Duminica 8 Septembrie

Aliați la nivel național, PSD Cluj acuză PNL Cluj de fraudă electorală și „practici mârșave”/ Au sesizat poliția și BEJ pentru ”practici ilegale”



Deși sunt aliați la nivel național, la nivel local PSD Cluj acuză ”dreapta” de fraudă și exemplifică cu incidente din mai multe localități din județul Cluj, inclusiv în Cluj-Napoca


”În ziua votului, dreapta la Cluj nu se dezminte de practicile mârșave, ce pun în pericol procesul democratic de alegeri”, susțin cei de la PSD Cluj. Social-democrații spun că în încercările disperate de a obține victorii electorale în tot județul, dreapta utilizează comportamente abuzive, încălcând fără ezitare regulile electorale.

Exemple de abuzuri observate de PSD Cluj


Împiedicarea alegătorilor să voteze
Unii alegători au fost împiedicați de către reprezentanții competitorilor în secțiile de vot să își exercite dreptul democratic, pe motiv că nu figurează pe lista electorală permanentă, deși, conform actului de identitate prezentat, aceștia au domiciliu permanent în respectiva localitate. Un astfel de caz s-a înregistrat în comuna Dăbâca.

Solicitări pentru urna mobilă
Simpatizanți ai competitorilor se deplasează la domiciliul alegătorilor, le cer cărțile de identitate și actele medicale, formulează cererile și le spun votanților unde anume să pună ștampila pe buletinele de vot. Astfel, are loc o intruziune nepermisă în viața privată a votanților, cu încălcarea prevederilor legale în materie electorală. Un asemenea caz a fost constatat în comuna Săvădisla.

Însoțitorii urnei mobile
Sunt cazuri în care a existat un singur însoțitor al urnei mobile atunci când aceasta a părăsit secția de vot (ar trebui să fie doi însoțitori și un jandarm). Exemplu concret: comuna Cornești.

Sugestii pentru revenire la vot
Unora dintre alegători li se sugerează să revină în secție pentru a vota din nou. Operatorul de calculator întreabă alegătorii dacă își exercită dreptul de vot pentru ambele scrutinuri sau doar pentru membrii din România în Parlamentul European, respectiv doar pentru autoritățile administrației publice locale, după care întreabă alegătorul dacă dorește să revină ulterior să își exercite din nou dreptul de vot. Această manieră de a interacționa cu alegătorii a creat confuzie în rândul acestora, existând suspiciunea de tentativă de fraudare a alegerilor prin vot multiplu. Este cazul unei secții de vot din municipiul Cluj-Napoca.

Propaganda electorală în interiorul secției de vot
În zona ușii de acces a secției de votare staționează unul dintre candidații la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 din partea unuia dintre competitori, care continuă propaganda electorală prin sfătuirea alegătorilor să voteze candidații unui anumit partid. Președintele secției de vot refuză să intervină; exemplu: într-o secție de vot din Răchițele, comuna Mărgău.

Împiedicarea însoțitorilor alegătorilor care au acest drept
Nu se permite accesul în cabina de vot a însoțitorilor pentru persoanele care au acest drept, din motive de sănătate evidente. Exemplu concret în comuna Bonțida.

Restricționarea accesului observatorilor

Nu se permite accesul observatorilor acreditați în secțiile de vot. Menționăm că aceștia au dreptul să asiste la procesul electoral din interiorul secțiilor numai pe baza ecusoanelor emise de către asociația, fundația sau instituția mass-media românească acreditată de către Autoritatea Electorală Permanentă, însoțite de actul de identitate. Unora dintre observatori li s-a cerut de către președinții de secții să prezinte acreditarea în original (lucru aproape imposibil, întrucât acreditarea nu este nominală și se păstrează la sediul solicitantului)

”Pe lângă faptul că aceste practici sunt neloiale și denotă o lipsă de fair-play din partea competitorilor, ele sunt și ilegale, punând în pericol exercitarea drepturilor individuale constituționale. Menționăm că în toate cazurile în care au fost înregistrate nereguli, au fost sesizate organele competente de soluționare (IPJ, BEC)”, au declarat reprezentanții PSD Cluj. 


Comentarii Facebook