Boc, despre despăgubirile de 23 de mil. euro pentru parcul din Zorilor: Vom întreba un judecător cum e posibil așa ceva
Primarul Emil Boc este încă în stare de șoc, după ce o instanță din Bistrița Năsăud i-a acordat omului de afaceri Sile Pușcaș, fostul ginere al lui Ioan Rus, despăgubiri de 23 de milioane de euro pentru terenul expropriat de Primăria Cluj-Napoca. Sentința nu este definitivă.
Terenul în cauză este situat pe strada Observatorului, în Zorilor, lângă pompa de benzină din dreptul Spitalului de Recuperare. Boc este surprins că experții au stabilit un preț de expropriere de 2,1 milioane de euro (pe baza grilei notariale subevaluate), iar în instanță s-a aprobat prețul pieței, adică valoarea cu care se tranzacționează pe piață terenuri în zona respectivă. Mai precis, Primăria a achitat circa 170 de euro pe mp, iar în zonă terenurile se vând cu 2000 de euro mp. Primarul Emil Boc este surprins de această diferență și a spus că va contacta un judecător pentru a-l întrebare.
Boc: Unde era să facem parc în Zorilor, pe Lună sau pe Marte?
”În primul rând acolo nu se mai puteau face blocuri ca să distrugi un cartier întreg, care nu are niciun fel de spațiu verde la dispoziție. Sunt convins că cei care critică faptul că azi se face parc, ne-ar fi criticat și că de ce se fac blocuri de 14 etaje.
Orașul acesta a luat niște decizii strategice de a investi în calitatea vieții și în special în oameni și nu în profit și în afaceri.
Decizia noastră de a face parc acolo a fost una corectă, în concordanță cu interesele orașului, de a oferi pentru eternitate un spațiu verde de care să se bucure oamenii, așa cum se bucură cei din Mănăștur de baza ”La Terenuri” și cei din Gheorgheni”, a declarat primarul Emil Boc.
”Da, dar terenul nu era al Primăriei!”, l-a întrebat moderatorul Lucian Danciu, iar Emil Boc a replicat: ”Așa, și unde ai fi vrut să faci pe Lună sau pe Marte parc, dacă nu este al Primăriei? Am fost nevoiți să expropriem, pe baza legilor sale. Același stat român, pe baza legilor sale a spus că se aplică grila notarilor, iar Primăria a aplicat grila notarilor. Nu i-a nimeni terenul cu japca. Nu decide primarul câți bani se acordă,. ci experții pe baza legilor. Legea spunea că se face pe baza grilei notarilor și s-a evaluat și acordat 2,1 milioane de euro.
Între timp a apărut o decizia a Curții Constituționale care a spus că în instanță se poate ține cont și de valoarea de piață a terenului. Asta s-a făcut. Ce nu înțeleg eu este de ce un expert a dat 7 milioane de euro (n.red. experții primăriei au acordat 2,1 milioane de euro pe teren), altul a dat 23 de milioane de euro. Cum e posibil ca aceeași categorie profesională, fără nicio modificare, să fie așa diferențe?”. Primarul a spus că crede că justiția va face dreptate.
Boc: ”Vom întreba un judecător cum e posibil ca pe același teren să fie așa diferențe de prețuri”
”Acum 15 ani se găseau, doar că între timp s-a construit!”, a mai spus moderatorul. ”Acolo, nici măcar acum 15 ani nu erau terenuri. Era zona construită. Eu vorbesc despre cartierul Zorilor”, a replicat Emil Boc.
”Ne vom apăra în acest proces. Vom întreba un judecător cum e posibil ca pe același teren să fie așa diferențe de prețuri”, a mai spus Emil Boc.
”Eu nu am cum negocia banii publici. Eu pot plăti din banii publici numai ce spune legea. Colegii mei au stabili prețul în baza grilei notarilor. Nu a stabilit Boc, pentru că nu pot. Nu am competența asta de a negocia niciun leuț!”, a mai adăugat Boc.
”Civicii” clujeni au oferit Primăriei o soluție pentru un parc acum 10 ani, dar nu au fost ascultați
Activiștii civici clujeni i-au atras atenția primarului Emil Boc că a refuzat să îi asculte când au cerut ca anumite terenuri, inclusiv cel de pe strada Observatorului, să fie incluse în categoria spații verzi în PUG.
Adrian Dohotaru, activist civic și fost deputat, a adus aminte cum Emil Boc a refuzat propunerea de a include în Planul Urbanistic General al Clujului, în 2011, un parc pe strada Observatorului.
”Dacă Primăria asculta de mediul asociativ local și de specialiști, în cartierul Zorilor aveam deja parc! Deci, nu discutam de despăgubiri halucinante din banii contribuabililor decise de instanță de peste 23 de milioane de euro pentru Sile Pușcaș.
