Barometrul urban: Clujenii sunt EXTREM de satisfăcuți de orașul lor, de transportul urban și facilitățile sportive
Cluj-Napoca este cel mai atractiv oraș din România, potrivit Barometrului urban – Calitatea vieții în orașele din România, finanțat de Banca Mondială.
Clujenii sunt satisfăcuți în proporție de 97% de oraș.
SATISFACȚIA LOCUIRII ÎN URBAN
Peste 80% din populația din mediul urban este mulțumită de orașul în care trăiește. Nivelul cel mai ridicat de satisfacție generală față de orașul în care locuiește este înregistrat în centrele urbane din Regiunea Centru (87%), iar cel mai scăzut în orașele din Sud-Muntenia (74%).
Satisfacția față de locuirea în urban tinde să crească odată cu dimensiunea urbană, cu vârsta și cu veniturile individuale. În 9 orașe nivelul de satisfacție depășește 90%: Cluj-Napoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Brașov, Drobeta Turnu Severin (94%), Timișoara, Sighișoara (92%), Slatina și Iași (90%).
Transportul urban: Transportul urban se realizează prioritar (44%) cu autoturismul.
Utilizarea autoturismului tinde să crească odată cu creșterea dimensiunii urbane, a veniturilor respondentului și a nivelului acestuia de educație. În majoritatea localităților, gradul de utilizare a transportului public se poziționează sub nivelul de apreciere a calității acestuia.
Regional, se remarcă o tendință mai ridicată de utilizare a autoturismului în Regiunea Nord-Vest (55%) și o tendință semnificativ mai scăzută de utilizare a transportului în comun în regiunea Sud-Vest Oltenia (11%).
Opt orașe înregistrează valori de satisfacție de peste 70%, în trei dintre acestea mulțumirea depășind 80% din totalul populației: Cluj-Napoca (88%), Oradea (82%) și Brașov (81%). Patru centre urbane înregistrează valori de satisfacție sub 20%: două municipii, Moreni (14%) și Băilești (14%), și două orașe, ambele stațiuni, Băile Herculane (17%) și Tășnad (14%).
Serviciile de sănătate: Puțin peste jumătate din populația urbană (52%) se declară mulțumită de serviciile de sănătate oferite la nivel local.
În șase din orașele selectate în eșantion au fost înregistrate niveluri de satisfacție peste 60%: Iași (70%), Drobeta-Turnu Severin (67%), Oradea (67%), Alba Iulia (66%), Cluj-Napoca (66%), Târgu Secuiesc (64%) și Slatina (61%). La capătul celălalt al distribuției, tot șase localități înregistrează un nivel de satisfacție sub 40%, dintre care se remarcă localitatea Băile Herculane cu grad de mulțumire de doar 18%. Tg. Jiu (41%) și Piatra Neamț (37%) sunt reședințele de județ la nivelul cărora se înregistrează cele mai scăzute grade de mulțumire.
Facilități sportive: 56% din totalul populației urbane este mulțumită de facilitățile sportive din localitate. Nivelul de mulțumire față de facilitățile sportive este semnificativ mai ridicat în orașele cu peste 50.000 de locuitori (medie 62%) prin comparație cu cele sub acest prag demografic (medie 46%). NordVest este regiunea care înregistrează nivelul cel mai ridicat de satisfacție (64%), iar Sud-Muntenia regiunea cu nivel cel mai scăzut (48%).
În șase orașe nivelul de mulțumire depășește 70%, Cluj-Napoca (83%), Oradea (79%) și DrobetaTurnu Severin (74%) situându-se pe primele poziții. În șapte localități se înregistrează niveluri de satisfacție sub 40%, în trei dinte acestea ponderea fiind sub 30%: Simeria (28%), Băile Herculane (25%), Buhuși (18%).
Facilități culturale: 63% din totalul populației urbane se declară mulțumită de acest tip de facilități la nivelul orașului lor. În regiunile Sud-Est (71%) și Nord-Vest (68%) se înregistrează cea mai ridicată apreciere, iar în regiunile Sud-Muntenia (50%) și Vest (54%) cea mai scăzută apreciere. Cinci centre urbane înregistrează niveluri de satisfacție de peste 80% din totalul populației: Cluj-Napoca (88%), Oradea (85%), Drobeta-Turnu Severin (83%), Iași (82%) și Vatra Dornei (81%).
