Vineri 22 Noiembrie

Bataie de joc în Capitala Europeană - Cluj-Napoca, la plata impozitelor. Află cât de EUROPEAN e Clujul - FOTO

 

Plata impozitelor în Cluj-Napoca, oraș care aspiră la titlul de capitală europeană, se face ca pe vremea primarului Gheorghe Funar. 

 

În Piața Unirii, camera 15, oamenii primesc bilete de ordine, după modelul țărilor occidentale, dar degeaba, pentru că nu sunt deschise ghișeele, program acestora fiind cel românesc. 

 

Am facut observatiile de mai jos in data de 24 februarie: 1. Durata medie de asteptare a fost de 1 ora pentru plata impozitului; 2. Biletul de ordine preciza ca numarul de persoane aflate la rand inainte este intre 69 si 100! (v. poze atasate); 3. Ghiseele 4, 8 si 10 au fost inchise permanent; 4. O persoana in varsta a lesinat pe durata asteptarii din cauza ca incaperea este neaerisita (si din cauza afectiunilor varstei). Niciun angajat al insitutiei nu a intervenit in ajutor; 5. Pe durata asteptarii am sunat la "Alo, domnul primar" si desi doamna a fost amabila, nu a putut sa ma ajute cu nimic. A dat niste telefoane si rezultatul a fost ca s-a deschis ghiseul 8 care fusese in pauza, dar s-a inchis ghiseul 5, care a ramas inchis pentru mai multe ore! Astfel ca impozitul se platea la 2-3-4 ghisee. Doamna m-a informat ca multi inspectori sunt in concediu medical: 6. Doamnele de la ghisee ar putea vorbi mai respectuos, mai ales cu persoanele in varsta”, a relatat un clujean.

 

Propunerile făcute Primăriei Cluj-Napoca sunt câteva și ușor de realizat:

 

1. Instruiti personalul cat sa se sesizeze asupra situatiei si sa ia minime masuri, de ex.:

a. Un angajat constata ca sunt multi contribuabili intr-o zi, evalueaza situatia: 

- cate ghisee sunt deschise? 

- mai avem colegi care ar putea intra la ghisee?

- daca avem multi colegi in concediu medical, putem primi ajutor de la primarii de cartier?

- putem indruma oamenii sa mearga la alte locatii mai putin aglomerate sa plateasca? Pentru asta ma astept sa intre cineva in sala si sa faca un anunt cu voce tare. Si ulterior sa se puna afise.

Luati in considerare ca persoanele in varsta nu vor apela la varianta online de plata.

2. Pozitionati un agent de ordine care sa ajute fluidizarea persoanelor catre ghisee (monitorul acela cu succesiunea numerelor este plasat cam inconvenabil). Persoanele in varsta se incadreaza greu in timpul scurt in care trebuie sa faca 2-3 metri pana la un ghiseu si isi pierd randul. Doamnele de la ghiseu ii mai si apostrofeaza.

 

Consider ca intr-un oras bine organizat ca si Cluj-Napoca merita sa mai facem un efort suplimentar cat sa optimizam aceasta situatie”, a mai precizat clujeanul, care a realizat și fotografii pentru a proba cele spuse.

Comentarii Facebook