Băsescu susţine că la bugetul de 39,8 miliarde de euro alocat de UE s-ar mai putea adăuga 4 miliarde
Preşedintele Traian Băsescua declarat că la bugetul alocat de către UE ar mai putea fi adăugate 4 miliarde de euro salvate din dezangajări de fonduri.
Şeful statului a declarat vineri seara, la Bruxelles, că la cele 39,8 miliarde de euro acrodate României de către Uniunea Europeană în cadrul financiar multianual 2014 - 2020, s-ar mai putea adăuga încă 4 miliarde de euro.
"Eu mi-aş permite să spun că astăzi, împreună cu echipa cu care am fost, mai putem pune 4 miliarde salvate, aşa cum este evaluarea Finanţelor, minimal. (...) Nu vreau să existe nicio exagerare sau cifre care să fie contestate, de aceea mă limitez la aprecierea Finanţelor, apreciere care e focusată în primul rând pe ce trebuie să cheltuim anul acesta - bineînţeles, în mod legal. Nu putem factura fără să avem lucrări confirmate. De aceea, fără rezerve, îmi permit să mai adaug 4 miliarde la cele 40 care ne vin prin repartiţie la bugetul repartizat României pentru exerciţiul bugetar următor", a afirmat Traian Băsescu, în conferinţa de presă de la finalul Consiliului European desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles, potrivit Agerpres.
Preşedintele a explicat că, anul acesta România va trebui să utilizeze, în total, la politica de coeziune, pentru a nu avea dezangajări automate, 6, 536 miliarde euro (la autostrăzi, la căi ferate, la dezvoltare regională, la mediu).
"Orice sumă sub această valoare care nu este facturată până la 31 decembrie se dezangajează. (...) După cum vedeţi, pe transporturi programul este încă suspendat, sunt litigii cu licitaţiile, nu avem cum să cheltuim această sumă. Deci riscul de dezangajare este foarte mare. (...) Pe coeziune, în cinci ani, de la 1 ianuarie 2007 până astăzi, am cheltuit 5 miliarde de euro, din care două miliarde sunt avansuri care nu au fost justificate. Deci, doar trei miliarde am reuşit să facturăm. De aceea, pentru noi toţi a fost o alertă maximă cum facem să nu avem o dezangajare de mari dimensiuni deja din anul 2013. Evaluarea făcută cu Ministerul de Finanţe este ca intrarea în vigoare sau această decizie luată astăzi previne dezangajarea a 4 miliarde. Acest lucru mă face să fiu mulţumit şi pe mine şi îi face să fie mulţumiţi şi pe cei care au contribuit la obţinerea acestei derogări. Spre exemplu, rămâne să vedem cât de mult poate Comisia să redistribuie din aceşti bani pentru anii 2014 - 2015. (...) Oricum, având în vedere stadiul facturării şi stadiul programelor în 2013, acum, în februarie, este foarte greu de crezut că nu am avea dezangajări consistente până la sfârşitul anului. Să sperăm că reporneşte programul de transporturi cât mai rapid, pentru că acolo sunt multe sume mari, şi să sperăm că se mai clarifică şi cu licitaţiile contestate, peste tot în instanţe, la instituţii administrative", a explicat Traian Băsescu.
Şeful statului român a mai spus că a avut o discuţie cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care "s-a oferit să transfere de la CE un număr suficient de mare de oameni care să lucreze în toate structurile de absorbţie a fondurilor, în aşa fel încât România să recupereze rapid". "Pentru că solicitarea pe care Comisia Europeană a primit-o de la Consiliul European astăzi nu este doar să modifice regulamentul, dacă este nevoie, ci şi să facă tot ce ţine de ea pentru evitarea sau diminuarea la maxim a dezangajărilor. Deci, bani avem, pe asistenţa tehnică putem utiliza sprijinul direct al Comisiei Europene pentru a diminua riscurile de dezangajare şi România să beneficieze de toată suma alocată. Sigur, sunt păreri şi păreri", a arătat Preşedintele României.
0 Comentarii