Boc nu-și asumă eșecul Centurii Metropolitană: ”Clujul nu e Oradea. Dealul nu-i ca șesul. Este o lucrare cum nu mai există în România”


Primarul Emil Boc a fost băgat în corzi pe tema Centurii Metropolitane, fiind acuzat că nu își asumă vina pentru că a eșuat și a doua licitație pentru acest proiect deosebit de important. 

Primarul Emil Boc a fost deranjat când i s-a spus că la Oradea, Ilie Bolojan, a atras foarte mulți constructori pentru centurile pe care le face, iar la Cluj, după două licitații, s-a atras numai o ofertă, iar ambele au fost anulate.

În timp ce Boc nu e în stare să termine licitația la Centură, Bolojan se laudă cu realizările de la a doua centură - VIDEO

Clujul nu e Oradea. Dealul nu-i ca șesul. V-am explicat de multe ori ce înseamnă un kilometru de autostradă la șes și ce înseamnă un kilometru de autostradă pe dealuri, cu nouă tuneluri și viaducte. Este o lucrare complexă cum nu mai există în România. 

Evident, că, în primul rând, constructorii au preferat să meargă acolo unde este mai ușor să construiască și nu să vină la lucrări grele. Sunt convins că vine rândul și cu această lucrare să meargă mai departe”, a precizat primarul Emil Boc.

Acesta a spus că asocierea de firme care a depus singura ofertă a depășit valoarea licitației cu 30%. Boc și-a lăudat comisia de licitație, spunând că oferta nu a fost conformă. 

Primarul a dat vina pe USR pentru că Centura Metropolitană a fost scoasă din PNRR, de fostul ministru Cătălin Drulă. Prezent la ședința Consiliului Local, candidatul USR la funcția de primar al Clujului, deputatul Viorel Baltarețu, i-a spus lui Boc să termine cu demagogia. ”Nicio centură nu a fost  inclusă în PNRR pentru că trebuie să facem șapte centuri. Terminați cu demagogia. Nu avea loc acolo și dvs i-ați confirmat domnului ministru Drulă atunci, la momentul respectiv, că înțelegeți și o mutăm în Programul Operațional de Transport. Nu mai veniți și vindeți gogoși. Tot timpul e altcineva de vină. Nu vă asumați niciun eșec, dar acesta este un eșec foarte mare.

Și cu metroul vom vedea cum stă treaba. Aveți numai 300 de milioane de euro și s-ar putea să ne ia Bucureștiul banii, pentru ei au băgat deja cârtița în pământ și încep să sape tunelurile. Știți foarte bine care e metoda de finanțare în PNRR (primul venit primul servit). Să vedem și cu metroul, pentru că l-ați mutat în Florești. Toate lucrurile sunt povești. Haideți să facem concret lucruri”, a spus Viorel Băltărețu.

Centura Biharia are 17 kilometri și costă 110 milioane de euro, în timp ce Centura Clujului costă 1,7 miliarde de euro, a spus și viceprimarul Dan Tarcea. 

Oferta pentru Centura Clujului a fost cu 30% mai mare decât cea stabilită în caietul de sarcini

La licitația lansată de Primăria Cluj-Napoca la mijlocul anului 20223, a fost depusă numai o ofertă, din partea asocierii de firme Con-A Operations (lider), Dimex-2000 Company, Concelex, împreună cu Hydrostroy AD (Bulgaria) și Automagistral-Pivden (Ucraina).

Oferta depusă a fost cu 30% mai mare decât suma din caietul de sarcini și a fost declarată neconformă. Opoziția acuză faptul că Primăria a pierdut vremea, deși putea grăbi lucrurile pentru a câștiga timp.

Asocierea de firme a precizat ulterior că a făcut o greșeală de calcule și că a licitat dintr-o eroare cu 30% mai mult și că în realitate ar fi fost vorba despre 14,97% peste valoarea impusă de Primăria Cluj-Napoca, adică 1,7 miliarde de euro. 

Agenția Națională pentru Achiziții Publice va tranșa lucrurile.

Primăria nu a avut legal o altă soluție. Am analizat în detaliu și nu putem trece peste avizul Agenției Naționale de Achiziții Publice. De aceea am declarat neconformă această oferă. Putem continua negocierile cu singurul ofertat, direct. Legea ne permite acest lucru. Dar, chiar dacă UE ne va aplica penalități, decizia noastră este de a rămâne în lege. E vorba de bani europeni. Și atunci am renunțat la această cale, care nu a mai fost niciodată aplicată în România”, a mai spus Emil Boc. 

Prima licitație a fost demarată în februarie 2023 și a fost anulată în mai 2023, pentru că nu s-a prezentat nimeni. La a doua, s-a depus oferta de mai sus, dar care este considerată neconformă.

Comentarii Facebook