Duminica 22 Decembrie

Bolojan: Dacă nu faci o mai bună colectare, nu reduci cheltuielile statului, e greu să vii la cetăţean şi să-i spui că vii cu taxe suplimentare


Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că autorităţile trebuie întâi să reducă cheltuielile și abia apoi să ceară taxe noi sau mai mari, din partea cetăţenilor, notează News.ro.

Aici e vorba de anumite logici economice. Cei care sunt pe zona de centru dreapta nu sunt pentru o impozitare progresivă, în general - pentru că această propunere vine în logica unei impozitări progresive, ai mai mult, pentru următoarele proprietăţi plăteşti mult mai mult- sau cei din stânga vor încerca această chestiune. Din punctul meu de vedere, în situaţia în care suntem, nu abordările doctrinare sunt problematice, ci abordările reale. E greu să motivezi faptul că majorezi impozite dacă ai spaţiu în care îţi poţi creşte veniturile printr-o mai bună colectare. Deci cât timp nu faci o mai bună colectare, cât timp nu-ţi reduci cheltuielile statului la maxim, e greu să ai autoritatea morală să vii la cetăţean şi să-i spui: ”Uite, îţi mai punem nişte taxe în plus pentru că noi avem nevoie de bani la bugetul de stat”, a declarat Ilie Bolojan sâmbătă, la Digi 24.

Cât timp nu faci maxim posibil să-ţi reduci cheltuielile, să fii eficient, nu există o logică principială pentru a introduce taxe noi”, adaugă preşedintele CJ Bihor.

Acesta crede că în administraţia publică locală ”există spaţiu destul de mare pentru a creşte gradul de colectare în anumite zone”.

Lecție pentru Cluj! Bolojan a dat afară 80 de bugetari și, din economii, a finanțat un pod

Ilie Bolojan a dat afară 80 de bugetari de la Consiliul Județean Bihor, iar din banii economisiți a finanțat podul peste Crişul Repede, în Bulz.

Ce am făcut, practic, cu jumătate din angajaţii de la Consiliul Judeţean, s-a dovedit că nu s-a întâmplat nimic la Consiliu, dimpotrivă, am angajat alte proiecte, am început alte lucrări. Se poate face şi cu jumătate din oameni. Efectul este că economia doar la 80 de angajaţi care nu mai sunt a fost de 1.200.000 de euro într-un singur an de zile, ceea ce înseamnă într-o localitate din judeţul Bihor, un pod peste Crişul Repede, în Bulz se termină anul acesta un pod care nu ar fi putut fi finanţat, dacă nu am fi avut aceşti bani.

Cum au fost angajaţi aceşti oameni, ce randamente au avut, este cât de poate de clar. Chiar dacă au fost oameni competenţi, practic nu aveau de lucru. Ori a ţine un om, chiar dacă este competent cu salarii fără să aibă de lucru, nu este o chestiune normală. O parte au fost pe filieră politică, o parte au fost angajaţi de-a lungul anilor. Gândirea a fost ca instituţiile publice să fie o bază de angajări. Aceste angajări se pot transforma în voturi, se pot transforma în agenţi politici. Aveam un număr de structuri adiacente cu vreo 80 de angajaţi, am concediat vreo 60 dintre ei, deci cu 20 de angajaţi facem exact aceleaşi lucruri pe care le făceam cu 80, dar vă puteţi imagina ce înseamnă asta în cheltuieli”, a declarat preşedintele Consiliului Județean Bihor.

Comentarii Facebook