Blocaj la metroul din Cluj! „Apune” soarele peste megaproiectul orașului de cinci stele: „Cârtițele vor putea porni, în cel mai bun caz, în 2026”


Activistul civic Szakats Istvan a făcut o analiză a situației privind șantierul metroului, iar situația este de-a dreptul dureroasă. 

"Lucrările de consolidare cu piloți forați se încheie în martie" - spunea primarul Boc în 24 februarie despre alunecările de teren de la viitoarea stație de metrou Teilor. Doar că din păcate, după 15 zile, pe șantier se pot observa doar 11 piloți forați din cei 96 prevăzuți. Adică 11.4%.  Pentru a săpa și restul de 85 piloți în termenul enunțat de primar, constructorul ar trebui să-și crească viteza la peste 700%. Continuând cu viteza actuală, pentru turnarea piloților ar mai fi nevoie de 104 zile, adică până în 23 iunie”, a spus Szakats Istvan. 

De asemenea, activistul clujean a mai analizat discursul lui Boc, unde spunea că „ în momentul în care au început pregătirile pentru introducerea în subteran a cârtițelor, s-a observat o mișcare a terenului

CITEȘTE ȘI: VIDEO Moment epocal la Cluj: S-a introdus primul pilot forat la metroul Clujului. Urmează încă 95, pentru consolidarea unui deal care o ia la vale

„În realitate, acele crăpături erau vizibile acolo de ani de zile. Dar e mai important că din păcate, chiar studiul geologic pentru Studiul de Fezabilitate al metroului documenta faptul că versantul adiacent stației Teilor și puțului de lansare este problematic în relație cu structura propusă. În lumina acestor date din mai 2021 adică de acum 4 ani, aparenta noastră luare prin surprindere ar putea părea mai puțin justificată”, se mai arată în mesaj. 

Mai mult, în 24 februarie, Emil Boc preciza că în martie vor începe lucrările la execuția zidului puțului de lansare stația Teilor, ceea ce pare verosimil în momentul de față. 

„Pentru că prima dată trebuie terminat de forat încă 85 de piloți. Apoi eventual să mai toarnă un radier. Apoi să verifice soluția. Apoi să reprofileze dealul. Și abia apoi să înceapă execuția zidului puțului de lansare. Și, din păcate, aceste etape nu vor fi consumate nici chiar cu viteza de 700% a constructorului”, a amintit Szakats Istvan. 

CITEȘTE ȘI: Pericol de alunecări de teren la metroul Clujului! S-au impus măsuri suplimentare de consolidare din cauza unui deal: „De mâine se introduc piloți forați”

De asemenea, suma de 62 de milioane de euro pentru lucrările din acest an trâmbițată de Emil Boc tot în 24 februarie nu ajunge nici măcar pentru săparea primelor două stații de metru și a tunelului adiacent, care costă 70,4 milioane de euro. 

„Acest fapt, coroborat cu enunțul primarului "vreau să înțelegeți că nu se pot declanșa lucrările în subteran decât dacă un număr mare de stații nu are proiectarea și execuția pereților de bază, acele cârtițe nu se mai pot opri odată ce au intrat în subteran" - indică faptul că în realitate, Cluj-Napoca nu are nici măcar banii ca să pornească cârtițele în acest an”, a mai spus activistul. 

Cu toate acestea, Szakats Istvan își încheie analiza pe un ton optimist. 

„Dar totuși ne dau motive de optimism declarațiile primarului din 24.02 conform cărora "proiectul de în grafic" și "finanțarea proiectului va fi asigurată atât prin PNRR, cât și prin certificate verzi" . Să nu uităm că în următoarele 18 luni ar trebui să finalizăm, conform grafic, 9 stații și toate tunelele aferente. 

Deci dacă proiectul ar mai primi în acest an încă 8,4 milioane de euro, fie din certificatele verzi, fie din PNRR, am putea trăi chiar bucuria de-a vedea cârtițele (care stau nedespachetate în Florești, din toamna trecută) în acțiune. Dacă nu, cârtițele vor putea porni, în cel mai bun caz, în 2026”, a conchis activistul clujean. 

CITEȘTE ȘI: Metroul din Cluj „ajută” piața imobiliară. Apartamentele de lângă viitoarele stații s-au scumpit: „creșteri de două sau de trei ori ale prețurilor”

Comentarii Facebook