Angajații de la Protecția Mediului Cluj îi cer premierului salarii mai mari. Ce repercusiuni anunță aceștia
Angajații din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului, din Cluj-, i-au transmis o scrisoare deschisă premierului Sorin Grindeanu, prin care îi solicită să ia măsuri pentru a le crește salariile.
Aceștia se plâng de faptul că salariile lor nu sunt nivelul celor din aceeași familie ocupațională.
Mai mult, ei susțin că neluarea unor măsuri de urgență at putea duce la ”intrarea în colaps a sistemului pentru protecția mediului”.
Iată scrisoarea transmisă de angajații APM Cluj:
”Sindicatul Salariatilor APM Cluj în numele şi pentru salariaţii - membrii de sindicat, vă solicităm luarea unor măsuri în regim de urgenţă pentru a nu intra în colaps sistemul pentru protecţia mediului, prin susținerea în Guvern a majorării salariilor noastre astfel încât cuantumul acestora să fie adus la nivelul celor din aceeași familie ocupațională – ADMINISTRAȚIE / instituție teritorială, respectând astfel conținutul Deciziei CCR nr.794/2016.
Solicitarea noastră are ca obiective atât menținerea nivelului de trai și a puterii de cumpărare a salariaților din domeniul protecției mediului, cât și respectarea principiului echității și al retribuirii conform importanței muncii depuse.
Totodată, vă rugăm să luați act de nemulțumirea noastră profundă în ceea ce privește nivelul actual al salarizării, nejustificat de scăzut, rezultat al aplicării neunitare și discriminatorii a Legii nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri
publice și al indiferenței factorilor decizionali în ceea ce privește retribuirea activității depuse în cadrul instituțiilor de mediu din România.
Cu toate că protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate conform Strategiei Naţionale de Apărare a Țării pentru perioada 2015 – 2019, angajaţii din domeniul protecţiei mediului sunt remunerați în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar.
Pentru formarea profesională a unui angajat în domeniul protecţiei mediului sunt necesari între 7 şi 10 ani, datorită:
a) diversităţii prevederilor legislaţiei comunitare şi naţionale (fiind peste 40 de Directive Europene care sunt aplicabile în domeniul protecţiei mediului)
b) complexității procedurilor de reglementare derulate.
În perioada 2009 – 2015, salariile personalului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, care sunt în număr de 1934 de angajaţi nu au mai fost modificate.
Chiar dacă numeric suntem nesemnificativi la nivel național , activitatea pe care o desfășurăm este de importanță strategică pentru asigurarea bunei direcții de dezvoltare a acestei țări.
Pentru formarea profesională a unui angajat în domeniul protecţiei mediului sunt necesari între 7 şi 10 ani, datorită:
a) diversităţii prevederilor Directivelor, Convenţiilor, Regulamentelor şi Deciziilor Europene transpuse în legislaţia naţională (fiind peste 40 de Directive Europene care sunt aplicabile în domeniul protecţiei mediului)
b) complexității procedurilor de reglementare derulate şi cu analiza impactului în context transfrontalier.
c) complexităţii activităţii de inspecţie şi control pentru asigurarea securităţii mediului prin acţiuni de prevenire a riscurilor şi limitarea ameninţărilor de ordin ecologic, precum şi în domeniul infracţiunilor privind mediul
Justificăm atitudinea noastră prin următoarele:
1) Salariile angajaților se calculează prin raportare la nivelul celor stabilite personalului plătit din fonduri publice din decembrie 2009. În perioada 2010 – 2011 salariile noastre au fost diminuate cu 25%, iar în anii 2012 și 2013 acestea au revenit treptat la valoarea inițială, cu pierderea definitivă a altor drepturi salariale: prima de vacanță, premiul anual, ore suplimentare, etc.. În decembrie 2015 am beneficiat, alături de tot sistemul bugetar, de majorarea cu 10% a salariilor.
Salariile nete ale angajaților acestor instituții, toți absolvenți de studii superioare, se încadrează în acest moment între 948 lei și 3193 lei, acestea incluzând și spor de condiții vătămătoare în cuantum de 10%. Nici în ultimele luni și nici în ultimii ani aceste salarii nu au fost majorate.
2) Chiar dacă personalul din cadrul ANPM şi APM - uri face parte din familia ocupațională de funcții bugetare ADMINISTRAȚIE, nivel TERITORIAL, în conformitate cu prevederile Legii cadru nr.284/2010, nivelul de salarizare actual este cu mult inferior salariaților din aceeași familie ocupațională.
Și aceasta, chiar dacă în motivarea Deciziei CCR nr.794/2016, se constată că: „pentru respectarea principiului constituțional al egalității în fața legii, nivelul maxim al salariului de bază/îndemnizației de încadrare corespunzător fiecărei funcții, grad, treaptă, gradație, vechime în funcție sau în specialitate, trebuie să includă majorările (indexările stabilite) și să fie aceleași pentru tot personalul salarizat potrivit dispozițiilor de lege aplicabile în cadrul aceleiași categorii profesionale, respectiv familii ocupaționale, prevăzute de Legea cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice”.
