Sambata 2 Noiembrie

Alianța Vestului s-a născut pentru că este ”imposibil” să circuli pe rutele Cluj-Napoca - Oradea - Arad și Timișoara

 

Alianța Vestului, între orașele Cluj-Napoca, Oradea, Arad și Timișoara, ar putea atrage finanțări europene numai după anul 2021.

 

Proiectul a pornit pentru că, acum, este ”imposibil” de ajuns dintr-un oraș în altul. 

 

Avem probleme comune toți. Unu, din ce în ce mai mult și în zona vestului apare problema forței de muncă. Doi, avem o problemă uriașă cu mobilitatea. Ca să ajungi la Timișoara sau la Arad mori cu zile, azi. Vedem, pe cale ferată faci o grămadă de ore, pe transport rutier este imposibil să mergi până la Timișoara sau până la Oradea, și sunt numai 160 de km. Atunci, ne-am pus întrebarea ce facem ca zona aceasta care are un potențial uriaș de dezvoltare să nu încetinească dezvoltarea. Ne-am dat mâna ca să vedem sunt lucruri comune de rezolvat și sunt soluții europene de finațare, dar nu au fost accesate. Ar fi o premieră când două regiuni, cu patru orașe importante, se asociază și propun Bruxelles -ului pentru exercițiul financiar 2021 - 2027 proieste și de mobilitate urbană și de dezvoltare economică”, a spus primarul Emil Boc.

 

Pe Emil Boc nu îl sperie să atragă și Consiliile județene din Cluj, Arad, Bihor sau Timis în Alianța Vestului, cu toate că acestea sunt conduse de partide diferite, PSD la Timiș, și UDMR la Bihor. ”Eu am trecut de faza asta. Atâtea am văzut în politică și nu mai reprezintă apartenența politică a cuiva o miză. Pe mine mă interesează să realizăm proiecte care aduc beneficii. Nu cred că sunt unii care blochează dezvoltarea unei regiuni pe motive politice”, a explicat primarul Emil Boc.

 

După Alianța Vestului, primarul Emil Boc vrea sp facă și Alianța Clujului, cu localitățile Florești, Apahida, Baciu.

 

Vrem să treacă granița investițiile majore și să vină la Timișoara, Oradea sau la Cluj. Vrem să dăm un semnal de coerență. Marea problemă a noastră este că face o comună un drum care se termină la margea localității sau la granița județului și nu continuă. 

 

Noi nu avem autoritate în comunele din jurul Clujului, dar vom sta la masă ca să discutăm. Nu vreau să fiu primarul altei comune, dar sunt probleme comune. Populația Floreștiului a crescut cu 40.000 - 50.000 de oameni, care toți vin la Cluj. Noi am creat 10 creșe în ultimii ani, dar populația din Cluj-Napoca nu a crescut. Ne corelăm și cu ceilalți. Trebuie un masterplan cu celalalte comune din jurul municipiului”, a mai spus Emil Boc.

Comentarii Facebook