Facilitățile educaționale: Aproximativ două treimi din populația urbană (67%) declară un nivel ridicat de satisfacție față de școlile și facilitățile educaționale la care au acces în localitatea de rezidență. Trei regiuni înregistrează ponderi ale mulțumirii de peste 70%: Sud-Est (72%), Nord-Vest (71%) și Sud-Vest Oltenia (70%). În regiunea București-Ilfov gradul de satisfacție este cel mai scăzut (60%).
Trei localități urbane înregistrează o pondere a mulțumirii față de serviciile educaționale de peste 80%: Drobeta-Turnu Severin (86%), Băilești (85%) și Sinaia (82%). Polul opus al ierarhiei concentrează trei localități urbane, care au cumulat o pondere a mulțumirii de sub 50%: Caransebeș, Ștefănești (Argeș) și Mihăilești.
Starea străzilor: 52% din populația urbană s-a declarat mulțumită de starea străzilor din localitate. Nivelul cel mai ridicat de apreciere privind starea străzilor s-a înregistrat în regiunea Sud-Est (66%), nivelul cel mai scăzut în regiunea Sud-Muntenia (37%).
Peste 70% nivel de mulțumire privind starea străzilor se înregistrează în cinci localități urbane, dintre care două reședințe de județ: Constanța (76%) și Oradea (76%) și trei orașe mici: Isaccea, Bicaz și Moldova Nouă. Ploiești este reședința de județ cu nivelul cel mai scăzut de satisfacție (22%).
Starea clădirilor: Starea clădirilor este mulțumitoare pentru aproximativ jumătate din populația urbană a României (56% din total).
Un nivel de satisfacție de peste 70% din populație a fost înregistrat în opt localități urbane: patru reședințe de județ: Alexandria, Suceava, Drobeta-Turnu Severin și Oradea; trei orașe: Bicaz, Sinaia și Isaccea și un municipiu, Vatra Dornei. Sub 40% nivel de satisfacție a fost măsurat în patru localități urbane, singura reședință de județ în acest prag fiind Ploiești (24% mulțumire).
Spațiile publice: Satisfacția față de spațiile publice este determinantă pentru satisfacția privind locuirea în oraș. 65% din populația urbană este mulțumită de spațiile publice de care dispune. Aprecierea față de spațiile publice este în general ridicată. Regiunea Nord-Vest înregistrează cota cea mai ridicată (71%), iar Sud-Muntenia nivelul cel mai scăzut (57%).
11 centre urbane înregistrează ponderi de mulțumire de peste 70% din totalul populației intervievate. În trei dintre acestea mulțumirea depășește 80% din total: Oradea (88%), DrobetaTurnu Severin (84%), Sinaia (82%). Sub 50% nivel de satisfacție a fost măsurat în patru localități urbane: Bicaz (50%), Caransebeș (48%), Bolintin Vale (46%) și Ploiești (42%)
Disponibilitatea magazinelor: Disponibilitatea magazinelor reprezintă aspectul cel mai puțin problematic la nivel urban (76% mulțumire). Cinci localități urbane înregistrează valori ale mulțumirii peste 80%: Drobeta-Turnu Severin (95%), Oradea (89%), Cluj-Napoca, Tg. Jiu (88%) și Moreni (87%). Valoarea cea mai scăzută s-a înregistrat în Ștefănești (Argeș), de 26%.
Schimbare climatică: Suceava, Cluj-Napoca, Constanța și Oradea sunt cele patru reședințe de județ care se află în topul primelor zece localități în care cetățenii apreciază efortul implicării urbei împotriva încălzirii urbane. Trei orașe înregistrează valori ale acordului de peste 80%: Sinaia (96%), Suceava (89%) și Cluj-Napoca (80%). În zece localități se înregistrează ponderi ale acordului sub 40%. Tg. Jiu (39%), Alexandria (36%) și Ploiești (26%) sunt reședințele din eșantion în care acest efort este apreciat de către cetățeni cel mai puțin.