3) În ultimii ani, cu precădere în perioada decembrie 2015 – martie 2017, categorii de personal numeric mai importante decât noi, dar din aceeași familie ocupațională au beneficiat de măriri salariale substanțiale, creându-se adevărate dezechilibre în sistemul public. Exemplificăm: direcțiile sanitar-veterinare județene, casele de asigurări de sănătate județene, casele județene de pensii, agențiile județene pentru plăți și prestații sociale, direcțiile de sănătate publică, consiliile județene, administrațiile județene a finanțelor publice. De asemenea, și altor categorii de bugetari, cum ar fi cele din familiile ocupaționale învățământ și sănătate, le-au fost acordate importante majorări și alte drepturi de natură salarială.
În situația în care nu se vor soluționa favorabil revendicările sindicale se vor întreprinde demersurile legale pentru a declanșa protestele sindicale, pentru că în domeniul protecției mediului:
Se reduce constant numărul de angajaţi calificaţi din sistem, (unii noi angajați pleacă după o săptămâna sau o zi de muncă datorită volumului mare de muncă și a salariului mic.), lipsa personalului calificat poate gestiona problemele complexe din domeniul protecției mediului, imposibilitatea de a se mai găsii soluții pentru accesarea fondurilor europene sau evitarea procedurilor de infringement luând în considerare că sunt necesari anii de zile pentru formarea profesională a angajaților din acest domeniu.
Nu se mai pot plătii nici măcar facturile curente de utilităţii, având în vedere că salariul este mai mic decât acestea
SE POATE AJUNGE LA:
imposibilitatea funcționării sistemului pentru protecția mediului,
sistarea emiterii actelor de reglementare necesare accesării fondurilor europene (autostrăzi, Autostrada Transilvania, drumuri expres, modernizare/reabilitare de drumuri naţionale/judeţene, sisteme de management integrat al deşeurilor, sisteme de canalizare, parcuri industriale, conducte de transport gaze naturale, linii electrice aeriene, inclusiv de 400 kV şi interconectarea la Sistemul Energetic Naţional, planurile pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor pentru fiecare bazin hidrografic în parte, reabilitare linii CF de călători şi de marfă, cariere, planuri de management, parcuri eoliene, strategii, etc.)
neîndeplinirea obligațiilor stabilite prin TRATATUL DE ADERARE A ROMÂNIEI LA UNIUNEA EUROPEANĂ
nerespectarea termenelor de raportare de către România, în calitate de stat membru UE, poate genera riscul declanșării
procedurii de infringement, situații care vor determina costuri mult mai mari din partea Statului Român decât costurile generate de o creștere salarială pentru 1934 de salariați;
diminuarea ratei de absorție a fondurilor europene
Lipsa de interes a Guvernului României va determina ajungerea întregului sistem pentru protecția mediului la un nivel de colaps.
Față de cele prezentate, vă rugăm să reflectați just și cu înțelepciune solicitarea noastră și să întreprindeți cu celeritate tot ce este în atribuțiile dumneavoastră, astfel încât să nu rămânem ceea ce suntem la acest moment: cea mai discriminată și nesusținută guvernamental şi umilită categorie de salariați plătit din fonduri publice”.
4 Comentarii
Cand au fost ultima data cei de la mediu intr un sat oarecare in jurul Clujului sa vada cum isi varsa taranul *****ul din baie direct in parau? Cand au fost ultima data sa verifice taierile ilegale de paduri?Cand au trecut ultima data prin cartierele marginase ale Clujului sa vada gunoaiele aruncate in toate partile? Cand au fost ultima data in Floresti… Citeste mai departe
Esti penibil! Stii de ce nu reusesc sa acopere toate astea? Pentru ca sunt foarte putini penibilule (1934 de salariati la nivelul intregii tari penibilule) si au de implementat cea mai complexa legislatie din intreaga administratie publica. Au de solutionat uneori zeci de cereri zilnic, volumul de munca este urias, penibilule, responsabilitatea la fel… Citeste mai departe
Oare mamitica ta draga nu se considera penibila cand vede ce *****oi a rahatit pe lume?Sa se duca la alt serviciu daca nu le (va) place salariul. Aaaaaaaa, la munca nu va place nu?Prea putina mita? Si totusi ....cand p...a mamii voastre iesiti si voi pe teren?
Stai linistit esti din ce in ce mai penibil. Eu nu am adus-o pe mama dumitale in discutie. Este cu siguranta o doamna respectabila si nu-mi permit! Tu insa esti penibil! Sa inteleg ca-ti doresti institutii de mediu puternice care sa fie capabile sa ia masuri cu privire la abaterile pe care le-ai pomenit... pai sa-ti spun eu cum stau lucrurile: Daca… Citeste mai departe