Duminica 22 Decembrie

Amânările tandemului Tișe-Boc pentru înființarea unei noi maternități reprezintă o palmă dată clujenilor- Alianța Dreapta Unită (P)


Alianța Dreapta Unită: Amânările tandemului Tișe-Boc pentru înființarea unei noi maternități reprezintă o palmă dată clujenilor

De ani de zile reprezentanții USR din Consiliul Județean Cluj și din Consiliul Local Cluj-Napoca se zbat pentru realizarea unei noi maternități. În pofida declarațiilor publice, tandemul Tișe-Boc nu a avut voința politică pentru susținerea acestui proiect. Dimpotrivă, în anul 2023, Alin Tișe a coalizat majoritatea din Consiliul Județean Cluj pentru a nu fi adoptată o Hotărâre inițiată de USR prin care se aproba un protocol de colaborare cu primăria Cluj-Napoca pentru realizarea noii maternități. Ca atare, o propunere de Hotărâre similară inițiată de reprezentanții USR din Consiliul Local Cluj-Napoca nici nu a mai fost supusă la vot.

De ce este acest proiect o prioritate pentru USR și pentru Alianța Dreapta Unită? În municipiul Cluj-Napoca funcționează în prezent 2 maternități. Acestea nu mai fac față numărului tot mai mare de nașteri din județ, iar ambele își desfășoară activitatea în clădiri mai vechi de 100 de ani. Vorbim de spații care nu pot asigura circuitele medicale optime recomandate în prezent, ceea ce crește riscul apariției infecțiilor nosocomiale. Nu pot fi oferite în final condiții pentru o experiență bună de către mame și nou-născuți și nici de activitate pentru cadrele medicale. Fiecare nou-născut merită să vină pe lume în cele mai bune condiții. Fiecare mamă merită să se simtă în siguranță atunci când naște. Și pentru asta Clujul are nevoie ca de aer de o maternitate nouă, modernă și dotată la cele mai înalte standarde.

,,Nu ne-am dat bătuți după votul rușinos din aprilie 2023 al majorității din actualul Consiliu Județean Cluj, când proiectul nostru de Hotărâre nu a primit susținerea necesară. În iulie 2023, construcția unei noi maternități a fost inclusă în Strategia de dezvoltare a Județului și planul de acțiune adoptate printr-o Hotărâre a Consiliului Județean Cluj. Am continuat să insistăm de atunci pentru urgentarea proiectului, asta pentru că avem prea multe exemple despre cum de la cuvinte pe o hârtie până la fapte ale actualei majorități este cale lungă. Vrem un angajament public a domnului Alin Tișe că acest proiect va fi urmărit prioritar. Orice altă nouă amânare va fi o nouă bătaie de joc față de toți clujenii, în pofida declarațiilor de susținere a mamelor și copiilor pe care probabil le vom vedea și în acest an de 1 iunie” declară dr. Mihai Iepure, consilier județean USR și primul pe lista Alianței Dreapta Unită pentru viitorul Consiliu Județean Cluj.

Realizarea unei noi maternități este cu atât mai importantă în condițiile în care numărul de nașteri înregistrate în Cluj-Napoca este în creștere. Conform datelor oficiale,  anul trecut s-au născut aici 7.100 de copii, în creștere cu aproximativ 10% față de anul 2022, când fuseseră înregistrate 6.500 de nașteri. Maternitățile din Cluj-Napoca nu deservesc de altfel doar municipiul și județul Cluj, ci și pacienți din întreaga regiune. Clinica de Neonatologie 1 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență este o maternitate de nivel III. Acest lucru înseamnă că aici sunt internați și îngrijiți inclusiv bebeluși cu risc major născuți în maternități de nivelul I și II din regiune. Totodată, Cluj-Napoca și întregul județ vor trebui să se dezvolte în continuare, să atragă noi oameni care să își construiască aici cariera profesională și viața personală, ceea ce înseamnă că și numărul de nașteri este de așteptat să rămână pe un trend pozitiv și în anii următori.

În acest context, proiectul Spitalului Regional Cluj nu va răspunde nevoilor care există pe zona de maternitate. Unitatea de terapie intensivă pediatrică și neonatologie va avea alocate doar 12 paturi conform planurilor, ceea ce nu este de natură să acopere nevoile care există la nivelul județului, acestea fiind dedicate doar copiilor cu urgențe majore.

,,Este păcat că am pierdut deja cel puțin un an în care se puteau face pași înainte în proiectul noii maternități. Și odată ce avem un proiect matur putem aplica și pentru finanțări europene. Programul Operațional Sănătate este doar una dintre opțiuni. La nivel european există sprijin pentru dezvoltarea infrastructurii sanitare din statele membre, inclusiv pentru România, și trebuie să valorificăm cât mai bine oportunitățile pe care le avem pe linia finanțărilor europene. Proiectul unei noi maternități din Cluj-Napoca este unul la care țin foarte mult și pentru care și ca eurodeputat voi continua să lupt politic pentru a îl vedea realizat” spune Adrian Cristian, consilier local USR Cluj-Napoca și candidat la alegerile europarlamentare din 9 iunie pe lista Alianței Dreapta Unită.

Acest articol este unul publicitar al  Alianței Dreapta Unită, oferit în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din 9 iunie 2024. Cod Mandatar CMF: 21240009 

Comentarii Facebook