Miercuri 20 Noiembrie

Alianța Clujului! Cum vrea Boc să CONDUCĂ comunele Florești, Apahida, Baciu și Chinteni spre o viață mai bună

 

Primarul Emil Boc îi cheamă la masa dialogului pe primarii din Florești, Apahida, Baciu și Chinteni, pentru a face proiecte comune, având în vedere că municipiul Cluj-Napoca este afectat de politicile din aceste comune sau de lipsa lor.

 

Primarul Emil Boc a fost întrebat, în ședința Consiliului Local, dacă vrea să extindă autobuzele școlare și în Florești.

 

Cei din Florești pot folosi aceste autobuze școlare când ajung în Mănăștur, nu facem distincție între elevi. Evident că dorim acest lucru (n.red. să extindem programul de autobuze școlare). Și eu îmi doresc să pot circula în condiții mai bune dinspre Florești spre Cluj și afară... Dacă resursa de infrastructură ne va permite cu siguranță ”DA!”. Pe măsură ce achiziționăm mijloace de transport în comun, și sunt câteva proceduri în derulare, evident că avem în vedere și acest demers care vizează Floreștiul. Nu spun că acest lucru va fi condiționat de infrastructură și de creșterea calității la ceea ce avem. Numai adăugăm calitate: extindem spre Florești partea de transport al elevilor, extindem și spre alte comune din inelul doi, Panticeu, Aiton transportul metropolitan, dar fără să scădem calitatea transportului din municipiu și în comunele care fac deja parte din Asociația Metropolitană. 

 

Deci, ”DA!” avem în vedere introducerea autobuzelor școlare în Florești, după implementarea etapei doi a transportului școlar pentru Cluj și creșterea numărului de autobuze. Sunt clujeni de-ai noștri”, a spus primarul Emil Boc.

 

Edilul șef al Clujului a continuat, dezvăluind un plan pe care îl are, acela de a implementa politici moderne și în comunele din proximitatea Clujului, care deja afectează foarte mult calitatea vieții în oraș, în primul rând din punctul de vedere al traficului. 

 

Vreau să aveți în vedere o discuție pe care trebuie să o avem prima dată informal, dar după aceea să o și formalizăm cu primăriile din preajmă, pornind de la premisa că nimeni nu dorește să ia locul nimănui. Nu dorește Primăria Cluj să înghită nici Apahida, nici Baciul, nici Floreștiul, nici Chinteniul, dar o discuție despre implicațiile ce se întâmplă în fiecare comună asupra fiecăruia dintre noi trebuie să o avem. Chiar dacă legea nu ne dă azi această posibilitate, conform legilor de azi fiecare poate să decidă ce face în limitele administrativ teritoriale pe care le are, Clujul nu mai poate rămâne surd și orb la ce se întâmplă în preajma noastră. Cu bună credință, la masă, trebuie să ne corelăm strategiile pentru anul care urmează și în materie de comunitate și în materie de investiții și în materie de locuire. 

 

Aceste chestiuni sunt fundamentale și cred că avem capacitatea aici la Cluj să stăm la aceeași masă și fiecare cu ideile bune pe care le are să creionăm această strategie. Și dvs susțineți proiectele legate de metrou, dar acesta vizează de la Florești și până la Aeroport și nu se limitează la granițele municipiului, trenul metropolitan la fel, e un proiect de amploare, centura metropolitană la fel, pe care o avem în parteneriat împreună și o susțineți. Sunt proiecte pe care le avem împreună, dar nu sunt singurele. Trebuie să corelăm cu ceea ce înseamnă utilități, de la creșă, școală, grădiniță, pentru că nu e normal ca noi să purtăm discuții aici în Consiliul Local ce puncte să acordăm pentru a-i departaja pe cei care vor locuri în creșă. Știm bine că ne-a forțat viața, dar nu asta e soluția. Trebuie să stăm la masă să vedem câți copii sunt în Florești, câți în Apahida sau Baciu, copii care sunt în fază de creșă, de grădiniță, ne corelăm investițiile cu cele de la București pentru a preveni astfel de situații.

 

Spun asta pentru că, din nefericire, astăzi legea nu ne ajută. Nu îmi dă voie nici măcar să cer legal cuiva din Apahida, din Florești sau din Baciu ce politică de locuințe are, ce politică educațională are, dar cred că oamenii aceștia pot sta la aceeași masă împreună cu noi și să pornim de la premisa că nimeni nu dorește să ia locul nimănui. Nu vrea nimeni să fie șef peste nimeni, ci numai să ne corelăm aceste strategii, care nu mai pot rămâne izolate așa cum sunt acum”, a adăugat Emil Boc. 

Comentarii Facebook