Bloc izolat în 2014, la Cluj-Napoca, cu lână de oaie și plante cățărătoare - FOTO
Un bloc va fi izolat in 2014 cu lână de oaie și plante cățărătoare, in cadrul unui proiect pilot finantat de Primaria Cluj-Napoca.
Proiectul arhitectilor Horatiu Racasan si Andrei Koves a fost nominalizat la premiile BATRA 2013.
Prin izolarea blocurilor cu lana de oaie si canepa ar creste performanta energetica a cladirilor, "influentand pozitiv microclimatul local, temperatura si umiditatea, diminuand zgomotul receptat", precizeaza cei doi arhitecti.
Izolarea s-ar face "printr-un sistem de tip sandwich ce se aplica pe fatade, ce contine atat termoizolatia (executata din materiale organice ieftine, de provenienta locala - canepa sau lana de oaie - cu capacitate de izolare temica superioara polistirenului), cat si "finisajul" - vegetatia, care regleaza caracteristicile microclimatului local si previne poluarea", a precizat arhitectul Horatiu Racasan, in descrierea proiectului.
Cei care au lansat ideea mizeaza pe dorinta clujenilor de a-si "imbunatatii calitatea mediului in care traiesc. Vor caldura in interior, dar si aer curat sau spatii versi la exterior. Pe de alta parte, mizam pe faptul ca nimanui nu-i place sa stea intr-un bloc gri dintr-un cartier de blocuri la fel".
Arhitectii cred ca prin izolarea blocurilor cu lana de oaie va fi ajutata si zootehnia. "Revitalizarea activitatilor economice bazate pe cresterea oilor sau cultuvarea canepei. Generarea de noi domenii de activitate pentru micile ateliere si firme urbane ce vor deservi "plantarea sistemului" pe fatade pentru comunitatile din cartiere. Astfel, s-ar crea un lant trofic benefic bazat pe insumarea produselor din mediul urban si din cel rural.
Renuntarea la polistiren (un material nociv prin efectele sale in timp, poluant - prin procesul sau de fabricatie si avand ca materie prima hidrocarburile - deci nesustenabil)", a mai precizat Racasan, in prezentarea proiectului.
Primarul Emil Boc a declarat ca sistemul propus de cei doi arhitecti trebuie luat in calcul si ca, in 2014, va fi demarat un proiect pilot finantat din fondurile municipalitatii.
4 Comentarii
blana de oaie nu se aprinde de la o tigara ?
Nu are nici data pui motorina
partea proasta cu plantele cataratoare la blocuri e ca vara faci party cu invitati speciali din neamul insectelor. O sa fiti clienti fideli la spray-uri insecticid contra furnicilor. Cat despre faptul ca prevene poluarea sa fim seriosi. O liana si 2-3 floricele opresc poluarea ca si cu acul intr-un car cu fan. Ramane de vazut in timp cat de eficiente… Citeste mai departe
Bucuria soarecilor