Vineri 27 Septembrie

Boc anunță din ce va fi finanțat metroul Clujului: „Banii nu s-au pierdut și nu se pierd”


Boc a anunțat marți că banii pentru metroul Clujului nu au fost pierduți, iar administrația locală a semnat un act adițional cu Ministerul Transporturilor pentru finanțarea proiectului. Primarul Clujului spune că metroul va fi finanțat din emisiunile de obligațiuni verzi, iar problemele privind finanțarea prin PNRR au apărut din cauza unor „disfuncționalități sistemice”.

„Banii nu s-au pierdut și nu se pierd. Metroul are finanțare, iar pentru discuția tehnică la care nu suntem parte, am trimis toate informațiile necesare. Această finanțare a metroului merge mai departe, e un proiect de importanță națională. Cârtițele vor ajunge în această toamnă la Cluj”, a spus Boc, în ședința CL de marți. 

i.jpeg

Referitor la nerespectarea procedurii de licitație din cauza căreia s-ar fi pierdut banii din PNRR pentru metrou, Boc a precizat că nu ar fi vorba despre vina unui angajat, iar Primăria a publicat în SEAP actele necesare. Se pare că problema ar fi apărut din cauza unei incompatibilități între SEAP și Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. O erată care modifica niște indicatori tehnico-economici ar fi rămas nepublicată, iar la acest stadiu discuția trebuie să continue cu Comisia Europeană.

„Asigurarea finanțării din împrumuturi contractate de România din emisiunile de obligațiuni verzi se va realiza pentru întreaga perioadă de implementare a proiectului, conform legislației în vigoare. Deci, din acest punct de vedere, ce alte garanții să mai aibă cineva? Da, proiectul este în grafic. Da, proiectul este viabil”, a mai adăugat Boc. 

Comentarii Facebook