Arpad Paszkany, Sorin Apostu și fostul viceprimar Laszlo Attila, plângeri penale la DIICOT Cluj în proiectul Cartierul Tineretului

 

Acționarul majoritar al Polus Real Estate, Demian Sandor, societate care ar fi urmat să construiască la capătul Bulevardului Muncii cartierul Tineretului a anunțat că a făcut plângeri penale la DIICOT Cluj pe numele lui Arpad Paszkany și a lui Sorin Apostu.

 

Acuzațiile sunt de fraudă, mită, înşelăciune, spălare de bani şi falsificarea de documente.

 

Demian Șandor, cel mai bogat om din Ungaria cu o avere de 1 miliard de euro, deține 87% din actiunile societății Polus Real Estate, iar Arpad Paszkany 13%. Cei doi ar fi urmat să construiască un cartierul la capătul Bulevardului Muncii, dar din cauza crizei imobiliare proiectul a fost înghețat. În 2010, Paszkany a propus Primăriei reconversia proiectului de locuințe într-un parc fotovoltaic, care să fie făcut prin firma Green Energy. Problema este că Demian Sandor și Polus Real Estate au fost scoși din joc de patronul celor de la CFR Cluj.

 

Arpad Paszkany și șefii Primăriei din 2009 sunt acuzați că nu s-au consultat deloc cu firma Polus Real Estate sau cu omul de afaceri Demian Sandor. ”Nu am fost consultați în privința reconversiei proiectului de investiții din blocuri în parc fotovoltaic. Am depus plângere penală la DIICOT împotriva lui Arpad Paszkany, împotriva administratorului Polus Real Estate, persoană controlată de Paszkany, împotriva fostului viceprimar al Clujului, Laszlo Attila, cu care ne-am întâlnit de mai multe ori, dar care nu a transmis poziția noastră, dar și împotriva lui Sorin Apostu, primarul de atunci al Clujului”, a declarat Csizer Lajos, directorul Polus Real Estate, însărcinat de Demian Sandor la negocieri.

 

În plus, omul de afaceri a deschis și un proces la Tribunalul Comercial prin care solicită recuperarea investiției. ”Noi am investit 27 de milioane de euro capital social în firma Polus Real Estate, dar și 1,1 milioane de euro în diverse documentații și planuri. Cerem acești bani”, a mai spus Csizer Lajos, directorul Polus Real Estate.

 

Omul de afaceri a dat Primăriei Cluj-Napoca o șansă de ieșire din acest scandal. ”Vom renunța la toate acuzațiile dacă vom fi luați noi ca parteneri în acest proiect, așa cum este normal fiind acționari majoritari la firma Polus Real Estate. Suntem de acord fie să continuăm proiectul pentru construirea cartierului, fie să intrăm noi în afacerea cu energia verde”, a mai spus Csizer Lajos, directorul Polus Real Estate.

 

Arpad Paszkany s-a asociat cu Primăria Cluj Napoca si vrea să amenajeze pe cele 190 de hectare unde trebuia să fie Cartierului Tineretului un parc fotovoltaic. 

 

Vom intra cu o reconversie a ceea ce inseamna cartierul Tineretului. Este vorba si de o reconversie financiara a obligatiilor asumate prin faptul ca vor trebui sa ne furnizeze timp de 49 de ani cel putin 30% din energia pe care o produc, energie care va fi directionata catre consumul iluminatului public al municipalitatii. Acest lucru va scuti Primaria municipiului Cluj Napoca in 49 de ani la un pret minim, undeva calculat astazi, la 17 milioane de euro. Faptul ca vom folosi doar energie verde in iluminatul public ne va aseza definitiv pe harta oraselor verzi din Europa”, a declarat primarul Sorin Apostu în 8 mai 2011.

 

Consiliul Local al municipiului Cluj Napoca a aprobat în luna decembrie 2010 reconversia proiectului imobiliar de pe dealul Sfantu Gheorghe, din capatul Bulevardului Muncii, în parc fotovoltaic. 

 

Parcul fotovoltaic ar urma sa fie construit de firma WWS Energy Development LLC, pe o parte din terenul pe care ar fi trebuit sa fie construit cartierul Tineretului, in capatul Bulevardului Muncii, de catre firma Polus Real Estate.

 

Paszkany construieste un parc fotovoltaic pe 190 de hectare si plateste Primariei 17 milioane de euro, in energie electrica

 

Polus Real Estate contestă public, pentru prima oară, parteneriatul public-privat încheiat acum 5 ani cu Consiliul Local Cluj-Napoca. Ceea ce ar fi trebuit să se transforme într-o investiție de peste 500 de milioane de Euro, prin proiectul imobiliar Cartierul Tineretului (vezi foto atasat), este acum doar subiectul unui lung șir de procese și plângeri penale, susțin oficialii Polus Real Estate. 

 

Societatea pretinde că a investit peste 30 de milioane de Euro și vrea să recupereze banii.

 

 

 

Comentarii Facebook