Siguranța în spații publice: 66% dintre respondenți declară că sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de siguranța din spațiile publice. În topul ierarhiei regionale sunt Regiunile Nord-Vest (77%) și Sud-Est (72%). Regiunea București-Ilfov (57% total mulțumire) și Sud-Vest Oltenia (63%) se poziționează în partea inferioară a ierarhiei. Oradea (86%) și Cluj-Napoca (87%) sunt cele două localități urbane care depășesc pragul de 80% mulțumire. Satisfacția privind siguranța în spații publice corelează într-o mare măsură (59%) cu mulțumirea privind locuirea în oraș.
Siguranța în oraș: 73% din populația urbană se simte, de principiu, în siguranță în orașul în care trăiește. Bucureștiul se situează la distanță semnificativă față de medie (62% dintre respondenți au declarat că se simt în siguranță în oraș). Media siguranței urbane în orașele cu populație între 300.000 - 500.000 de locuitori este de 80%. Orașele sub 5.000 de locuitori înregistrează de asemenea o medie ridicată (78% din totalul populației se simte în siguranță). În regiunea Nord-Vest sentimentul de siguranță este mai accentuat (85%). În cinci municipii reședință de județ se înregistrează valori peste 85%: Alba Iulia (85%), ClujNapoca (86%), Oradea (89%), Drobeta-Turnu Severin (91%) și Suceava (93%)
Încrederea în administrația locală: 52% din populația urbană declară că este de acord cu afirmația „în general, te poți baza pe administrația publică din orașul meu”. Valori peste 65% încredere se înregistrează în șapte orașe, dintre care următoarele reședințe: Alba Iulia (67%), Cluj-Napoca (70%) și Oradea (81%). Cinci localități înregistrează valori sub 40%, dintre care două reședințe: T RGU JIU (39%) și Ploiești (38%). Încrederea în administrația locală corelează semnificativ atât cu percepția eficienței serviciilor administrației publice locale, cât și cu gradul de satisfacție a activității administrației publice în domeniul urbanismului.
Prezența, atragerea investițiilor private: 54% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de atragerea investițiilor private în orașele în care locuiesc. Satisfacția față de atragerea investițiilor private corelează semnificativ cu aprecierea investițiilor realizate de către Primărie. Peste 70% grad de mulțumire s-a înregistrat în Iași (71%), Timișoara (71%), Constanța (76%), Cluj-Napoca (76%) și Oradea (82%). Sub 40% nivel de mulțumire s-a înregistrat în Piatra Neamț (37%), Caransebeș (37%), Alexandria (32%) și Buhuși (21%).
Serviciile administrative în sprijinul oamenilor: La nivel național, 53% din populația urbană este de acord cu faptul că serviciile administrative ale orașului în care locuiesc ajută eficient oamenii. Zece localități urbane înregistrează ponderi ale acordului de 65% sau mai mult din totalul populației urbane. Dintre acestea, cinci sunt reședințe de județ: Constanța (65%), Alba Iulia (66%), Iași (67%), Cluj-Napoca (69%) și Oradea (84%). Șase localități înregistrează cote de acord sub 40%, Tg. Jiu (39%) fiind singura reședință de județ care se situează între acestea.
Disponibilitatea locurilor de muncă: La nivel național, 50% din populația urbană este de acord cu afirmația „la mine în oraș este ușor să găsești un loc de muncă”. Regiunea Centru înregistrează cota cea mai ridicată de disponibilitate (61%), urmată de București-Ilfov (59%) și Nord-Vest (57%). Valori sub media națională au fost măsurate în Sud-Muntenia (38%), Sud-Vest Oltenia (42%) și Sud-Est (46%). Peste 65% disponibilitate se înregistrează în Cluj-Napoca (81%), Suceava (80%), Timișoara (71%), Alba Iulia (69%), Oradea (69%), Sinaia (66%); sub 30% disponibilitate se înregistrează în opt orașe, Alexandria (25%) fiind singura reședință dintre ele.
