Duminica 22 Decembrie

Aeroportul Cluj ar vrea să suspende plata ratelor, conform legii. Alin Tișe, acuzat că vrea să ruineze Aeroportul și să îl bage în faliment


Aeroportul Cluj vrea să amâne plata ratelor pentru perioada aprilie - decembrie 2020, dar acest lucru nu se poate face fără acordul consilierilor județeni.

Este vorba despre un credit luat în 2014 pentru a fi plătite o parte dintre cheltuielile pentru realizarea pistei. 

Aeroportul Cluj are de plătit în acest an 3,5 milioane de lei rată și a cerut Consiliului Județean Cluj, ca și garant al creditului, să își dea acordul pentru amânarea plății ratelor la Cec Bank. Acordul trebuie să fie votat Consiliul Județean Cluj, dar între timp președintele Alin Tișe i-a ”panicat” pe consilierii județeni și i-a informat că Aeroportul a rămas fără bani și că dacă ratele vor fi plătite de județ, atunci ei ar putea fi trași la răspundere și să achite prejudiciul din propria avere. ”Având în vedere circumtanțele actuale, orice sumă mutată pentru anul viitor este benefică. Suma care va fi amânată este o mică parte din cheltuielile Aeroportului Cluj, dar este important orice pas”, a spus și David Ciceo.

Îi pune în gardă pe consilieri pentru că dacă vor trebui să voteze în Consiliul Județean Cluj să plătească CJ Cluj creditul, că ar putea fi solidari și să răspundă în cazul în care creditul trebuie achitat de către Consiliul Județean. Dacă tot este război între Tișe și Ciceo de ce trebuie Aeroportul zdruncinat? Practic cererea noastră trebuie să fie votată de consilierii județeni, dar este riscul să nu fie pusă pe ordinea de zi, pentru că se vor teme consilierii județeni”, a spus Mircea Irimie, membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului Cluj.

Oficiali din cadrul Consiliului Județean a spus că n-ar fi oportun ca Aeroportul să solicite amânarea plății ratelor. Dacă Guvernul României nu are autoritatea necesară și a luat această măsură, atunci cine are interesul ca Aeroportul să nu își prezerve aceste plăți. Să nu beneficieze de aceste facilități, pentru a avea mai mult cash la dispoziție. Vremurile care vin sunt grele și nu cred că nu ne-ar prinde bine să avem disponibilități financiare”, a mai spus Irimie.

Am solicitat CJ Cluj, în calitate de garant, pentru amânarea ratelor. Singurul scop al Aeroportului Cluj a fost de a beneficia de facilitățile fiscale puse la dispoziție de către stat. Printr-o adresă am solicitat acordul garantului (Consiliului Județean Cluj). Am solicitat doar amânarea ratelor pentru perioada aprilie - decembrie 2020. Valoarea este de 3,5 milioane de lei, deci nu se pune problema de incapacitatea de plată a Aeroportului, de executare silită a Aeroportului”, a spus directorul economic al Aeroportului Cluj.

Consiliul Județean Cluj este garantul acestui credit și dacă Aeroportul Cluj ar fi în incapacitate de plată ar trebui să îl plătească. Noi am cerut să amânăm ratele și credem că toți ar trebui să acționeze corect și să ne sprijinim”, a declarat David Ciceo.

Noi nu suntem incapacitate de plată. Este o măsură de prudență. Vrem Să reușim să păstrăm locurile de muncă am dorit să mutăm o parte din cash pentru anul viitor când traficul va crește”, a declarat David Ciceo.

Aeroportul nu va mai avea încasările din luna ianuarie 2020. Nu putem compara luna aprilie cu luna aprilie de anul trecut. Măsura de amânare a creditelor vine să rezolve tocmai acest lucru. De ce să nu beneficiem de prevederile legii. Banca nu se poate opune. În calitate de autoritate tutelară, Consiliul Județean Cluj este garant de la acordarea creditului”, a mai spus Irimie Popa.

Măsura de amânare a ratelor ar proteja Consiliul Județean, care este garantul creditului și dacă sunt probleme vor trebui să achite Consiliul Județean Cluj creditul”, a mai spus David Ciceo.

Deocamdată nu avem un refuz concret, dar este o adresă a președintelui Alin Tișe trimisă consilierilor județeni, prin care se spune că aeroportul Cluj ar fi în imposibilitate de plată”, a mai spus David Ciceo.

Îi pune în gardă pe consilieri pentru că dacă vor trebui să voteze în Consiliul Județean Cluj să plătească CJ Cluj creditul, că ar putea fi solidari și să răspundă în cazul în care creditul trebuie achitat de către Consiliul Județean. Dacă tot este război între Tișe și Ciceo de ce trebuie Aeroportul zdruncinat? Practic cererea noastră trebuie să fie votată de consilierii județeni, dar este riscul să nu fie pusă pe ordinea de zi, pentru că se vor teme consilierii județeni”, a mai spus Irimie.

Creditul accesat de Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj este de 45 de milioane de lei și a fost accesat în 2014, pe o perioadă de 20 de ani. Au fost achitate rate în valoare de 9,3 milioane de lei și mai sunt 34 de milioane de lei de achitat. Aveam de plătit 3,5 milioane de lei pentru perioada aprilie - decembrie. 

cj.jpg

Comentarii Facebook