Vineri 22 Noiembrie

Boc recunoaște că Primăria Cluj-Napoca s-a bazat mai mult pe sprijinul societății civile în gestionarea crizei refugiaților ucraineni


Emil Boc a vorbit în cadrul unei emisiuni live despre implicarea Primăriei Cluj-Napoca, în gestionarea crizei refugiaților ucraineni. Întrebat despre cât de pregătit este municipiul pentru primirea refugiaților, edilul clujean a specificat că este suntem pregătiți din primul moment, însă autoritățile clujene au decis să mizeze mai mult pe ajutorul oferit de societatea civilă. 

Suntem pregătiți din primul moment în care a început această criză. Oricum sprijinul este constant pentru Ucraina, pe care îl acordăm în momentul de față. Noi am decis să facem în prima etapă, sprijin prin intermediul societății civile. Nu am adunat noi, Primăria, bani, ci am recomandat firmelor să sprijine organizațiile non-guvernamentale, care au demonstrat capacitate, forță și management, în parteneriat cu autoritățile locale, regionale și naționale. Ele sunt acelea care creează ecosistemul de sprijin, de la cazare, și tot ce au nevoie cei care sunt în tranzit, sprijin pentru educație, sprijin medical, sprijin de consiliere psihologică, traduceri de acte, etc. 

Însă, grupul de conducere coordonat de Prefectură, este pregătit în orice moment, dacă se solicită ajutorul instituționalizat, avem locuri de cazare asigurate în hoteluri, pensiuni și locurile specifice. De asemenea, locuri extinse, în cazul în care valul va fi de proporții mai mari și desigur posibilitatea de a acorda un sprijin bănesc celor care sunt cazați la familii individuale din Cluj, pot să primească un sprijin de 20 de lei pe zi”, a declarat Emil Boc, la Ziua Live.

Reamintim că un deputat clujean a pus sub semnul întrebării, implicarea Primăriei Cluj-Napoca în gestionarea crizei regugiaților ucraineni. Deputatul USR, Radu Molnar precizase că sunt „aproape trei săptămâni de război, iar Clujul încă nu are un centru de refugiați”

Au trecut până acum 2438 de refugiați prin Cluj-Napoca, care au fost preluați, li s-au oferit cazare, li s-au oferit mese. Știți câți dintre aceștia au fost procesați de statul român sau de Primărie? Zero. Toți au fost preluați de către ONG-iști, de către organizații civice. Primăria noastră încă nu a reușit să facă acest centru de refugiați. În criza asta, ONG-urile și mediul civic au salvat România. Imaginea asta pe care o proiectăm acum în Europa se datorează doar lor. Statul român încă nu a reușit să arate că e în stare să proceseze această criză”, a explicat Radu Molnar. 

Comentarii Facebook