Bărcile cu motoare tradiționale, interzise pe Tarnița și Beliș. Ce ambarcațiuni sunt permise pe lacurile clujene - VIDEO
Ministrul Transporturolor, Lucian Bode, a anunțat că a fost modificată legea care reglementa navigația pe lacurile Beliș și Tarnița. Astfel, sunt interzise ambarcațiunile cui motoare pe motorină sau sau benzină.
În ședința din 31 august a fost aprobată hotărârea ”pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României”.
”În ceea ce privește, cel de-al doilea proiect adoptat în ședința de Guvern, el vizează reglementarea navigației pe lacurile Fântânele și Tarnița din județul Cluj. Ca urmare a solicitărilor societății civile și ale parlamentarilor din județul Cluj, reprezentanți ai tuturor partidelor, am analizat problematica și am aprobat o modificare la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României, în urma căreia a fost interzisă navigația pe cele 2 lacuri, cu excepția ambarcaţiunilor propulsate prin forţă umană, eoliană, precum și a celor propulsate cu motoare electrice.
În ceea ce privește activitatea de supraveghere şi control, aceasta se organizează de către Consiliul Judeţean Cluj, cu avizul Autorităţii Navale Române.
Prin astfel de reglementări, Guvernul Ludovic Orban se ține de cuvânt și accelerează proiectele de investiții și crează cadrul legal pentru problematici de interes pentru cetățeni”, spune Bode.
Mingea este pasată acum în brațele lui Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, care trebuie să facă ordine și să taie în carne vie în interesele locale. Foarte multe cabane de la Tarnița și Beliș sunt deținute de oameni bogați și influenți din Cluj, politicieni și afaceriști, astfel că rămâne de văzut cât de repede se va organiza navigația pe lacuri. Guvernului i-a luat 10 luni să emită o hotărâre pentru a modifica Hotărârea Guvernului nr. 665/2008, astfel că lucrurile ar putea tărăgăna mult mai mult timp.
Lacul Tarnița este acum un adevărat rai pentru îmbogățiții Clujului, care și-au amplasat pontoane plutitoare cu motoare cu ardere internă (pe motorină sau benzină), bărci sau skijeturi, iar lacul arată ca o stațiune de agrement. Pe suprafața apei se văd pete de carburanți, semn că lacul este tot mai poluat, deși ar trebui să fie protejat, fiind sursa de apă a Clujului.
În plus, nimeni nu știe care este situația cabanelor din zonă și a deversărilor de dejecții în apa lacului, sau ce efect are betonarea masivă a malurilor în zona proprietăilor private.
Lupta împotriva pontoanelor ilegale și a ambarcațiunilor cu motor care poluează lacul Tarnița a început în vara anului trecut, la inițiativa a doi deputați, Horia Nasra și Adrian Dohotaru. Prefectul Clujului de la acea vreme, Aurel Cherecheș, și subprefectul Alin Danci au făcut demersuri la instituțiile care ar fi trebuit să se lupte pentru ca apa să fie curată, în speță la Administrația Bazinală Someș Tisa, dar și la Ministerul Transporturilor.
Între timp, Aurel Cherecheș și Alin Danci au fost schimbați, dar au dus proiectul până pe masa ministrului Transporturilor. ”Îi felicit pe toți care au lucrat la acest proiect. Cu toții avem un succes, dar cel mai mare succes va fi al clujenilor care se vor putea bucura de lacurile Tarnița și Beliș fără poluare, prin scoaterea de pe apă a motoarelor cu ardere internă. Vor fi permise numai motoarele electrice și ambarcațiunile cu vâsle sau vele, ceea ce va crește frumusețea locului”, a spus Aurel Cherecheș.
Acesta solicită de urgență Consiliului Județean Cluj să se pună pe treabă și să realizeze regulamentul de navigație și să verifice la punerea în aplicare a legii.
”Mă bucur să văd că la aproape un an de zile de când am propus Ministerului Transporturilor reglementarea navigației pe lacurile Tarnița și Beliș, acestă inițiativă civică a prins contur. Eliminarea haosului și a poluării deschid calea spre un altfel de turism în zonă. Sper că se vor găsi soluții viabile prin care să se pună în valoare aceste zone, în concordanță cu restricțiile impuse. Mulțumesc echipei din cadrul Instituției Prefectului Cluj și colegului meu Ioan Aurel Cherecheș, munca noastră nu a fost in zadar. Este o victorie a clujenilor”, a spus și fostul subprefect al Clujului, Alin Danci.
31 Comentarii
Legea privind interzicerea navigarii cu motoare propulsate termic intra in vigoare doar din momentul publicarii in monitorul oficial, pana atunci navigatia este permisa si legala, cu conditia respectarii legilor aflate in vigoare la acest moment
Buna ziua! Unde se pot face sesizari in cazul in care sunt incalcate prevederile HG 665/ 2008 se vad ambarcatiuni cu motor pe lac si ce detalii trebuie furnizate pentru identificarea si amendarea celor care le incalca? In weekend si mai ales sambata ambele lacuri sunt pline de astfel de ambarcatiuni. Multumesc!
E buna si asta,cu motorina si benzina,dar,repet intrebarea de om simplu,cu pisalau maharilor ce facem ?Tot pe conducta ?
