Miercuri 25 Decembrie

Bihorul construiește, Clujul face studii de fezabilitate. Cum arată o centură importantă pentru vestul țării - VIDEO


Centura Beiușului, un proiect de aproapem 10 kilometri, care va decongestiona traficul spre Oradea, este gata în proporție de 50% și se lucrează intens. 

Lucrările la centură au reînceput în 15 ianuarie, după ce la finalul anului trecut au ajuns la un stadiu de 50%.

Din cele 336 de grinzi ce constituie suprastructura podurilor și pasajelor, la sfârșitul anului au fost montate 214. În ianuarie și februarie vor fi montate treptat și celelalte grinzi. Față de planificarea inițială, livrările de grinzi și montarea acestora sunt în întârziere cu două luni. Această prelungire nu va afecta termenul de finalizare al lucrărilor.

Din cei peste 9 km ai centurii, a fost turnat al doilea strat de asfalt pe o lungime de 2,3 km. Lucrările de asfaltare vor începe în primăvară, după terminarea lucrărilor la poduri și pasaje și îmbunătățirea vremii. La începutul verii se va așterne pe toată lungimea centurii și ultimul strat de asfalt, cel de uzură. După ce se vor realiza și marcajele, în vara acestui an centura va fi deschisă traficului.

Lucrările au început în primăvara anului 2023 și au termen de finalizare 18 luni, urmând să fie dată în folosință în vara anului 2024. 

Mulți ar putea spune că proiectul de la Beiuș este unul mic, dar dacă ne uităm la Cluj administrația care conduce județul de 20 de ani nu a mai făcut o centură de la inaugurarea celei din Gherla, de acum 15 - 16 ani. 

Față de Bihoor și Oradea, Clujul este specializat pe studii de fezabilitate și licitații

Clujul este tot mai defavorizat în comparație cu Bihorul pe linie de proiecte începute și care sunt în execuție. În Cluj-Napoca, în afară de montarea de dale într-o frenezie nu s-a făcut nimic vizibil. Sunt studii de fezabilitate făcute, proiectări, dar finanțarea lipsește sau este firavă.

Marile proiecte, centura metropolitană, trenul metropolitan sau metroul nu sunt nicăieri. Numai pentru centură și metrou vorbim de peste 5 miliarde de euro, adică o sumă astronomică. 

La nivel de județ, Consiliul Județean Cluj face lucrări de asfaltare, dar alte proiecte mari lipsesc sau cele care au fost promise nu sunt finanțate. Aici putem vorbi despre Spitalul de Copii Monobloc din Borhanci sau Centrul de de Multitransplant de pe strada Victor Babeș.

Comentarii Facebook