Sambata 2 Noiembrie

Aurelia Cristea: Autoritățile trebuie să ajute femeile victime ale violenței, nu să facă statistici

Violenţa împotriva femeilor trebuie să înceteze! E datoria autorităţilor să intervină, ajutând victimele să-şi schimbe viaţa şi pedepsind agresorii, nu doar să facă statistici. Iar misiunea noastră, a tuturor celor care dorim o Românie mai civilizată, este să contribuim la schimbarea mentalităţilor, pentru ca violenţa domestică să nu mai fie acceptată!”, sustine Aurelia Cristea, una dintre puţinele reprezentante ale sexului feminin din politica clujeană, candidat colegiul 3 Cluj-Napoca pentru Camera Deputatilor.

 

Declaratia candidatei vine pe fondul cresterii numarului de femei si copii victime ale abuzului. 

 

Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit că 25 noiembrie este ”Ziua intenaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor”. În întreaga lume au avut loc duminică manifestaţii şi dezbateri pe această temă, subiectul fiind încă unul de actualitate în aproape toate ţările de pe glob. 

 

România se află, conform statisticilor, într-o situaţie proastă şi la acest capitol, având printre cele mai mari rate de abuzuri şi violuri domestice la nivel european.

 

Anual se înregistrează oficial peste 10.000 de cazuri de violenţă în familie şi peste 100 de decese cauzate de aceasta; victimele sunt de cele mai multe ori femeile, dar cifrele includ şi copiii. 

 

Specialiştii consideră că numărul real este mult mai mare, deoarece majoritatea victimelor nu raportează abuzul din teama de a nu suferi mai mult în viitor şi pentru că autorităţile reacţionează foarte puţin în cazurile mai puţin grave, înrăutăţind în acest fel situaţia.

 

Cel mai îngrijorător este însă că majoritatea românilor consideră normală violenţa în familie. Sondajele arată că peste 50% din populaţie acceptă ca firească bătaia în familie, iar majoritatea nici nu ştiu de existenţa conceptului de viol în cadrul căsătoriei. Degradarea situaţiei economice din ultimii ani în ţara noastră a determinat creşterea violenţei domestice.

 

Instituţiile create de stat pentru a lupta împotriva acestui fenomen au avut rezultate modeste. Există însă organizaţii non-guvernamentale care au preluat cu succes sarcina. Una dintre cele mai importante din Cluj este Artemis - Asociaţia femeilor împotriva violenţei, având o echipa formată din psihologi, asistenţi sociali şi jurişti care pot ajuta direct victimele să evite repetarea abuzurilor în viitor.

 

 

Comentarii Facebook