Calitatea locurilor de muncă: Media națională a aprecierii calității locurilor de muncă din localitatea urbană în care trăiesc a fost de 5,6, pe o scală de la 1 (foarte nemulțumit) la 10 (foarte mulțumit). Medii peste 6,5 puncte s-au înregistrat în patru localități: Timișoara (7,1), Cluj-Napoca (6,9), Constanța (6,7) și Iași (6,5). Medii sub 4,5 s-au înregistrat în șapte localități, dintre care două reședințe: Piatra Neamț (4,5) și Buzău (3,9). Atât percepția privind disponibilitatea locurilor de muncă în localitatea în care trăiesc, cât și media aprecierii calității locurilor de muncă din oraș, corelează semnificativ cu nivelul de mulțumire privind prezența / atragerea investițiilor private în localitate.
Locuire: Mai puțin de jumătate din populația urbană (49%) consideră că în localitatea în care trăiesc este ușor să găsești o locuință bună la un preț rezonabil, problema locuințelor tinde să fie astfel principala problema a României urbane, pe fondul creșterii cererii de locuințe, dar și a modificării standardelor de calitate a acestora (dotări, spațiu locativ, facilități). În Suceava se înregistrează gradul de satisfacție cel mai ridicat, 83%, urmat, ca reședință, de Slatina 77%. Pe ultimele două locuri ale ierarhiei se poziționează Cluj-Napoca (22%) și Alexandria (26%). Regiunile care se poziționează semnificativ sub media la nivel național sunt București-Ilfov (38%); Sud-Muntenia (42%) și Nord-Vest (44%).
Petrecere timp liber pentru tineri: Aprecierea condițiilor de petrecere a timpului liber pentru tineri, din orașul în care trăiesc, a înregistrat, la nivel național, media de 6,0 puncte. Regiunile București-Ilfov (medie 6,8) și NordVest (medie 6,6) se situează pe primele poziții ale ierarhiei la nivel regional, iar Sud-Muntenia pe ultima poziție (medie 5,2). Cluj-Napoca (medie 7,5), Timișoara (7,3), Constanța (7,1), Oradea (7,1) și Iași (7,1) se situează pe primele poziții. Buzău este singura reședința cu o medie mai mică de 5.0 (respectiv 4,7 puncte).
38 Comentarii
Clujenii sunt EXTREM de satisfăcuți de orașul lor, dar asteptati...boc lucreaza in continuare pentru oras, iar in 2023 vom fi SUPER EXTREM de satisfăcuți! Si uzi, desigur.
SATISFACUTI de trotuarele devenite parcari SATISFACUTI de mizerie SATISFACUTI de lipsa unei rampe de gunoi selectiv de mult promis SATISFACUTI de lipsa unei centuri ocolitoare SATISFACUTI de statul in trafic ore intregi SATISFACUTI SI SATUI de minciunile unui ordinar venit de la coada vaci intr-o primarie plina de neamuri incompetenti
In cladirea de pe Mortilor 1-3 e instalat barometrul? La ce salarii au frecangii de menta normal ca influenteaza presiunea aparatului. Ca-i foarte faaain la Cloooj!
Au răspuns numa penticostalii și mocanii din oraș?
@Ha ha: bugetarii care sunt EXTREM de mulțumiți. Duc o viata ca im sânul lui Avram.stres nu au ,salarii babane,nu sunt îngrijorați pt ziua de mâine,facturi..
Eu nu sunt extrem de satisfăcută în Cluj. Trebuie să merg pe la țară la vreo stână.
Laudati-l.pe cosaș,ziar de casa ce sunteți,mințiți și știți cu bună credință ,că nu asta este realitatea,redactori cu școala de miliție de 45 de zile.!
.
In sfarsit un articol pertinent. Atata propaganda contra lui Boc si A Clujului nu am vazut numa la rusi acuma cu razboiul!
@alez: sa le dau mu*e la rusi !!
si ce "ie" mai important lipseste....
gradinite ioc, scoli ioc, spitale ioc, centuri ioc, ....dar beton si asfalt dat cu bidineaua.....
@andi: da ie’ f important sa aiba odraslele scoli multe ca bisericile chiar daca nu ii duce mintea si chiar daca nu nai exista profesori buni si nu vor mai exista deloc dar sa se faca macar cate o scoala sa vedem ca e. Si autostrazi ca toate rablele si dieselurile aruncate sa aven unde sa le rulam, sa facem concursuri ca noua ne place sa ne mandrim… Citeste mai departe
@KYRO: Pastila pastile pastile...