În 2011, 9 asociații am cerut ca viitorul PUG să conțină un parc în Zorilor, lângă Profi. Cererea ne-a fost refuzată pe motivul halucinant că unde dispar spații verzi, nu-i nimic, o să apară altele noi. Unde mai exact să apară spatii verzi in cartierul Zorilor nu era relevant în frenezia imobiliară a speculanților din acest oraș! După refuz, am încercat prin diverse demersuri petiționare ca un cartier mare ca Zorilor, măcar un parc sa aibă și atunci am insistat pe lângă primărie și USAMV să deschidă Parcul Prodan.
Problema cu Parcul Prodan e că, deși mai mare, nu e central cartierului, asemenea terenului deținut după votarea PUG de Sile Pușcaș. Totuși, dacă spațiul era declarat verde în urmă cu aproape un deceniu prin PUG, nici Sile Pușcaș nu îl mai achiziționa ca să construiască pe el. Astfel, terenul putea fi achiziționat la preț mult mai mic, iar acum aveam deja un parc în zonă.
Însă în loc de dezvoltare urbanistică echilibrată pe speța asta, avem haos imobiliar, procese pe ani de zile și posibile despăgubiri extrem de costisitoare pentru că Primăria nu a acceptat atunci argumente de bun simț de creștere a zestrei de spații verzi.
La un cuantum așa de mare de despăgubiri, dincolo de problemele reale de estimare a valorii terenului de experți cu grile complet diferite de evaluare, administrațiile succesive Boc plătesc, de fapt, lipsa de viziune în gestionarea orașului”, a explicat Dohotaru.
Istoria terenului din cartierul Zorilor, de pe strada Observatorului
Prin planul Urbanistic General al Clujului, pe terenul din Zorilor se puteau face blocuri, iar omul de afaceri l-a cumpărat de pe piață.
În cursul anului 2019 municipiul Cluj-Napoca a declanşat procedura de expropriere a imobilelor în suprafaţă totală de 12.095 mp, cu scopul de a amenaja un parc pentru cartierul Zorilor. (HCL 267/2020).
Consiliul local a emis o hotărâre în 24.03.2021 și a adoptat Planul Urbanistic Zonal - amenajare parc cartier Zorilor, str. Observatorului - sud, pentru a pregăti zona în vederea amenajării unui parc. Prin PUG, în acea zonă erau prevăzute blocuri.
Emil Boc anunța, în 2022, cu surle și trâmbițe că lucrările la parc încep în acest an, dar acum s-a ales cu probleme foarte mari, chiar penale. Parcul este blocat pe durata mai multor ani, iar investitorul îl poate exploata. Cineva va achita despăgubiri mari în această cauză.
În noiembrie 2022, justiția a confirmat că Pușcaș trebuie să primească 23 de milioane de euro pentru acel teren și nu 2,1 milioane de euro, cât vrea să achite Primăria și primarul Emil Boc. Se pare că parcul din Zorilor va fi cel mai scump din România.
”Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC F SA (FLORISAL SA), continuată de SC PSC I, în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N şi LIB SA, obiect al dosarului nr. 4684/117/2019, şi în consecinţă: Stabileşte despăgubirea în sumă de 113801371 lei pentru terenurile expropriate, înscrise în prezent în CF 340693 C-N, nr. cadastral 340693, şi obligă pârâta UAT M C-N, în calitate de expropriator, la plata către reclamanta SC PSC I SA (PSC IMOBILIARE SA) a diferenţei dintre această sumă şi suma de 10.911.765 lei stabilită drept despăgubire prin Hotărârile de stabilire a despăgubirilor nr. 1/28.12.2020, 2/28.12.2020 şi 3/28.12.2020, emise de M C-N – CPA Legii nr. 255/2010 CL C-N. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta LI B SA în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N, CL al M C-N şi SC F SA, înregistrată sub nr. 2903/117/2021, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, precizează Tribunalul Bistrița Năsăud.
Sentința nu este definitivă.
22 Comentarii
Maa pchizda de pitic, daca expertul a spus 7 milioane tu de ce ai despagubit cu 2? Ca sa puna toti lingăii tai bitul la aburelile tale? Pai fu-tu-te-n gât de mocan din Rachitele, 7 milioane e pretul platit pe factura in 2014! Instanta o sa-i dea si dobanzile bancare si nefolosinta terenului si parte din profitul potential pe care l-ar fi facut daca… Citeste mai departe
Da fă tu parc la tine in apartament bă pui de gostat!!!
