Duminica 22 Decembrie

Băsescu îl atacă pe Ponta: Dezamăgiţii ar fi primit bilet de avion


După ce  a fost dur criticat de Victo Ponta, Traian Băsescu a ieşit şi el la atac. Băsescu se declară mulţumit de bugetul primit de la UE.

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, în cadrul căreia a răspuns acuzaţiilor venite din partea premierului Victor Ponta cu privirea la bugetul Uniunii Europene. După ce premierul declarase că rezultatul obţinut de preşedinte este unul "foarte dezamăgitor", Băsescu a replicat că "dezamăgiţii ar fi obţinut doar bani  de avion".

Şeful statului se daclară mulţumit de bugetul primit de la Uniunea Europeană, mulţumind statelor donatoare şi afirmînd că pentru bugetul următor, România are un surplus de 6 miliarde de euro.

"Mulţumesc statelor donatoare, net contributoare la bugetul UE, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania. Sunt state datorită cărora noi putem primi un buget important pentru propria noastră dezvoltare. (...) Primul mesaj e acela că, pentru bugetul următor, România are în plus 6 mld. de euro faţă de bugetul precedent. Avem o creştere de 10 procente pe fonduri de coeziune şi una de 27 de procente pe fondurile destinate politicii agricole comune. Aici avem un total de 4,7 mld. în plus pentru plăţi directe, ceea ce-i va ajuta foarte mult pe fermieri. România este un beneficiar net de fonduri europene cu o valoare de 31 mld. euro. Aceşti bani provin din taxele şi contribuţiile cetăţenilor din Germania, Austria, Luxemburg, Suedia şi altele. Nu-i tipăreşte UE sau Comisia Europeană. (...)Primul lucru pe care trebuie să-l facem e să luăm notă de faptul că Uniunea funcţionează pe principiul solidarităţii", a declarat Preşedintele Traian Băsescu, potrivit Realitatea.net.

Băsescu a mai precizat faptul că, ceea ce a obţinut România de la bugetul UE, este maxim din ce se putea obţine, având în vedere şi nivelul foarte scăzut de absorţie.

"România a obţinut maxim ce se putea obţine în ce priveşte fondurile de coeziune.(..)Nu vă ascund că am avut greutăţi enorme în a convinge că putem cheltui mai mult cu 2 mld. datorită nivelului de absorbţie foarte scăzut pe care România îl are de 5 ani de la începerea exerciţiului bugetar curent. La POSDRU am absorbit 7,73. Media generală de absorbţie este 11,47% din ce avem alocat. Când ai asemenea cifre e foarte greu să negociezi o creştere a fondurilor alocate. M-am angajat că vom avea o absorbţie foarte bună. Nu e uşor să obţii ceva când te contrazic realităţile de la tine de acasă. În momentul de faţă, România a primit de la CE în baza facturilor confirmate 2,2 mld. de euro, din 19,8 mld. euro. Mai avem facturi depuse până la suma de 2,8 mld. euro. Domnii care îşi manifestă dezamăgirea ar trebui să se bată să cheltuim banii. UE nu e dispusă să aloce unei ţări bani în condiţiile în care există un risc foarte mare să nu fie cheltuiţi. Sunt unii care n-au negociat decât funcţii de partid... Nu ştiu cât e de greu. Lipsa lor de experienţă o vedem în modul în care au negociat acordul cu Fondul. Îi invit să nu dea lecţii", a precizat Preşedintele.

Preşedintele României a mai adăugat faptul că, e prima dată când bugetul UE nu rămâne cum l-a stabilit Consiliul European, făcând apel la parlamentari să susţină proiectul de buget aşa cum a fost stabilit de în Consiliul European din 7-8 februarie.

"S-ar putea să constatăm că demagogia are picioare scurte, ca minciuna. E prima dată când bugetul UE nu rămâne cum l-a stabilit Consiliul European. Aş face din capul locului, fără ezitare, un apel la toţi parlamentarii români, să susţină fără rezerve proiectul de buget aşa cum a fost stabilit în Consiliul European din 7-8 februarie. Riscul de a nu avea buget ne supune unei soluţii în care bugetul e aprobat în fiecare an. Până la urmă, tot Consiliul stabileşte cât alocă anual, iar asta ar implica o negociere continuă, an de an, pentru bugetul următor. Apelul meu către toate grupurile din PE în care sunt reprezentanţi ai României e să susţină acest buget. Vă garantez că nu pot obţine condiţii mai bune dacă nu vom avea buget. Ştiu foarte bine atmosfera de la negocieri. Dacă sunt politicieni în România care sunt dezamăgiţi, le recomand să-şi instruiască grupul parlamentar să obţină sume mai mari. Dar recomand să susţină ce s-a obţinut. Suma maximă alocată pentru bugetul exerciţiului 2014-2020 nu poate fi modificată decât cu acordul Consiliului European. Ştiu poziţiile contributorilor la bugetul UE şi nu văd un pas înapoi făcut într-o eventuală rspingere a bugetului de către PE. În concluzii sunt prevederi care obligă la o revizuire a bugetului după primii 2 ani de aplicare. Dacă statele vor obţine creştere economică în ţările contributoare, s-a exprimat disponibilitatea de a reanaliza contribuţiile. Această prevedere are şi riscuri: dacă se va înregistra recesiune pentre 2 ani. Recomand ca parlamentarii români să suţină acest buget care înseamnă 6 mld. mai mult pe global", a mai spus Băsescu.


Comentarii Facebook