Alegeri prezidențiale 2025! Când începe campania electorală și ce trebuie să știe românii înainte de a merge la VOT


În mai 2025, românii vor merge la vot pentru a-și alege alege noul președinte, iar în competiție pentru prima funcție în stat au intrat 11 candidați: 

  • Poziția nr. 1 - GEORGE-NICOLAE SIMION – Alianța pentru Unirea Românilor
  • Poziția nr. 2 - GEORGE-CRIN-LAURENȚIU ANTONESCU - Alianța Electorală România Înainte
  • Poziția nr. 3 - ELENA-VALERICA LASCONI – Uniunea Salvați România
  • Poziția nr. 4 - CRISTIAN-VASILE TERHEȘ – Partidul Național Conservator Român
  • Poziția nr. 5 - MARCELA-LAVINIA ȘANDRU – Partidul Umanist Social Liberal
  • Poziția nr. 6 - VICTOR-VIOREL PONTA – candidat independent
  • Poziția nr. 7 - SEBASTIAN-CONSTANTIN POPESCU – Partidul Noua Românie
  • Poziția nr. 8 - SILVIU PREDOIU – Partidul Liga Acțiunii Naționale
  • Poziția nr. 9 - JOHN-ION BANU-MUSCEL – candidat independent
  • Poziția nr. 10 - PETRU-DANIEL FUNERIU – candidat independent
  • Poziția nr. 11 - NICUȘOR-DANIEL DAN – candidat independent)

Campania electorală va începe pe 4 aprilie 2025 și se va încheia pe 3 mai 2025, ora 7:00.  În cazul organizării turului II de scrutin, campania electorală începe la data aducerii la cunoştinţă publică, de către Curtea Constituțională a României, numelor celor 2 candidaţi care vor participa la cel de-al doilea tur de scrutin (9 mai 2025, conform calendarului electoral. Se încheie în 17 mai 2025, la ora 7.00). 

Candidații nu pot folosi panouri publicitare de mari dimensiuni, bannere, mesh-uri, corturi publicitare sau alte forme de publicitate luminoase. De asemenea, nu pot utiliza mașini special dotate pentru promovarea mesajelor electorale. Sunt interzise afișele care imită culorile drapelului României sau ale altor state. Nu este permisă distribuirea materialelor de propagandă electorală de către minori sub 16 ani.

CITEȘTE ȘI: O candidată născută la Cluj intră în cursa pentru președinția României. A fost jurnalistă, politiciană și actriță

Candidații trebuie să evite mesajele sau sloganurile discriminatorii, incitarea la ură și intoleranță, defăimarea sau promovarea diviziunilor religioase ori etnice, precum și atacurile la persoană împotriva contracandidaților.Candidații nu au voie să ofere alimente, bani, băuturi, produse din tutun.

Este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală, care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat.

Încălcarea dispozițiilor constituie contravenții, dacă faptele nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracțiuni, și se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 lei.

Contravențiile se constată de către împuterniciții președintelui Autorității Electorale Permanente, iar sancțiunile se aplică prin decizie a Autorității Electorale Permanente.

CITEȘTE ȘI: Profesor universitar clujean dă de pământ cu candidații prezidențiali: „NIMENI nu a înțeles NIMIC. Vom repeta toate traumele”

Sancțiunile se aplică, după caz, partidului politic, alianței politice, organizației cetățenilor aparținând minorităților naționale, candidatului independent, mandatarului financiar și/sau donatorului, precum și altor persoane care au încălcat dispozițiile.

Oferirea sau primirea de bani sau bunuri pentru influențarea votului se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Împiedicarea dreptului de a vota sau de a fi ales se sancționează cu până la 5 ani de închisoare. Votarea multiplă sau fără drept se pedepsește cu închisoare între 6 luni și 5 ani.

Violarea secretului votului atrage pedepse cu închisoare între 6 luni și 3 ani. Purtarea de însemne de propagandă electorală în ziua votării de către membrii biroului electoral sau persoane acreditate poate fi sancționată cu amenzi de până la 2000 de lei.


Comentarii Facebook