Duminica 24 Noiembrie

Bloc între case apărut în Apahida, cu balcon peste trotuare și ”nici urmă de respectarea amprentei clădirii inițiale” - FOTO


Un constructor a ridicat un bloc peste clădirea cooperativei din Apahida, iar oamenii se întreabă cum a fost posibil așa ceva. Dezvoltatorul este Ovidiu Moldovan, zis ”Didu”, fostul cameraman al primarului Emil Boc cât timp a fost la guvern, iar apoi retras din activitate și devenit om de afaceri. 

Consilierul local USR din Apahida, Maria Rodilă, a scos în evidență o serie de nereguli. Practic imobilul s-a ridicat pe baza unei Autorizații de Construcție pentru extindere și reconversie, care nu a avut nevoie de avizul Consiliului Local, o portiță legislativă care permite să se ajungă aici. 

Ce se întâmplă atunci când dezvoltatorii imobiliari dețin puterea?

Simplu, construiesc ce vreau, cum vreau, unde vreau și vând pe bani mulți, pentru că nu-i așa, nimeni nu-i trage la răspundere. Uite așa primesc Autorizație de Construire pentru extindere și reconversie clădire existentă, dar brusc clădirea existentă dispare. 

În locul fostei clădiri a cooperativei comunale din zona centrală a Apahidei (str. Libertății nr.188 – stația de autobuz) apare blocul nou nouț, cu balcoane direct in trotuar și nici urmă de respectarea amprentei clădirii inițiale. 

Întrebarea logică este de ce nu au solicitat de la bun început Autorizația de demolarea clădirii existente și apoi Autorizația de construire a blocului de locuințe. Răspunsul este de asemenea logic, ar fi trebuit să treacă proiectul prin aprobare de Consiliul Local și riscau să nu primească aprobarea ori să li se impună limite fată de drumul național de exemplu.

Atunci când dezvoltatorii imobiliari dețin puterea și adevărul i-a forma banilor. Uite așa blocurile dintre case se vând ca locuințe de lux situate într-o ”zonă liniștită din Apahida”. Normal că era liniștită până să se construiască cele 100 de apartamente pe o suprafață care ar fi acomodat în mod normal maxim 10 case. 

Se laudă cu un drum de incintă de 9 metri lățime, prevăzut cu 2 trotuare, dar ce faci, că ieși din incintă la un drum de 5,50 metri lățime (că na, așa a fost el croit acu vreo 50 de ani când au apărut primele case și acu ce să-i mai faci!) 

Și acum ce facem? Comentăm pe Facebook, ne lamentăm prin vecini? 

Vă spun ce am făcut eu și ce îmi propun să fac:

Am ridicat problema în Consiliu Local și am argumentat că blocurile între case sunt o afacere bună doar pentru dezvoltatori  (mă rog și pentru cei plătiți de dezvoltatori pentru ”sprijin și înțelegere”).Nu mi-a ieșit din prima! Nu-i bai, nu renunț și continui să atenționez autoritățile locale despre aceste derapaje prin instrumentele pe care le am la dispoziție: luări de poziție în ședințele de CL, investigații în teren, sfătuirea cu specialiști în domeniul urbanistic, postări publice;

Am solicitat în scris Primăriei Apahida să ne pună la dispoziție documentația de avizare a lucrărilor de pe str. Libertății nr. 188 și ne-am propus împreună și cu alți consilieri locali să analizăm documentația și să facem o vizită în șantier;

Susțin în CL Apahida aprobarea unui Regulament local de urbanism care să ne ofere un ghid mai clar de aprobare a PUZ, PUD-urilor până vom avea un PUG nou.

Continui să scriu și atenționez cu privire la derapajele urbanistice, cu precădere din satele cele mai expuse presiuni urbanistice: Dezmir, Apahida, Sânnicoara. 

Ce am văzut până acum ca dezvoltare urbanistică în Apahida este doar începutul, presiunea abia de acum începe. Din punctul meu de vedere a te opune dezvoltării nu este o soluție, pentru că dezvoltarea presupune progres și implicit bani la bugetul comunei. Este însă esențial să avem o dezvoltarea sănătoasă care să aducă beneficii și locuitorilor nu doar dezvoltatorilor. 

Presiunea publică este arma cea mai bună pentru a încetini, dacă nu a stopa această nebunie urbanistică”, a expus pe larg consilierul local.

Comentarii Facebook