Miercuri 18 Septembrie

Boc neagă eșecul finanțării pentru metroul din Cluj: „Nu sunt fonduri pierdute, sunt împrumuturi”


Emil Boc conduce administrația orașului Cluj-Napoca de aproape două decenii, timp în care primarul Clujului nu a reușit să implementeze niciun proiect major de infrastructură.  Metroul clujean a rămas fără fondurile din PNRR, iar finanțarea este la mâna Guvernului. Cu toate acestea, edilul continuă să afirme că proiectul nu este pierdut și nu recunoaște că administrația clujeană s-a dovedit a fi incapabilă să finalizeze licitațiile publice pe bani europeni pentru proiectele majore ale orașului. 

„Lucrările la metrou se desfășoară conform planului, fiind în graficul stabilit împreună cu Ministerul Transporturilor și constructorul. Contractul de finanțare este semnat și asigurat.

Există, într-adevăr, discuții tehnice între Guvernul României și Comisia Europeană, legate de o problemă tehnică ce afectează nu doar proiectul metroului din Cluj, ci și alte proiecte finanțate prin PNRR în Europa. Această problemă se referă la o relație între Sistemul Electronic de Achiziții Publice din România și Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, care ne vizează direct. Este, însă, o chestiune tehnică și, în orice variantă, banii nu se pierd.

Pentru claritate, banii despre care vorbim nu sunt fonduri nerambursabile, ci împrumuturi. Acești 300 de milioane de euro reprezintă doar prima tranșă din acest contract de finanțare. De aceea, fondurile nu sunt pierdute, România trebuie să returneze acești bani conform reglementărilor naționale și europene, fie dintr-un buget sau altul. În acest moment, acest aspect nu este esențial”, a declarat Emil Boc, la ședința Consiliului Local de joi. 

Situația este delicată mai ales pentru PNL, în contextul în care vin alegerile parlamentare și prezidențiale. Dacă se va ajunge la situația opririi lucrărilor, imaginea lui Emil Boc, unul dintre cei mai importanți lideri liberali dar și imaginea PNL-ului vor avea de suferit.

Metroul a fost una dintre promisiunile principale ale lui Boc în campania electorală. Desigur, o promisiune ca multe altele, înaintea fiecărui început de mandat. 

Antreprenorul general al proiectului metroului din Cluj, compania turcă Gülermak , a publicat azi imagini cu ”cârtițele” care ar urma să foreze tunelul, pe care le-a vopsit în culorile drapelului României, așadar, avem cârtițe dar nu avem bani pentru metrou...

Comentarii Facebook