Alianța Vestului a cam murit, dar și-a atins scopurile ”chiar dacă administrativ ea nu funcționează”
Primarul Emil Boc a anunțat că Alianța Vestului și-a atins scopul pentru care a fost creată, deși nici măcar nu funcționează administrativ.
”Noi practic ne-am atins scopurile pentru care ne-am creat, chiar dacă administrativ ea nu funcționează. Practic, obiectivele le-am atins. Autostrada Transilvania se continuă până la Bihor. Când a fost ministrul Bode am reușit să pornim tronsoane. Am reușit practic să obținem cooptarea noastră în proiectele mari pentru spitalele regionale. Am reușit să obținem legarea Clujului la Autostradă, să obținem trenul metropolitan și metroul. Practic am reușit să aducem bani europeni în locul Guvernului la noi în regiune, Eu consider că parteneriatul nostru cu Guvernul a reușit și suntem pe cale de a realiza aceste proiecte importante pe care le avem”, a declarat primarul Emil Boc
Primarul Emil Boc nu a spus că doi dintre primarii care au fondat Alianța Vestului nici măcar nu mai sunt în funcție: Gheorghe Falcă (Arad) și Nicolae Robu (Timișoara) nu au mai prins un alt mandat.
Alianța Vestului a fost lansată în 2018 , iar primarii își propuneau trenuri de mare viteză între cele patru orașe: Cluj-Napoca, Arad, Timișoara, Oradea.
În 2018, primarul Nicolae Robu a declarat că la baza Alianșei Vestului stă Declaraţia de la Alba Iulia.
”Am lansat Alianţa Vestului între Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea, iniţiativă menită să ne permită să facem mai mult decât am făcut până acum, să fim mai performanţi, să ieşim din tiparele pe care statutul nostru de primar ni le conferă la nivel teritorial, strict pe raza unităţilor unde ne-am asumat respoinsabilităţi. La baza platformei noastre stă Declaraţia de la Alba Iulia, promovăm câteva principii cum ar fi al dezvoltării comunităţilor.
Obiective comune pe care le asumăm sunt accelerarea proiectului Autostrăzii Transilvania, susţinerea Autostrăzii Timişoara – Belgrad, dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru oraşe, finalizarea centurilor, dezvoltarea aeroporturilor, a unei reţele de transport public intraregional şi interregional, creşterea mobilităţii ecologice prin proiecte de tramvai, troliebuz, metrou metropolitan, sprijinirea parteneriatului public privat prin proiecte de infrastructură”, a spus Robu.
Edilul din Arad, Gheorghe Falcă, spunea că Alianța doreşte să transmită un mesaj de responsabilitate şi de stabilitate.
Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a explicat că Alianţa este un parteneriat. ”Obiectivul este să constituim o asociaţie de dezvoltare inter-regională, să fie un partener al Guvernului şi CE, să fim un baraj pentru emigrarea românilor în Europa, iar dezvoltarea şi investiţiile să fie un factor de atracţie pentru ca cei care caută un viitor mai bun să îl găsească în România. Tot ce funcţionează bine într-un oraş să fie preluat de celelalte oraşe”, a spus Bolojan.
Cele patru municipalități au alocat fonduri pentru funcționare. Clujul a alocat, în 2019, 160.000 de lei.
1 Comentariu
bai gaouzarilor, stiri cu Viorica Dancila erau la fiecare 5 min , acum cu Guviernul Mieu nu dati nimic ?