Sambata 2 Noiembrie

Boc a dat un nou termen fantasmagoric pentru metroul Clujului/Lucrările ar începe în 30 de zile. Activist: „Sunteți luați de proști/Are damf penal”


În plină campanie electorală, Emil Boc a anunțat că în următoarele 30 de zile încep lucrările la metrou, iar administrația ar fi în faza finală a obținerii autorizației de construire. Activiștii civici clujeni semnalează însă, că Primăria ar fi „reușit” să breveteze aprobarea PUZ-urilor fără consultările publice prevăzute prin lege, iar acum se va încerca și „extinderea exercițiului pe județ”. 

Vă reamintim că zilele trecute, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, declarase că metroul Clujului este cel mai întârziat proiect din PNRR. Ministrul Investiţiilor a precizat că la Cluj „suntem încă la stadiul în care nu avem contract de dirigenţie de şantier și nu avem o delimitare de şantier, să înceapă săpăturile, deşi până la finalul acestui an ar trebui să avem execuţie de 50%. „Sunt îngrijorat”, a mai precizat ministrul Adrian Câciu, adăugând că o să meargă după campanie acolo, pentru că nu vrea să se creadă că este un atac. 

Activiștii civici clujeni semnalează că Primăria încalcă legea neorganizând consultări publice pentru metrou. 

„Clujeni, sunteți luați de proști de niște oameni cu ștate vechi în a comite ilegalități în elaborarea documentațiilor de urbanism. Primăria a reușit să breveteze aprobarea PUZ-urilor mari și late fără consultările publice prevăzute prin lege, iar acum se va încerca extinderea exercițiului pe județ. Și e deja pe recidivă.

Așa că, dragi clujeni, vestea proastă e că sunteți luați de proști de niște oameni cu ștate vechi în a comite ilegalități în elaborarea documentațiilor de elaborare a planurilor de urbanism. Poftă bună. Dar vestea bună e că de data asta, timpul de reacție NU e expirat.

1. Evident, proiectul "metroului" are nevoie de PUZ.

2. Conform legii, "Informarea și consultarea publicului se fac OBLIGATORIU în următoarele etape din cadrul procesului de elaborare sau revizuire a planurilor de urbanism sau amenajare a teritoriului: a) etapa pregătitoare - anunțarea intenției de elaborare; b) etapa de documentare și elaborare a studiilor de fundamentare; c) etapa elaborării propunerilor ce vor fi supuse procesului de avizare; d) elaborarea propunerii finale, care include toate observațiile avizatorilor și care se supune procedurii de transparență decizională." (1)

3. Cele patru consultări sunt DISTINCTE, pentru că informează etapele de muncă dintre ele.

4. Cele 4 consultări publice pe "metrou" nu sunt NICĂIERI. Tot ce găsim e ceva pe siteul primăriei din mai 2021 (https://files.primariaclujnapoca.ro/2021/05/28/piese-desenate.pdf) ca pentru consultare publică - dar asta poate fi numai pentru una din a) b) c) d).

5. Unde sunt PATRU rapoarte de consultare? Nicăieri.

6. O să le bage pe toate, în galop, în 30 zile? Imposibil”, a transmis activistul clujean Szakats Istvan, cunoscut sub numele de Mathias Rex, liderul grupului Clujul Civic. 

  • CONSULTAREA PUBLICULUI conform „ORDIN nr. 2.701 din 30 decembrie 2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare și consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului și de urbanism”, respectiv „METODOLOGIE din 30 decembrie 2010 de informare și consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului și de urbanism”.
  • (2) Legea 350 Art 64 alin 3, (3)Litigiile generate de emiterea, revizuirea, suspendarea sau anularea hotărârilor de aprobare a documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism se soluţionează de instanţele de contencios administrativ competente. Dreptul de a ataca hotărârile de aprobare se prescrie în termen de 5 ani de la data aprobării. (4)Prin excepţie de la prevederile alin. (3), pentru organismele sociale interesate, dreptul de a ataca hotărârile de aprobare se prescrie în termen de 1 an de la data aprobării

Comentarii Facebook