Se varsa in Tarnita dejectiile de la toate cabanele din zona si ei isi bat capul pentru poluarea provocata de motoarele barcilor, foarte simpatici! Singura diferenta e ca va fi mai scump sa te dai cu barca cu motor electric. Nu se vor imputina barcile stati linistiti.
Ma uit la inregistrarea video si ma intreb cine a filmat... Cine a organizat acea "petrecere" ? Atat de multi oameni "respectand distantarea sociala". Este un business sau o petrecere privata ? Are avize si toate autorizatiile necesare ? Rupe bilete pentru sezlonguri ? Evaziune fiscala ?
@Haters gonna hate: Da, "rupe bilete". Aici poti plati si cu cardul, deci are firma omul si am primit bon de fiecare data. Si pot sa va spun ca aici nu se organizeaza petreceri Ei inchiriaza caiacuri si sezlonguri si sunt impotriva celor care vin cu skijeturile si barcile cu motor in apropiere. Deci cine a pus video-ul habar n-are ce vorbeste. Mergeti… Citeste mai departe
@Haters gonna hate: care e problema ta ca nu respecta ei distantarea ta. respecta distantarea fata de saraci ca tine
@Haters gonna hate: eu iti recomand sa faci o reclamatie, fi tu cel care schimba ceva. ca de comentat toti putem.
BRAVO celor care s-au implicat si au salvat lacurile de cei carora nu le pasa de natura. Eliberati urgent luciul apei de jegurile acelea pe care le numiti pontoane. Traiasca caiacul !
@Singurul lucru bun din 2020: stai chillax, nu intelegi ca cascatoarea si pisarca tot in lac se duce?
@Singurul lucru bun din 2020: pontoanele vor ramene acolo, pot fi miscate si cu vasle/ motoare electrice
Bravo! in sfrasit ceva pentru Cluj, ar trebuii mai multe dar e bine venita si asta, felicitari, votam USR+!
"sarakilor" muhaha, munciți mai mult sclavilor ca vreau ajutor social mai Mare, când ma plimb cu Mercedesa mea trebe' motorina știți voi sclavilor. Munciți!
Asa, si? Isi vor cumpara motoare electrice si vor ramane in continuare pontoane pe Tarnita. Nu vor polua cu nimic, totul e eco. PA! Comunistii, milogii si alte astfel de categorii tot acasa vor ramane in mizeria lor. Nu mai tin actiunile proletare, tovarasi! ;)
@Anti-comunisti: nimeni nu are treaba cu pontoanele care se deplaseaza cu un 5-10km pe ora cu un motor electric. dar sky-jeturi si barci cu 50km/h (sa nu ma exprim in mile) nu prea sunt ok. si la pontoane, daca un betivan e prins urinand in lac sau aruncand gunoaie, trebuie ars pontonul si amendat drastic detinatorul.
Toate constructiile alflate sub cota cota coronamentului +150m sunt ilegale conform legii 107 din1996. In toata valea respectiva nici o casa/pensiune/cabana nu respecta legea. Tise ignora cu buna stiinta legea si corpul de control al guvernului ignora ca Tise ignora legea, samd.
Bogatii sunt deasupra legii. Acest lucru ar trebui inscris in comstitutoe.
@ : Link te rog la articolul din textul de lege al apelor, nu induce săracii compatioți în mai mult hate decât trebuie.
Cota coronament Belis are +996m. Doar până acolo e ilegal, restul se poate construi dacă e intravilan,
Ca să ajungă apa la peste +996 înseamnă că drumul de pe baraj este de mult sub apă și suntem de mult pierduți.
Dacă… Citeste mai departe
@DA?: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/8565
Vezi anexa 2 litera C.
Sub cota de coronament nu ai voie sa construiesti nimic. Nu pontoane si figuri. Nimic, nici macar o trambulina.
Bine măcar ca am unde ma pisa. Pe lângă gura celor din gasca anti Boc și Tise am cabana și ponton. Ha.ha,ha!
ok am rezolvat cu barcile (isi taie venele arabocu de ciuda), acum ce facem cu cocioabele construite ilegal pe malul lacului si cu kakatul si pisalaul revarsat in lac si apoi direct in oala in care fierbe clujeanul zama pe aragaz?
@hopaa: acum urmează, demolare după demolare. Rămân doar cele ale romanilor get begeti. Restul prin pădure și mlaștina.
@Zoli: daca ai luat intravilan de la un român get beget, te-ai scos!
@Serios?:
Pontoanele acolo raman, si tot ce a fost mai putin motoarele care au combustie interna:)
Pai o sa si ia motoare electrice....
Sa-ti fie rusine, Emil Boc!
@Iosif: ma tu iarasi esti tembel?..ai cateva cuvinte pe care le repeti de ne-am saturat?..alte cuvinte nu ai in dictionarul tau de maimuta avortata?
@bursuc: pai are dreptate,proasto!
foarte bine, prima palma data borbnadierilor. hai ca se poate...inca putin si prin lege se va dispune confiscarea spre distrugere a ambarcatiunilor care incalca legea. pe urma daramarea cocioabelor care deverseaza dejectiile in lacurile respective
@jijianus: de acord..bine spus
creca nu o mai vazut Tarnita vreo vidanja prin apropiere de 20 ani :)))))