Duminica 22 Decembrie

Boc: Poluarea în Cluj-Napoca este sub limitele legii. Nivelul de depășiri nu este periculos


Primarul Emil Boc a explicat că municipiul Cluj-Napoca nu este poluat.

Pentru anul 2019, depășirile la cele două componente, praful și gazele de eșapament, ca să le traduc eu în limbaj obișnuit, acele depășiri sunt cu mult sub limita maximă permisă de lege. Deci nu suntem nici fără niciun fel de depășire, dar suntem mult sub standardele prevăzute de lege. Din această perspectivă a datelor furnizare de Agenția Națională a Mediului.

Noi am pus la punct un plan pe termen, mediu și lung, de creștere a calității vieții. Am demarat proiectul celor 100 de hectare de parcuri în Cluj-Napoca. Credeți că nu acest scop îl urmărește? Tocmai acest scop îl urmărește! Vă amintesc că am demarat proiectul ca până în 2026 să avem întreg transportul public din oraș electric, 100% transport electric. Acum, jumătate din flota de transport a Clujului este electrică, nepoluantă. Am achiziționat autobuze electrice, troleibuze și anul acest vin tramvaiele, tocmai în această direcție.

Am introdus autobuzele pentru elevi pentru a diminua în centru poluarea. Până în 2030 vom planta încă 100.000 de arbori în municipiul Cluj-Napoca, pe lângă cei plantați până acum.

Noi de mult avem în vedere acest plan. Anul acesta vom termina parcul între lacuri, continuăm lucrările la Parcul Feroviarilor, începem lucrările la baza sportivă la terenuri, urmărim realizarea parcului din Zorilor, deși suntem atacați”, a spus Emil Boc, la o emisiune pe Facebook.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat luni, 20 ianuarie, că cele mai poluate orașe din România sunt Craiova, Cluj, Timișoara, Constanța, Brăila, Turnu Măgurele, Galați, Bacău, Ploiești și Pitești.

Aş vrea să vă spun că, analizând datele, voi avea discuţii şi voi începe procedurile cu celelalte zece municipalităţi din România care au obligaţia să realizeze aceste proiecte privind calitatea aerului, pentru că este important pentru noi să avem o cât mai bună stare de sănătate a populaţiei în aceste aglomerări urbane, să prevenim şi, evident, să avem date pe care să le furnizăm opiniei publice. Ar fi trist ca România să înceapă iarăşi o corespondenţă cu Comisia Europeană pe proceduri de pre-infringement sau infringement pe calitatea aerului cu alte aşezări urbane din România”, a spus, luni, Costel Alexe.

Alexe a mai precizat că va solicita Institutului de Snătate Publică un raport pentru a se vedea în ce măsură poluarea afectează sănătatea populației, în contextul în care aproape 7% dintre români suferă de boli ale sistemului respirator.

Primele trei orașe poluate ale României sunt București, Craiova și Iași. ”Faptul că nu suntem între primele trei orașe poluate ale României se datorează faptului că acum 10 ani am făcut Autostrada Transilvania și centurile ocolitoare ale Clujului, care au scos traficul greu din oraș”, a mai adăugat Emil Boc.

Cele mai mari probleme se înregistrează în marile aglomerări urbane, unde stilul de viață, traficul intens sau vegetația își lasă amprenta pe sănătatea noastră. Specialiştii avertizează că bronşitele acute şi cronice, crizele de astm, bolile cardiovasculare, alergiile la polen, cancerul pulmonar şi infecțiile respiratorii sunt posibile consecințe ale aerului poluat.

Comentarii Facebook