Duminica 22 Decembrie

Boc propune o lege de unificare a unei comune cu municipiul ”capitală” de județ: Primarul devine viceprimar


Primarii din cadrul Asociației Municipiilor din România susțin promovarea unei legi prin care să se urgenteze unificarea teritorială. Totul să se facă voluntar, iar municipiul reședință de județ să absoarbă mai ușor comuna de lângă.

Avem un referendum la Buzău în 26 septembrie și de aici am luat inițiativa de a propune un proiect de lege. Pentru perioada până în 2024, dacă se realizează (n.red. unificarea administrativă), primarul localității devine până în 2024 viceprimar al municipiului, cele două consilii funcționează până în 2024. Pentru momentul după 2024 sunt alte mecanisme pe care le propunem. Avem o primă susținere din partea Guvernului. Proiectul de lege, de unificare se face prin intermediul Guvernului, prin ministerul Dezvoltării supus aprobării Parlamentului, după referendumul local”, a declarat președintele AMR, Emil Boc.

În esenţă, acest proiect de rezoluţie propune ca în cazul unificării voluntare a unei unităţi administrativ teritoriale cu municipiul reşedinţă de judeţ, în vederea realizării zonei metropolitane, să se acorde anumite facilităţi administrative, prin Codul Administrativ, astfel încât acest proces să fie încurajat şi nu descurajat”, a mai spus Emil Boc.

Premierul Florin Cîțu a spus că susține soluția. ”Mi se pare o soluție mult mai rapidă (n.red. decât reforma administrativă). De fiecare dată când soluțiile vin de la cetățeni și sunt voluntare sunt mai bune”, a declarat prim-ministrul.

Pe 27 septembrie, la Buzău va avea loc un refendum local pentru unificarea municipiului cu comuna Ţinteşti. Pentru ca referendumul să treacă este nevoie ca la urne să se prezinte minimum 30% din totalul votanţilor, iar 50%+1 să voteze ”pentru”. În caz că votul este pozitiv, în ambele localităţi, rezultatul merge în Parlament, unde se emite o lege, iar unirea devine efectivă.

Comentarii Facebook