Alin Tise ii faulteaza pe clujeni si vrea sa ii lase cu gunoiul nesortat? Citeste ce a declarat primarul Radu Moisin EXCLUSIV


Primarul Radu Moisin a dezvaluit ca reprezentantii Consiliului Judetean Cluj au fost de acord cu eliberarea  unui aviz temporar pentru amenajarea tatii de sortare, dar s-au razgandit brusc.

Radu Moisin a declarat pentru Stiri de Cluj ca la inceputul lunii februarie a avut loc o intalnire intre 6 reprezentanti ai Primariei si 3 de la Consiliul Judetean Cluj. Edilul a fost intre cei 6 care au reprezentat municipalitatea, iar din partea CJ Cluj au fost vicepresedintele Alexandru Coroian si doi reprezenanti ai directiei juridice.

Intalnirea a avut ca tema acordul de colaborare pentru construirea Spitalului de urgenta, dar cei de la CJ i-au intrebat si despre statiile de sortare. "Ne-au spus ca au primit o solicitarea de aviz TEMPORAR din partea firmelor de salubritate pentru o statie de sortare si ne-au intrebat ce credem. Le-am transmis ca este nevoie de acest aviz pentru ca se colecteaza selectiv, dar nu reusim sa sortam. Cei de la Consiliul Judetean au zis ca vor elibera un aviz temporar favorabil, dar dupa o luna au anuntat aviz negativ", a afirmat Radu Moisin, recunoscand pentru prima data ca CJ Cluj baga bete in roate.

Firmele de salubritate au solicitat aprobare pentru deschiderea unor statii de sortare a deseurilor, pentru ca procesul de colectare selectiva a deseurilor sa aiba o finalitate si acestea sa poata fi refolosite, nu aruncate la Pata Rat, dupa ce clujenii le strang selectiv.

Consiliul Judetean Cluj a refuzat sa isi dea acordul, desi pana in iulie 2012 rampa de la Pata Rat trebuie sa fie inchisa, iar firmele de salubritate nu vor mai avea unde sa isi depoziteze deseurile. Prima celula a viitoarei fabrici de gunoi va deveni functonala cel mai devreme in iunie 2013, astfel ca, in perioada iulie 2012 - iunie 2013, singura solutie ar fi transportarea deseurilor in alte judete, pe banii clujenilor.

Dupa data de 16 iulie 2012, rampa de la Pata Rat se va inchide, fiind pastrata o zona unde pot fi depozitate deseuri provizoriu. "Aceasta locatie are o capacitate redusa si fara niste statii de sortare ale firmelor Rosal si Brantner, care sa diminueze cantitatea care este aruncata zilnic, se va umple in cateva luni, iar municipiul Cluj-Napoca nu va mai avea unde sa arunge gunoaiele. Nu inteleg de ce este aceasta incapatanare intre autoritati", a declarat comisarul sef al Garzii de Mediu Cluj, Imre Lenke, in emisiunea Stiri de Cluj LIVE, din 29 martie.

Directorii celor doua firme, Rosal si Brantner, sustin ca CJ Cluj se opune eliberarii acestor autorizatii de deschidere a unor statii de sortare, pentru ca acestea ar face concurenta celei care va fi deschisa in iunie 2013, din fonduri europene. Un metru cub de deseuri la viitoarea fabrica de gunoi va fi dus pentru suma de 25 de euro, dar cantitatea va scadea daca va fi sortata, astfel si castigul firmei care va administra fabrica de gunoi, un proiect in valoare de 70 de milioane de euro.

Directorul societatii Brantner Veres, Eugen Veres, a tras si un semnal de alarma, spunand ca statia de sortare a deseurilor din viitoarea fabrica de gunoi, va fi ineficienta, fiind "cea mai proasta investitie".

 

Alin Tise a amenintat chiar ca ar putea fi reziliate contractele cu cele doua firme de salubritate, dupa ce va fi deschisa fabrica de gunoi de la Pata Rat.

 

Declaratia acestuia a generat un val de acuze, mai ales ca Alin Tise nu are cum sa rezilieze aceste contracte, care au fost incheiate de Primaria Cluj-Napoca.

 

Primarul Clujului: Consiliul Judetean nu are atributii sa rezilieze contractele de salubritate. Cred ca Alin Tise a facut declaratia in nume personal

Directorul Rosal Cluj: Presedintele Consiliului Judetean Cluj este pe langa subiect. Oricine ne reziliaza contractul, il dam in judecata

Comentarii Facebook