțiile avute.

2 din 3 români, se așteaptă ca în viitorul apropiat viața lor sa fie schimbată radical de către noile tehnologii influențate de revoluția din domeniul inteligenței artificiale.

Avem exemple, din trecutul recent, unde inovații tehnologice au schimbat radical societatea și economia în mai puțin de un deceniu. Internetul, telefonia mobila, digitalizarea industriei sunt doar cateva exemple.

În ultimii 30 de ani au dispărut: industria filmelor foto, telefoanele fixe, ziarele, casetele, cd-urile și mai putem adăuga multe altele. Toate acestea au venit împreuna cu frica pierderii locurilor de muncă, frica de nou si de a pierde confortul lumii pe care deja o cunoaștem.

Dar, aceste schimbări nu s-au întâmplat peste noapte iar cei care s-au adaptat au avut castiguri uriașe și au prosperat. Cei care au ratat valul tehnologic, au rămas în urmă și duc acum o lupta grea pentru a recupera acest handicap.

Semnele schimbării sunt și acum previzibile! Giganții tehnologici ne-au anunțat: industria de retail și transporturile vor fi profund schimbate de inovațiile care se apropie acum de maturitate.

Cei mai afectați vor fi soferii si lucrătorii comerciali. Adică 10% din totalul persoanelor angajate în România. Cum ne pregătim pentru asta?

Pe de altă parte haideți să ne uităm spre viitor cu un strop de imaginație și un zâmbet pe buze. Să ne închipuim un viitor nu atât de sumbru, ci plin de oportunități inovatoare. În acest viitor, inteligența artificială nu este un inamic care îți fură locul de muncă, ci un aliat ingenios care îți extinde abilitățile și îți deschide noi orizonturi.

Și ce mai zicem de industria medicală? În acest viitor, roboții și inteligența artificială devin salvatori în alb, ajutând medicii să pună diagnosticuri mai precise și să găsească tratamente mai eficiente. Nu sunt concurenți care îți fură locul de muncă, ci parteneri care îți oferă sprijin și expertiză în momentele critice, în momente de oboseală sau de lipsă de personal.

Din păcate, România nu are o strategie pentru industria de IT. Această lipsă de viziune este foarte evidentă și pe termen mediu va anula toate progresele făcute până acum. Vorbim cu mândrie de firmele de IT din România, dar cum explicăm faptul că suntem pe ultimul loc DESI, indexul de dezvoltare economică digitală, dintre toate țările Uniunii Europene. 

 Mai clar, ce înseamnă asta?

La nivel national, pe parte de digitalizare, România are cea mai puțin pregătită forță de muncă din toata Europa, cele mai puține oportunități pentru cei care lucrează în domeniu și cele mai puțin integrate și puțin moderne servicii publice digitale.

Singura parte bună este că avem avem loc unde să creștem!

Putem îmbunătăți lucrurile considerabil printr-o strategie națională, consistentă și realistă - și o execuție consecventă a acestei strategii. Este evident că există întotdeauna riscuri care trebuie luate în considerare și abordate cu atenție: protejarea datelor personale, a informațiilor confidențiale și a metodelor de securitate cibernetică sunt prioritare. Din acest motiv, consider că educația este de o importanță crucială încă din clasele primare. Este imperativ să îi învățăm pe copii să navigheze în acest nou context, în această nouă eră. Integrarea componentelor de tehnologie actualizate cu noile tehnologii și oportunități în programele naționale de învățământ este esențială.

Acest lucru nu se face cu slogane politice!  Nu vom face asta cu politruci puși în poziții cheie, dar cu zero experiență în domeniu!

Pentru asta avem nevoie de lideri politici care să înțeleagă domeniul, care să aibă experiența și viziunea necesară pentru a produce această schimbare!

Spun toate acestea din perspectiva unui om tehnic, care lucrează în IT de peste 20 de ani, cu copii la școală și cu studenții la clasă, spun asta din perspectiva unui părinte care își crește copiii către un viitor necunoscut, dar cu speranța că lucrurile vor evolua spre bine.

Eu am fost învățată de părinții mei și de mentorii mei că nu trebuie să te oprești niciodată din a învăța și acum, după 20 de ani de activitate în mediu privat pot să confirm că cei mai realizați sunt oamenii care au această valoare.

M-as bucura sa îmi fiți alături în acest proces de învățare a noii lumi, în acest proces de colaborare, prin care Clujul și România vor ajunge mai aproape de Europa și de standardele ei.

Comentarii Facebook