Vineri 22 Noiembrie

Boc schimbă placa după ce Centura Metropolitană nu a primit finanțare prin PNRR: ”Avem finanțare, dar se iau banii dintr-un alt buzunar”


Primarul Emil Boc spune că centura metropolitană a Clujului nu a pierdut finanțarea, cu toate că din Planul Național de Reziliență și redresare nu primește niciun euro. 

Emil Boc spune că s-a convenit ca finanțările pentru centuri să fie făcute din fondurile structurale europene, adică vechile fonduri europene, și nu din PNRR. Presa a scris că centura Clujului nu a primit niciun ban din PNRR, lucru confirmat acum și de Emil Boc.

Presa are tendința de a hiperboliza, de a dramatiza sau de a face titluri atractive, dar eu vă spun exact situația cum este. România și-a centralizat toate proiectele de care are nevoie pentru finanțare, în valoare de 70 de miliarde de euro, în care sunt și proiectele noastre de la Cluj. 

De la PNRR, s-a spus că România merge să prezinte Uniunii Europene un proiect de supracontractare cu 41 de miliarde de euro, știind că avem 29 de miliarde alocate, dar ne-am dus să vedem ce primește finanțare. Necesarul este de 70 de miliarde de euro, dar noi ne-am dus cu 40 de miliarde de euro în plus, dar se pot obține numai 29 de miliarde de euro.

Sursele de finanțare sunt multiple. Proiectele majore ale României nu au finanțare dintr-o singură sursă, cel puțin trei surse sunt: Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), exercițiul financiar 2021 - 2027, fondurile europene tradiționale (bani pentru infrastructură, autobuze) plus bugetul de stat (autostrada Transilvania a fost făcută cu fonduri de la buget).

Decizia de la Bruxelles a fost următoarea: toate centurile ocolitoare, inclusiv centura ocolitoare a Clujului, decizia strategică luată de Ministerul Transporturilor și de Uniunea Europeană a fost ca acestea să fie finanțate din fondurile structurale, iar din PNRR să se finanțeze doar autostrăzile. La noi, înseamnă tronsonul de autostradă Nădășelu - Poarta Sălajului. Deci, din PNRR se finanțează numai autostrăzile, iar toate centurile se finanțează din fonduri structurale. Nu s-a pierdut finanțarea, ci se mută finanțarea în alt capitol, din alt buzunar se iau bani”, a explicat primarul Emil Boc.

Centura Metropolitană a Clujului ar urma să coste circa 900 de milioane de euro. 

Centura Metropolitană Cluj, explicată pas cu pas de viceprimarul Dan Tarcea! Unde va fi tunelul de 800 de metri - VIDEO

Comentarii Facebook