Duminica 22 Decembrie

Apartamente din Palatul Banffy, unde e Muzeul de Artă din Cluj, retrocedate foștilor proprietari. Statul pierde o bijuterie din centrul Clujului


Consiliul Județean a pierdut procesul cu foștii proprietari ai unei părți din Palatul Banffy, unde funcționează Muzeul de Artă al Clujului. Timp de 10 ani, destinația imobilului nu poate fi schimbată.

Foștii proprietari primesc 3 / 4 din clădire și nu au dorit să fie despăgubiți, preferând să le fie returnate apartamentele. Practic le-a fost restituită suprafața construită de 750 de mp.

Consiliul Județean Cluj, administratorul clădirii, a votat în ședința din 20 ianuarie hotărârea de compartimentare a apartamentelor ce vor fi retrocedate.  

Cine sunt cei care primesc apartamentele extrem de valoroase

Cei care vor deveni proprietari sunt urmașii Paraschivei Roșca (decedată), soția lui Nicolae Roşca, un negustor din Săliște, Sibiu, care se imprietenise cu Dionisie Bánffy, fiul lui Albert Bánffy și care împreună cu acesta,  au pus bazele unui cinematograf, în incinta Palatului, ulterior demolat. Potrivit sentinței definitive, ei nu au voie să schimbe destinația imobilului timp de 10 ani, scrie actualdecluj.ro.

Se restituie: 

cota de 3/4 parte din încăperile  situate la parterul imobilului; cota de 2/3 parte din fostul apartament nr. 1, în prezent demolat parțial; cota de 3/4 parte încăperile  situate la etajul imobilului; cota de  2380/3287 parte din teren”.

Muzeul de Artă din Cluj are o suprafață utilă de 1000 de metri pătrați, iar 3 / 4 înseamnă 750 de metri pătrați.

Cum a moștenit Paraschiva Roșca (decedată între timp) Palatul Bánffy

Nicolae Roşca, soțul Paraschivei Roșca, era un negustor din Săliște, Sibiu, dar s-a împrietenit cu Dionisie Bánffy, fiul lui Albert Bánffy. Cei doi au fondat un cinematograf în incinta Palatului. Soția lui Nicolae Roșca a declarat pe când era în viață că el ar fi fost cel care ar fi realizat întreaga investiție. Roșca era un mic milionar în zonele din Sibiu, Alba și Cluj, arată Pressone, care a mers pe urmele Paraschivei Roșca.

Aceasta a spus că soțul ei l-ar fi împrumutat cu mulți bani pe Dionisie Bánffy. Pentru că banii nu au mai fost returnați, atunci a acceptat contravaloarea în apartamente în incinta Palatului. Așa a devenit negustorul Nicolae Roșca proprietar și peste cinematograf și peste apartamentele din clădirea Bánffy. 

Cinematograful de acolo se numea Corso, iar apoi Capitol.  Ulterior s-a numit Mátyás Király (Regele Matei), iar după 1948 a devenit cinematograful Progresul. Acesta a fost desființat în 1970.

Cât costă un apartament în Palatul Banffy

Apartamentele din Palatul Banffy sunt greu de evaluat. Locul are o anumită rezonanță, fiind amplasate într-o clădire emblematică a Clujului. 

Cert este că în Piața Unirii apartamentele de 100 de metri pătrați se vând cu peste 200.000 de euro. Dacă proprietarii primesc 750 de metri pătrați, atunci valoarea depășește 1,4 milioane de euro.

Comentarii Facebook