@KYRO: na vezi bolovane, la tine primdea bine cateva clase in +, cred ca a 3-a ca acolo se fac repetitii de scriere....
- e naspa orasu dpdv ca strazile nu sunt dimensionate la numarul masinilor care circula pe ele, sunt prea putine strazi si prea mici, prea putine benzi, bine ca pentru biciclete s-a luat din benzi degeaba ca nu merge nimeni cu bicicleta.
- nu exista bazine de inot profesionale, incalzite si ieftine. Realtiatea e ca apa la ele fie e rece, fie e… Citeste mai departe
@ : si eu zic ca e naspa orasul daca s-a construit cam prini sec 14-15 actualil centru e pacat ca nu s-au gandit ca orasul va fi invadat de rable poluante si trebuia facute autostrazi nu stradute inguste si cochete, asa zic si eu, bazine de inot nu aunt numai cateva si la alea e cam gol ca lumea nu are bani nici pentru ele dar ar trebui sa faca bazine… Citeste mai departe
@KYRO: de cand face securitatea politica? :P
Ati suprapo****t orasul cu vagabonzi si oameni needucati de la tara. Ati umplut strazile cu tarani ofticati,, cocalari de Romania, romi de Romania, si curve cu latai.
@Mie Scarba de voi:
@Noroc cu taranushii si tarancile de Cluj:)): de ce nu mergi inapoi in comuna ta? Ce fraier esti, sa rămâi încă aici cu scârbă ta. La coada vacii sigur ai redeveni nescârbit...
barometrul cloojean a luat raspunsurile veneticilor soldoveni si mocani..astia sunt votacii bocului.... gunoaie aciuite prin clooj....ungurocii fac si ei parte din gasca....
@cosasul:
@Boc e votat de aia care l-au votat pe Funar: taranoii de Cluj.: Boc e votat de oamenii din interiorul Clujului. ceilalti ramneti la tara cu al vostru primar
Cata gargara paralela cu realitatea. Esti multumit daca ai primit apartament de la Iliescu la maruntis, sau daca stai in chirie si n-ai masina. Altfel iti permiti sa cumperi doar in Floresti si stai 2 ore zilnic in trafic. Sau stai in chirie si nu ai unde sa parchezi legal la maxim 500 metri de bloc.
Iar cultura, schimbari climatice, si alte prostii sunt bagate in chestionar sa vezi pentru ce dai 2.400.000 lei guvernului pana ajungi la pensie.
la trecerea la cele vesnice ale maretului conducator, funeraliile vor depasi in audienta, intensitate si durata pe cele ale reginei prospat plecate.
Suntem mandri de Inaltul Cosas
NO Kyro bemiai**** !!! auzi tu ca va p[lateste cand astia sunt ANTIBOC de la stiridecluj! baa ce vrajeala ai! vedeti ce zice tara paduchiosilor care sunteti impotriva lui Boc! bine am zis- toti flocestenii, apahidenii, dezmirenii, feleacnii, bacienii comenteaza aici ca nu s-a facut nimic din cauza faptului ca stau zilnic 2 ore in trafic! Boc e de vina… Citeste mai departe
@KYRO: adevar graiesti
@KYRO: Tu sigur ai maxim 2 neuroni functionali...
@KYRO: Meri ma invartindu te. Clujenii erau multumiti de oras si inainte sa vina Boc. Sau tu chiar crezi ca daca nu era Boc nu eram multumiti de Cluj?
Sondajul a fost facut la aia la care le ducea boc cartofi cu sacu in spate zilele trecute. Deci nu a fost degeaba :)))
Nalt ca bradul, prost ca gardu'
Bă, io mi-s din Clooj!
No stai cuminte pe egoul exacerbat si patriotismul local prost înțeles, ești bizon ca sa nu spun ceva mai domestic:))
Bull F@#%ing SH!T ...
Cat va palteste Boc pentru *****urile astea?:))))))))))))))))))))))))))))
Sau ati facut sondajul la cantina primariei?:))))))))))))))))))))))))))))
Sondaj la cantina Remarul 16 Februarie, pretinii stiu de ce !?