Pana intrebi Dl BOC un judecător,te trezești cu executorul,și pana vine executorul poate valoarea terenului mai creste,culegi ceea ce ai semănat in Cluj adică raiul speculanților imobiliari ,mafia care au dus prețurile la nesimțire,acuma cine plătește nota ? ,cetățenii ,pensionarii care stau la cozi sa își plătească impozitele?Cum justifici aceasta… Citeste mai departe
Boc nu are nici un interes sa faca parcuri, daca avea le prevedea in planul urbanism si le facea pana acum! Se foloseste de pretextul asta doar ca santaj politic, pentru a bloca proiectelor celor ce nu il sustin in scaunul de primar.
https://www.stiridecluj.ro/social/ecologistii-acuza-primaria-clujeana-ca-vrea-sa-distruga-4-spatii-verzi-si-sa-permita-constructia-de-blocuri-vezi-zonele-vizate
sa avem o poza mai clara
Da ce nesimtit… Cand asociatiile verzi din cluj iti ziceau in 2010 si inainte sa pui spatiu ala verde ca “parca” in pug … ce n ai luptat de atunci sa fie emis ca parc in pug, puz unde dreaq o fi…
Zile domnu'Sile, de ce nu faciu plangere penala? De ce nu spui cum s-a demolat fabrica de bere si a rasarit ditamai Plartinia? Asta asa, denuntatorul scapa de pedeapsa. Dar si noi poate scapam de piticania asta odioasa si multi clujeni iti vor face pomenire la biserica.
Puteai oferi dacă nu le dădeai pilosilor terenurile de pe Caisului( cu intrare și de pe Observator) , vreo 2 ha mp. Acolo ieșea un parc de toată frumusetea, și terenul era al primăriei, nu se plătea acum 30 mil euro pt 1 ha langa strada principala. Sau îl puteai da la schimb ca sa împaci toată lumea. E drept trebuia transparentă pt acest schimb și… Citeste mai departe
@Dan Manastur da’nu prostul site-ului: Caisului, Ciresilor, Ceahlau, Republicii, date in concesiune pe 40-90 de ani pret de un pachet de tigari. Doar pentru astea ar trebui sa se sesizeze DNA si ar infunda Gherla pe ani buni. In alte zone e si mai grav, vezi Gheorgheni aleea Baisoara unde sub acoperirea unei scoli pe bani s-a concesionat zeci de hectare,… Citeste mai departe
@Nu doar acolo: V. Babes- Kakademia Mall, Cetatii-Racovita-Belvedere, Blv.Muncii, fabrici și uzine,etc…
In loc sa faca 5 scoli si gradinite in cartierele noi ale orasului, tovarashu Boc investeste zeci de milioane de euro intr-un parc. Penibil!
Atentie! Articolul de mai sus contine micnciuni ordinare si incercari penibile de inducere in eroare a cetateanului!
Pai ce nu intelege piticul ii ca pretul la teren variaza. Azi ii 100 euro maine poate fi 10000 euro. Ii cerere si oferta. Si la cat dureaza procesele in romania ...
2000 de euro/mp? Păi în Andrei Mureșanu sunt pe la 500-600, de unde până unde în Zorilor (cartier ok, nu zic nu) sume de 4 ori mai mari?
@Didi: De unde? Simplu, Boc nu avea motiv legal sa nu ii dea autorizatie de constructie acolo conform PUG/PUZ deci orice evaluator apreciaza cat ar fi valorat investitia nu doar terenul...
@Kyro: Să fim serioși, un evaluator evaluează strict prețul pe care l-ai lua pe teren, nu ce plan de afaceri ai tu cu el.
Expertii astia arata cat de cinstiti sunt clujenii. Te fura pe fata cu pret de 10 ori mai mic decat cel real, sau de 10 ori mai mare.
Acum se vede ca nu degeaba a fost caritasul in Cluj.
Ceausescu a lasat acolo deja spatiu verde. La fel cum nu s-au retrocedat terenurile de sub blocuri, nu trebuia retrocedat nici spatiul verde dintre blocuri.
Doar intr-o tara bananiera reusesc unii sa puna mana pe terenuri si bunuri cu ajutorul unor masinatiuni si legi dedicate! Si se mai mira de ce romanii isi iau traista la spinare si parasesc tara...!
@tony: A pus mana ca fost ginerele lui Rus si Rus cu Bocila fac bloace in tot Clujul.Dupa ce asta micu s-a despartit de nevasta,s-au suparat fatalaii astia doi si baga tot orasul in cheltuieli,despaguburi.Asta s-a votat.
@tony: daca in pug nu era trecut ca spatiu verde….? De mai mult de un deceniu, asociatile verzi din cluj ii strigau la nea boc sa “lupte” ca terenul sa fie trecut ca parc (plus ce avea profi pe acolo). Repede uitam, ca asa suntem noi alegatorii… E absolut normal sa primeasca despagubiri si pt teren si pt profitu pierdut acolo…