Antreprenorii nu mai trebuie să depună o declarație anuală că n-au făcut schimbări în firmă: „În România, birocrația e sufocantă și demotivantă”


Uniunea Salvați România (USR) a reușit să elimine, printr-un vot în Parlament, o prevedere care impunea antreprenorilor să depună anual o declarație prin care confirmau că nu au avut loc schimbări în condițiile de funcționare ale companiei. Eliminarea acestei obligații vine ca un răspuns la solicitările mediului privat de reducere a birocrației excesive care afectează activitatea antreprenorilor români.

„Nu doar regimul de taxare incorect și imprevizibil face viața grea antreprenorilor români. Birocrația e sufocantă și demotivantă. De ce să-ți deschizi o afacere în România când avem un Stat ostil cu antreprenorii? Unele proceduri birocratice sunt absolut aberante. Cea pe care am eliminat-o azi îi scutește pe antreprenori de un drum la Primărie ca să confirme o autorizare existentă.”, spune Viorel Băltărețu, deputatul USR care a susținut eliminarea prevederii în plenul Camerei Deputaților”, a declarat Viorel Băltărețu, deputatul USR care a susținut modificarea în plenul Camerei Deputaților.

USR a propus și măsuri suplimentare pentru simplificarea proceselor administrative, inclusiv digitalizarea procedurii de depunere a documentelor pentru autorizare și stabilirea unui termen maxim de 30 de zile pentru emiterea autorizațiilor de funcționare. De asemenea, USR a cerut ca autoritățile să își transmită între ele documentele necesare, fără a pune această sarcină pe umerii antreprenorilor. Propunerile au fost însă respinse de majoritatea parlamentară.

„Birocrația e un monstru greu de învins, dar noi nu renunțăm. Continuăm să luptăm în Parlament pentru reducerea birocrației și sprijinirea antreprenorilor locali”, a adăugat Băltărețu.

Deputatul USR, antreprenor cu o experiență de peste 20 de ani, a lucrat activ în mandatul său la îmbunătățirea reglementărilor din domeniul autorizării firmelor. Printre inițiativele sale se numără un proiect de lege ce vizează simplificarea și uniformizarea condițiilor de obținere și reînnoire a autorizațiilor de funcționare, eliminarea unor autorizații pentru anumite activități economice și stabilirea unor praguri clare pentru taxele anuale de funcționare, astfel încât să fie echitabile pentru antreprenori.

În plus, deputatul Viorel Băltărețu a colaborat cu alți parlamentari USR, precum Violeta Alexandru, Monica Berescu și Oana Țoiu, pentru a promova proiecte legislative dedicate sprijinirii microîntreprinderilor și start-up-urilor. Unul dintre aceste proiecte, Legea Centrelor de Inovare Digitală, a fost adoptat de Parlament în 2022 și urmărește facilitarea accesului la resurse digitale pentru afacerile mici și mijlocii.

USR și-a afirmat angajamentul de a reforma legislația pentru a crea un mediu favorabil inițiativelor private, promovând reducerea taxelor pe salarii și revenirea la un regim de taxare mai echitabil pentru microîntreprinderi și activitățile independente.


Comentarii Facebook